Βιβλίο

«Σταμάτα να παριστάνεις τον φασουλή και άλλα διηγήματα»

«Σταμάτα να παριστάνεις τον φασουλή και άλλα διηγήματα»

της Ασπασίας Κράλλη από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τα διηγήματα αυτά είναι μια σύνθεση από εικόνες μοναχικών ανθρώπων, που συνάντησα περπατώντας στους δρόμους. Χρόνια τώρα παρατηρώ. Αυτή είναι η δουλειά μου, να παρατηρώ. Ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας θεατρικών έργων χωρίς λόγια. Παρατηρώ και ανιχνεύω τις ματιές, τις εκφράσεις των χειλιών, των φρυδιών, την κίνηση του λαιμού και των δαχτύλων, τον ρυθμό της ανάσας, τον βηματισμό, τον τρόπο του καθίσματος, τη στάση του σώματος. Τη γλώσσα του σώματος. Πάνω σ’ αυτά έχω βασιστεί για να δημιουργήσω ένα λεξιλόγιο. Το λεξιλόγιο του θεάτρου της σιωπής. Και να που μέσα απ’ αυτή την παρατήρηση γεννήθηκαν οι καθημερινοί μου ήρωες. Αυτοί οι μοναχικοί ήρωες, που περπατούν στους δρόμους, ανυποψίαστοι ότι κάποιος παρατηρεί τις μικρές τους κινήσεις, τις άκρες των χειλιών τους καθώς ανεβαίνουν στο λεωφορείο, τον αναστεναγμό τους καθώς διασχίζουν τον δρόμο, το ξαφνικό τους σταμάτημα και την αλλαγή της διαδρομής τους, καθώς βαδίζουν ανάμεσα στο πλήθος των ανθρώπων που τους προσπερνά…

ISBN: 978-960-638-299-4

Σελίδες: 182

Η Ασπασία Κράλλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στο Παρίσι, όπου πήγε με υποτροφία για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, εγκαταλείπει τα νομικά και σπουδάζει για δύο χρόνια παντομίμα, στη σχολή του Μαρσέλ Μαρσώ, με τον οποίο συνδέθηκε και φιλικά. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφοιτά από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου.

Υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου, στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Τέχνης, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ημικρατικό Θέατρο Κρήτης, στην Όπερα της Βοστώνης, όπου ερμήνευσε στα ελληνικά το ρετσιτατίβο στον ρόλο της Μήδειας του Κερουμπίνι, και ακόμα σε πολλούς ιδιωτικούς θιάσους στην Αθήνα, που είναι δύσκολο να αναφερθούν όλοι, καθώς εδώ και σαράντα πέντε χρόνια ασκεί το επάγγελμα της ηθοποιού.

Το 1993 δημιούργησε το Θέατρο της Σιωπής. Το θέατρο της σιωπής είναι ένα είδος θεάτρου: θέατρο χωρίς λόγια. Έκτοτε, ασχολήθηκε κυρίως με το είδος αυτό, γράφοντας, σκηνοθετώντας και ερμηνεύοντας 7 θεατρικά έργα με σύγχρονα κοινωνικά θέματα, καθώς και θέματα εμπνευσμένα από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους. Επίσης έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις λόγου και έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικές ταινίες, ελληνικές και ξένες, καθώς και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Το 1995 ίδρυσε με τον σύζυγό της, τον ηθοποιό Χρήστο Βαλαβανίδη, το Από Μηχανής Θέατρο.

Τα έργα που έγραψε, σκηνοθέτησε και συμμετείχε, είναι: «Μήδεια από Σιωπή», 1992-93 και 1993-94 (Θέατρο Studio Ιλίσια), «Άδης. Δωματίου», 1994-95 (Θέατρο Εμπρός), «Πενθέας Πάσχων», 1995-96 και 1998-99 (Από Μηχανής Θέατρο), «Η Άτακτη Τάξη», 2001-02 (Από Μηχανής Θέατρο), «Ο Έρωτας Δαγκώνει», 2003-04 (Από Μηχανής Θέατρο), «Αναζητώντας τον Οιδίποδα», 2005-06 (Από Μηχανής Θέατρο), «Αναζητώντας τον Οιδίποδα Β», 2008-09 (Φεστιβάλ Αθηνών).

Το 2008 συμμετέχει με την παράσταση «Αναζητώντας τον Οιδίποδα» ανανεωμένη στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2009 η παράσταση ταξιδεύει προσκεκλημένη στο Μακάο της Κίνας και στο Διεθνές Φεστιβάλ Παντομίμας στο Λονδίνο. H συλλογή διηγημάτων Σταμάτα να παριστάνεις τον φασουλή και άλλα διηγήματα είναι το πρώτο της βιβλίο.

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews