Βιβλίο

«Πρωσικό Μπλε»: ο Μπέρνι Γκούντερ είναι πάλι εδώ!

«Πρωσικό Μπλε»: ο Μπέρνι Γκούντερ είναι πάλι εδώ!

Οι φανατικοί αναγνώστες του Philip Kerr στενοχωρηθήκαμε πολύ με την είδηση του πρόωρου θανάτου του το 2018, αλλά φέτος χαρήκαμε πολύ που οι εκδόσεις Κέδρος εξέδωσαν το «Πρωσικό μπλε» (Prussian Blue, περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Αυτή τη φορά βρισκόμαστε στη Γαλλική Ριβιέρα το 1956 και στο Γκούντερ ανατίθεται (όχι ακριβώς με τη θέλησή του) να δηλητηριάσει με θάλλιο, μια παλιά του συνεργάτιδα, την πράκτορα Ανν Φρεντς. Εντολέας του είναι ο υποδιευθυντής της Στάζι, Έριχ Μίλκε και «φρουρός» του Γκούντερ ο πάλαι ποτέ συνεργάτης του Φρίντιχ Κορς.

«Κάνε το αντίθετο απ’ αυτό που περιμένουν από σένα. Αυτό είναι το κλειδί της επιβίωσης όταν σε κυνηγούν».

Με το Φρίντιχ Κορς είχαν συνεργαστεί τελευταία φορά το 1939 σε μία υπόθεση στις Βαυαρικές Άλπεις: πρόκειται για μία δολοφονία στην εξοχική κατοικία του Χίτλερ στο Ομπερσάλτσμπεργκ, όπου είχαν τεθεί επικεφαλής για την εξιχνίασή της.

«Οι Ναζί είναι σαν όλους τους άλλους βασιλιάδες της Αγίας Γερμανίας από τον Κάρολο Ε’ μέχρι τον αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β’. Όλοι τους πιστεύουν ότι τα καλύτερα επιχειρήματα βγαίνουν από την κάννη ενός όπλου».

Κλασσικός Kerr, μάς βάζει πάντα στο κλίμα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, τόσο κοντά στη ναζιστική πλευρά, αλλά τόσο μακριά απ’ αυτήν…

«Κάθε ηγέτης έχει ανάγκη από καλές συμβουλές. Απλώς μερικοί άνθρωποι γύρω του δεν είναι οι κατάλληλοι».

Οι περιγραφές του, τα τοπία, οι χαρακτήρες έχουν άρτια αποδοθεί στις 667 σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου.

«Η ζωή έδειχνε πλέον υπερβολικά σοβαρή για να την αποσπούν ασημαντότητες όπως η ευτυχία».

 Επίσης, άξιο αναφοράς είναι το σημείωμα στο τέλος του, επίμετρο θα έλεγε κανείς, όπου ο συγγραφέας καταγράφει τα πρόσωπα της ιστορίας (που πολλά εξ αυτών υπήρξαν στην πραγματικότητα) και τί απόγιναν μετά το τέλος του πολέμου.

«Η καλή τύχη δεν είναι παρά η ικανότητα και η αποφασιστικότητα να ξεπερνάς την κακή τύχη».

Η αφήγηση κάνει πισωγυρίσματα στο χρόνο, κάτι που αντί να μειώνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη το διατηρεί έντονο.

«Η φαντασία δε βασίζεται στη σαφήνεια, αλλά στην απουσία της».

Μη φοβηθείτε να το διαβάσετε άμεσα, τα βιβλία με ήρωα το Μπέρνι Γκούντερ διαβάζονται τελείως αυτόνομα, δε χρειάζεται να τα ξεκινήσετε με τη χρονολογική σειρά κυκλοφορίας τους.

«Το να το βάζεις στα πόδια είναι πάντα καλύτερο σχέδιο απ’ όσο νομίζετε. Ρωτήστε απλώς οποιονδήποτε εγκληματία».

Υ.Γ.: Το πρωσικό μπλε (Κυανό της Πρωσίας ή κυανό του Βερολίνου, Berlin blue)  είναι μια συνθετική χρωματική ουσία βαθυκύανου χρώματος που ανακαλύφθηκε τυχαία στις αρχές του 18ου αιώνα και λειτουργεί ως αντίδοτο στο θάλλιο.

Γ.Σ.

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews