Θέατρο

«Το Ημερολόγιο ενός απατεώνα»  

«Το Ημερολόγιο ενός απατεώνα»  

H θεατρική ομάδα της ΟΤΟΕ παρουσιάζει σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ζαλμά μια σχεδόν άγνωστη μέχρι το 2009 στην Ελλάδα σάτιρα-κωμωδία εποχής του Αλ. Οστρόφσκι, το «Ημερολόγιο ενός απατεώνα», που είχε ανέβει το 2009 στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του κ. Γιάννη Κακλέα και σε μετάφραση του κ. Λεων. Καρατζά.Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο έργο, που μας μεταφέρει στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Είναι μια σκληρή κριτική για την κενότητα, την ανοησία, τη ματαιοδοξία, που δίνεται με χιούμορ μέσα από τους χαρακτήρες που έπλασε ο συγγραφέας.

Το θέατρο του Οστρόφσκι αποκαλύπτει τις ζοφερές πτυχές των κοινωνικών συναναστροφών των εκπροσώπων της τότε εξουσίας, σε σχέση με τις σύγχρονες κοινωνικο-πολιτικές σχέσεις, παρουσιάζει τις κοινωνικές αγκυλώσεις, τα «δήθεν» μιας αστικής κουλτούρας, τους εγωισμούς, τις προκαταλήψεις κλπ.

Αυτό είναι και το διαχρονικό θέμα του έργου και ως τέτοιο μπορεί κανείς να το τοποθετήσει στη σύγχρονη εποχή (να χρησιμοποιήσει λέξεις όπως προσέλκυση πελατείας, επ’ ωφελεία, καιροσκοπισμός, αβανταδόρος, υπόγειος τύπος, λαμόγιο).

Στο «Ημερολόγιο ενός απατεώνα», ο νεαρός Γκλούμοφ χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, για να εξελιχθεί στους κόλπους της ρωσικής αστικής κοινωνίας με τελικό στόχο έναν πλούσιο γάμο. Το θράσος του τον ωθεί να κρατά ημερολόγιο για τα κατορθώματά του, τις σκέψεις του για τα πρόσωπα που τον περιβάλλουν. Κάποια στιγμή αποκαλύπτεται το σκηνικό και οι διαπλοκές του, αλλά είναι τόσο βαθιές, ώστε είναι αρκετές για να τον αθωώσουν.

Η αποκάλυψη του απατεώνα αναδεικνύεται σε θρίαμβό του. Η εμφάνιση του ημερολογίου και η δημοσίευσή του αναγκάζει τους άλλους να αναγνωρίσουν την εξυπνάδα του και πόσο απαραίτητος είναι για τον κύκλο τους.

Ο Οστρόφσκι γεννήθηκε το 1823 στη Μόσχα. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο σπούδασε τρία χρόνια Νομική στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και στη συνέχεια εργάστηκε ως το 1851 στο δικαστήριο της Μόσχας και στη συνέχεια απολύθηκε. Από τα δεκαεπτά του είχε ήδη πάθος με το θέατρο. Η καριέρα του ως δραματουργού άρχισε το 1847.

Παρ’ όλο που τα έργα του γνώρισαν σταθερή επιτυχία, ο Οστρόφσκι είχε ελάχιστο οικονομικό όφελος. Η κούραση και η απογοήτευση υπονόμευσαν την υγεία του και αναμφίβολα ευθύνονται για τον σκυθρωπό τόνο μιας σειράς έργων που ακολούθησαν μετά το 1860. Μόνο προς το τέλος της ζωής του απέκτησε ο Οστρόφσκι την υλική ευμάρεια που του άξιζε. Δεν υπήρχε πλέον θέατρο στη Μόσχα όπου δεν παίζονταν τα έργα του. Από το 1874 ώς τον θάνατό του ήταν πρόεδρος της ‘Ένωσης Ρώσων Θεατρικών Συγγραφέων. Το 1885 διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής των κυβερνητικών θεάτρων της Μόσχας. Οι εξοντωτικές υποχρεώσεις της θέσης του επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας του και τον επόμενο χρόνο πέθανε (1886).

Η σκηνοθεσία, ο σκηνικός διάκοσμος του Στ. Ζαλμά αναδεικνύει κατά τρόπο ευθύβολο, το υπόβαθρο της κοινωνικο-πολιτιστικής κατάστασης τότε και σήμερα, η μετάφραση, η μουσική επιμέλεια, οι φωτισμοί υπογραμμίζουν την εξέλιξη και το ρυθμό του έργου.

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ζαλμάς

Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς

Διανομή:

ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΛΟΥΜΟΦ

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΚΑΡΙΝΑ        ΜΑΤΡΙΟΣΑ

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΕΡΙΝΗ       ΤΟΥΡΟΥΣΙΝΑ

ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ  ΣΤΙΟΠΚΑ – ΓΚΡΙΓΚΟΡΙ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ      ΓΚΟΛΟΥΤΒΙΝ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΛΟΥΜΠΙΝΚΑ

ΚΑΝΤΑ ΣΟΦΙΑ         ΓΚΛΟΥΜΟΒΑ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ         ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

ΚΑΡΑΝΤΑΚΗ ΚΑΤΙΑ           ΛΟΥΜΠΙΝΚΑ

ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΕΦΑ

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΙΜΟΣ            ΚΡΟΥΤΙΤΣΚΙ

ΠΟΛΥΖΟΥ ΝΙΚΗ      ΜΑΣΕΝΚΑ

ΣΥΡΜΑΝΟΓΛΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ      ΜΑΜΑΕΦ

ΤΖΙΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ  ΓΚΟΡΟΝΤΟΥΛΙΝ

ΤΣΙΣΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ         ΚΡΟΥΤΣΑΕΦ

και ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ     κλακέτα επί σκηνής.

Από Σάββατο 13 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 9.00 μμ, σε κλιματιζόμενη αίθουσα

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

Θέατρο Προσκήνιο, Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, τηλ. 210 8211855

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link