Κινηματογράφος

«Τηλεφώνησε στην Τζέιν» (Call Jane)

«Τηλεφώνησε στην Τζέιν» (Call Jane)

11 Μαΐου στους κινηματογράφους από την Spentzos Film

Δεν είσαι μόνη.

Η ταινία «Τηλεφώνησε στην Τζέιν» φτιάχτηκε για εκείνες τις σκοτεινές μέρες. Φτάνει απλώς να ρίξουμε μια ματιά σε εκείνες τις δεκαετίες πριν τον Νόμο Roe v. Wade κατά τον οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να νομιμοποιήσει την άμβλωση, προκειμένου να λάβουμε μια αίσθηση του πώς η θέση των γυναικών θα άλλαζε αν κάποια στιγμή ο νόμος αυτός καταργηθεί… κάτι που θα μπορούσε να συμβεί.

Κάποτε η άμβλωση ήταν μια εγκληματική πράξη στις ΗΠΑ. Οι Αρχές τιμωρούσαν τις γυναίκες που δεν διαχειρίζονταν την σεξουαλικότητα και την γονιμότητα τους με τρόπους που ενέκριναν η κυβέρνηση,  οι αστυνομικές αρχές και οι ιατρικοί και θρησκευτικοί θεσμοί.

Η ταινία επικεντρώνεται στην ιστορία της «Τζέιν», μιας παράνομης ομάδας γυναικών που κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’60 στο Σικάγο, ενώθηκαν και διεκπεραίωσαν ασφαλείς και εγγυημένες αμβλώσεις, σε περίπου 12.000 γυναίκες και κορίτσια.

Η Τζόι ζει στα προάστεια με τον σύζυγο της Γουίλ, και την έφηβη κόρη της. Η ευτυχισμένη ζωή της με την οικογένεια της, αλλά και με την κολλητή της φίλη, Λάνα, διαταράσσεται από μια πολυαναμενόμενη μεν εγκυμοσύνη, η οποία όμως καταλήγει να απειλεί την ζωή της. Η Τζόι και ο άντρας της αιτούνται την νόμιμη διακοπή της εγκυμοσύνης. Όταν το συμβούλιο των γιατρών αποφαίνεται αρνητικά λέγοντας στην Τζόι ότι πρέπει να ρισκάρει, πέφτουν σε απόγνωση. Η Τζόι, απελπισμένη ότι δεν θα καταφέρει να δει την κόρη της να μεγαλώνει, ανακαλύπτει τυχαία την «Τζέιν».

Η ομάδα, καθοδηγούμενη από την αφοσιωμένη και συμπονετική Βιρτζίνια (Σιγκούρνι Γουίβερ), καταφέρνει να σώσει την ζωή της Τζόι αλλά και να της δώσει έναν ακόμα σκοπό ζωής. Τις ώρες που η κόρη της είναι στο σχολείο και ο άντρας της στην δουλειά, η Τζόι γίνεται μέλος της ομάδας και μια νέα ζωή, ως ακτιβίστρια πλέον, ξεκινάει.

Αρχικά οι εξορμήσεις της για να βοηθήσει άλλες γυναίκες ή να συναντήσει τον γιατρό Ντιν, τον μοναδικό προμηθευτή φαρμάκων της ομάδας, μένουν κρυφές αλλά όταν οι δράσεις της αρχίζουν να συγκρούονται με τον παραδοσιακό ρόλο της της νοικοκυράς,  θα πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει.

Σκηνοθεσία: Phyllis Nagy (Carol, Mrs. Harris, So Much Love)

Σενάριο: Hayley Schore, Roshan Sethi

Παίζουν: Elizabeth Banks (The Hunger Games), Sigourney Weaver (Avatar, Alien), Kate Mara (The Martian), Chris Messina, Wunmi Mosaku, Aida Turturro,  Cory Michael Smith.

Διάρκεια: 121’

Κινηματογράφος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews