Θέατρο

«Θεόφιλος Καΐρης- Ζήτημα συνείδησης»

«Θεόφιλος Καΐρης- Ζήτημα συνείδησης»

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις θα παρουσιαστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου 2023 το έργο Θεόφιλος Καΐρης – Ζήτημα συνείδησης σε κείμενο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου και σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνηλίου.

Ο Θεόφιλος Καΐρης (1784-1853), αγωνιστής, ανθρωπιστής, φιλόσοφος, είναι μια φυσιογνωμία που λάμπρυνε τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας με την αυτοθυσία και τον μαρτυρικό και άδικο θάνατό του. Και τόσο λίγο γνωστός στην ελληνική κοινωνία!

Με βοήθεια πολύτιμο υλικό από την Καΐρειο βιβλιοθήκη της Άνδρου και με το έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου που παρουσιάζει τη συγκλονιστική αυτή βιογραφία αυτού του αφανή ήρωα, η Χρυσάνθη Κορνηλίου σκηνοθετεί την παράσταση παρουσιάζοντας την για πρώτη φορά στη σκηνή.

Τη βιογραφία ενός ήρωα μάρτυρα που «εις τα ίδια ήλθε, και οι ίδιοι αυτόν ου παρέλαβον» (Ιω. α’ 11). Και ίσως ήρθε η στιγμή να ακουστεί μια φωνή που θα τον δικαιώσει για να του απονείμει το ελάχιστον της τιμής που του αξίζει για τους πολύπλευρους και ανυποχώρητους αγώνες του.

Μαζί του φωτίζεται και η φυσιογνωμία της αδελφής του Ευανθίας Καΐρη, της σπουδαίας αυτής γυναίκας που σ’ αυτά τα σκοτεινά χρόνια στάθηκε αρωγός του στηρίζοντάς τον ηθικά και συμβάλλοντας και αυτή στον αγώνα του Έθνους με το σθένος της και την υψηλή της διάνοια.

Τέτοια παραδείγματα σπανίζουν, ενώ είναι τα μόνα που μπορούν να μας δείξουν ένα δρόμο που εγγυάται φως για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Κείμενο: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν: Γιώργος Καπετανάκος, Ευδοκία Κατερινιού, Γιάννης Δαφνιωτίδης.

Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις, Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη, ηλ.: 210 86 13 739

Σχόλια

Θέατρο

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link