Εκδηλώσεις

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2018

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2018

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) με μεγάλη χαρά για ακόμη μια χρονιά παραβρέθηκε και υποστήριξε το 41o Φεστιβάλ Ελληνικών και 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στη φετινή διοργάνωση προβλήθηκαν συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες. Το ενδιαφέρον και η μέριμνα του Ε.Κ.Κ. για τη νεανική, σύγχρονη κινηματογραφική δημιουργία στη χώρα αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τόσο μέσα από τα εννέα βραβεία που χρηματοδότησε και απένειμε, όσο και από το γεγονός πως οι ταινίες που διακρίθηκαν στην πλειοψηφία τους έχουν υποστηριχθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη και παραγωγή τους μέσα από τα χρηματοδοτικά του προγράμματα. Στο φεστιβάλ παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Δ.Σ., η Ελισάβετ Χρονοπούλου και ο Κωνσταντίνος Δήμος, μέλη του Δ.Σ., καθώς και ο Βασίλης Κοσμόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Ε.Κ.Κ..

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τόσο από τους ιδρυτικούς του σκοπούς όσο και με την στρατηγική του στόχευση, μεριμνά ιδιαίτερα για την ανάδειξη και ενίσχυση των νέων κινηματογραφιστών. Κατά συνέπεια, επενδύει σταθερά και αυξανόμενα στην παραγωγή και προώθηση των μικρού μήκους ταινιών και στηρίζει έμπρακτα τον θεσμό του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Φέτος, αποφάσισε να αυξήσει τόσο το ύψος των χρηματικών ποσών που συνοδεύουν τα βραβεία «ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ» και «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», καθώς και τον αριθμό των βραβείων «ΚΙΝΗΤΡΟ» που απονέμει. Οι ενέργειες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την ανάδειξη, ενίσχυση και πολύμορφη υποστήριξη των νέων κινηματογραφιστών θα πολλαπλασιαστούν εμφατικά τη χρονιά που ακολουθεί.

Πιο συγκεκριμένα, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου χρηματοδότησε το βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία, το οποίο απέσπασε η ταινία «En partie» σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Μελίας Ελευθερίου και το βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του κόσμου», το οποίο απέσπασε η ταινία «Calling» σε σκηνοθεσία της Άρτεμις Αναστασιάδου. Η επιτροπή του Ε.Κ.Κ., η οποία αποτελούνταν από την Ελισάβετ Χρονοπούλου, μέλος του Δ.Σ., τον Βασίλη Κοσμόπουλο, Γενικό Διευθυντή και τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Προώθησης – Hellas Film βράβευσε νέες και νέους δημιουργούς από την Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα με τα βραβεία «Κίνητρο», τα οποία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο με στόχο να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στον κινηματογράφο και να δημιουργήσουν την επόμενη ταινία τους. Το Ε.Κ.Κ. απένειμε φέτος έξι Βραβεία «Κίνητρο» σε δημιουργούς οι οποίοι υπόσχονται ευοίωνη εξέλιξη στο κινηματογραφικό τους έργο:

* Για την ταινία «Βασιλεία» στη σκηνοθέτιδα Αναστασία Κρατίδη

* Για την ταινία «Εντροπία» στο σκηνοθέτη Χρήστο Τάτση

* Για την ταινία «Κιόκου πριν έρθει το καλοκαίρι» στο σκηνοθέτη Κωστή Χαραμουντάνη

* Για την ταινία «En Partie» στη σκηνοθέτιδα Αναστασία Μελία Ελευθερίου

* Για την ταινία «Tropical Dreams» στη σκηνοθέτιδα Βαγγελιώ Σουμέλη

* Για την ταινία «Yawth» στoυς σκηνοθέτες Λήδα Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα

Επιπλέον, το Ε.Κ.Κ. συνεχίζει να υποστηρίζει ενεργά το Drama Pitching Lab 2018 απονέμοντας Βραβείο στο -κατά την κρίση του- καλύτερο project του εργαστηρίου. Το βραβείο έκρινε ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Κ.Κ. και απονεμήθηκε στον Michael Kam για το project «Nursey Rhyme».

Εν τω μεταξύ, η διάκριση και βράβευση ταινιών που έχουν υποστηριχθεί στο παρελθόν από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την παραγωγή και την προώθησή τους αποδεικνύει τη συστηματική και ουσιαστικά δημιουργική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια αξιολόγησης των σχεδίων που υποβάλλονται στα προγράμματά του. Η ταινία «Άβανος» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή, η οποία ξεχώρισε και απέσπασε συνολικά έξι βραβεία-τιμητικές διακρίσεις (Χρυσός Διόνυσος, Τιμητικές διακρίσεις: σεναρίου, φωτογραφίας, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, σκηνικών και το ανεξάρτητο βραβείο της ΕΤΕΚΤ), συμμετείχε και βραβεύτηκε στο εργαστήριο του Ε.Κ.Κ. «Μικρές Ιστορίες, Μεγάλες Ιδέες» τον Οκτώβριο του 2016 και στη συνέχεια χρηματοδοτήθηκε για την παραγωγήτης μικρού μήκους ταινίας, ενώ έχει ήδη επιλεγεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα συγγραφής σεναρίου (development) για τη δημιουργία μεγάλου μήκους ταινίας.

Ακόμα, οι βραβευμένες ταινίες: «Έκτορας Μαλό – Η τελευταία μέρα της χρονιάς» σε σκηνοθεσία της Ζακλίν Λένζου (Αργυρός Διόνυσος) και «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κεκάτου (Ειδικό βραβείο στο ελληνικό φεστιβάλ, Καλύτερη Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης στο διεθνές φεστιβάλ) έχουν υποστηριχθεί για την παραγωγή τους και για την παγκόσμια πρεμιέρα τους στα διεθνή φεστιβάλ των Καννών και του Λοκάρνο αντίστοιχα. Επίσης, οι ταινίες «Μόλλυ 6-8» σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Μιχελουδάκη (Τιμητική διάκριση καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, Βραβείο ΠΕΚΚ), «Ave Eva» σε σκηνοθεσία της Oliwia Twardowska (Τιμητική διάκριση Ήχου), «37 Mέρες» της Νικολέτας Λεούση (ανεξάρτητο Βραβείο ΟΚΛΕ) έχουν χρηματοδοτηθεί για την παραγωγή τους μέσααπό τα προγράμματα του Ε.Κ.Κ..

Η Διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου συγχαίρει όλες και όλους τους δημιουργούς που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και δηλώνει πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των κινηματογραφιστών προσηλωμένη στον στρατηγικό της στόχο για την ενίσχυση, ανάπτυξη και προώθηση της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας εντός και εκτός συνόρων.

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews