Εκδηλώσεις

«Στον αστερισμό της Αριάδνης»

«Στον αστερισμό της Αριάδνης»

Με την εισήγηση της ποιήτριας-στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου, «Στον αστερισμό της Αριάδνης», ολοκληρώνεται το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου ο πέμπτος κατά σειρά κύκλος ομιλιών που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Πορφύρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη.

Για τις ανάγκες της ομιλίας της, η σπουδαία ποιήτρια και στιχουργός, η οποία τα τελευταία 36 και πλέον χρόνια μάς έχει χαρίσει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια όλων των εποχών, επιστρατεύει δύο ήρωες της μυθολογίας: Την Αριάδνη και τον Θησέα. Η κόρη του Μίνωα γοητευμένη από την ομορφιά του, έδωσε στον Θησέα ένα κουβάρι νήμα-το μίτο, βοηθώντας τον να μπει στο Λαβύρινθο και να νικήσει τον Μινώταυρο. Οι δύο νέοι έφυγαν κρυφά με πλοίο από την Αθήνα με προορισμό το Σούνιο, όμως στη Νάξο ο θεός Διόνυσος είδε την Αριάδνη, την ερωτεύτηκε και την πήρε μαζί του, βυθίζοντας στη θλίψη τον Θησέα.

Η Λίνα Νικολακοπούλου χρησιμοποιεί την ιστορία των δύο ηρώων για να θίξει αντίστοιχες εμπειρίες ζωής του σήμερα. Μαζί της συνομιλεί ο υπεύθυνος της διοργάνωσης ψυχαναλυτικός θεραπευτής και συγγραφέας, Τρύφωνας Ζαχαριάδης.

Μια ιστορία που δεν έπαψε ποτέ να καραδοκεί σαν ενδεχόμενο και εμπειρία ζωής μέχρι σήμερα. Μια Αριάδνη κι ένας Θησέας σε κάθε στιγμή του χρόνου που συναντιούνται, έλκονται και παρέλκονται αιφνίδια. Το όνειρο για ένα κοινό ταξίδι που το ξημέρωμα ανατρέπεται και γίνεται πια ένα ταξίδι στο άγνωστο μιας οδυνηρής ματαίωσης αλλά και στο άγνωστο του ίδιου του εαυτού.

Ο Μινώταυρος είναι ακόμα εκεί στον Λαβύρινθο της ύπαρξης και θέλει μεγάλο θάρρος να τα βάλει κανείς μαζί του ξετυλίγοντας το προσωπικό του νήμα προς το φως της επόμενης μέρας.

Κι αυτό το θάρρος καμμιά φορά σ’ το δίνει η απώλεια.

Λίνα Νικολακοπούλου

Η Λίνα Νικολακοπούλου είναι ποιήτρια και στιχουργός. Γεννήθηκε στα Μέθανα, σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρακολουθώντας συγχρόνως μαθήματα κινηματογραφίας στη Σχολή Σταυράκου, σκηνοθεσίας θεάτρου στη Σχολή του Πέλου Κατσέλη και κλασικής κιθάρας στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε με τον τότε συμφοιτητή της, συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, μια μακρόχρονη και επιτυχημένη συνεργασία με ιδιαίτερη ταυτότητα. Εκτός από τους στίχους πολυάριθμων τραγουδιών, έχει γράψει χορικά για παραστάσεις αρχαίας κωμωδίας, κείμενα επιθεώρησης και το θεατρικό έργο «Σταγόνα στα γόνατα». Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες και ξένους συνθέτες, όπως ο Χατζηνάσιος, ο Μικρούτσικος, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Μπρέγκοβιτς και ο Στινγκ, ενώ τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, η Μοσχολιού, η Αλεξίου, η Αρβανιτάκη, η Γαλάνη, ο Πάριος, η Τσανακλίδου, η Αρλέτα και η Μίλβα. Υπήρξε μέλος της ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και μάλιστα έγραψε τους στίχους για το τραγούδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, τιμήθηκε με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη – Χωρισμός και απώλεια

Τέταρτη ομιλία του κύκλου: «Στον αστερισμό της Αριάδνης».

Εισηγήτρια: Λίνα Νικολακοπούλου, Ποιήτρια-Στιχουργός

Υπεύθυνος διοργάνωσης: Τρύφων Ζαχαριάδης, ψυχαναλυτικός θεραπευτής, συγγραφέας.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

Διάρκεια: 2 ώρες (18:00-20:00)

Κόστος συμμετοχής: 10 €, μειωμένο 5 €

Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. 210 3611206

Σχόλια

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews