Βιβλίο

«Προσωπικές Οπτασίες»

«Προσωπικές Οπτασίες»

του Steve Bart από τις εκδόσεις Μετρονόμος

“…έτσι κι αλλιώς όλα είναι προσωπικές οπτασίες”. Η υποκειμενική θεώρηση ενός αντικειμενικού κόσμου που ορισμένες φόρες γίνεται τόσο σκληρός και απόμακρος ανάγοντας την φαντασίωση ως την μόνη αρτηρία συναισθηματικής επιβίωσης. Ένα εμβληματικό τραγούδι που δεν αποστρέφει το βλέμμα από την πραγματικότητα αλλά την κοιτάζει κατάματα, την αναγνωρίζει, γι αυτό και αναμετριέται καθαρτήρια μαζί της. Γι’ αυτό και είναι ανεξάντλητο. Οι αδερφοί Κατσιμίχα, ίσως οι καλύτεροι story tellers του ελληνικού τραγουδιού, στην μακρόχρονη πορεία τους μας χάρισαν μελοποιημένες ιστορίες με χαρακτήρες, οι οποίοι στάθηκαν αξεχώριστα πλάι σε φίλους, γνωστούς ή ακόμα και περαστικούς που αιχμαλώτισαν φευγαλέα το βλέμμα και την σκέψη μας. Η αλήθεια των ιστοριών αυτών, το αισθητικό τους ίχνος και τα πολλαπλά αφηγηματικά τους επίπεδα καθιστούν εφικτή μια αξιοζήλευτη διακειμενικότητα στο χρόνο. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι οι ίδιοι οι (αντί-) ήρωες των τραγουδιών που ζητούν να “προεκταθούν” στις δυνητικές μυθοπλαστικές εκδοχές τους.

Κάτι τέτοιο ένιωσε ο Σταμάτης και αφέθηκε να εμπνευστεί από αυτούς. Άλλωστε τους ξέρει καλά. Έχοντας μεγαλώσει με τα τραγούδια των Κατσιμιχαίων ανέσυρε το αναδρομικό αποτύπωμά τους πάνω του και άρχισε να παραθέτει σκέψεις, στοχασμούς, έννοιες, φόβους και ανασφάλειες, με την μορφή μικρών διηγημάτων, τα οποία φέρουν οργανικά την αύρα την εποχής των τραγουδιών που τα ενέπνευσαν αλλά και “ταξιδεύουν” μέχρι ένα αναγνωρίσιμο σήμερα (Από το επίμετρο του Θανάση Χουλιαρά)

Σελίδες: 86

ISBN: 9786185748081

Γεννήθηκε το 1979 στην Ελευσίνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου στο Τμήμα Σκηνοθεσίας. Έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους κινηματογραφική ταινία «UN1BODY», τις χοροθεατρικές παραστάσεις «Μ’ ακούς;» και «Απολλώνια Τέχνη» και μαζί με τον Θανάση Χουλιαρά το ντοκιμαντέρ «Ο Οδυσσέας επέστρεφε στο βουνό». Έχει σκηνοθετήσει δύο video clip.

Διατηρεί εβδομαδιαία εκπομπή μαζί με τη Δήμητρα Ζήκου σε ιντερνετικά ραδιόφωνα από το 2017 με τίτλο «Δυο λαλούν». Στον ελεύθερο χρόνο του εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews