Θέατρο

«Το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα»

«Το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα»

Το κλασσικό αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου για λίγες παραστάσεις  στο θέατρο Αθήναιον

Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο.

Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μες στο σπίτι, καθώς η ανώτερη τάξη τους δεν τους επιτρέπει να «ανακατεύονται» με τους απλούς χωρικούς. Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο.

Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού της. Η ζήλια της Μαρτίριο θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της Αδέλα και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου 1954 στο θέατρο «Κοτοπούλη» σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη. Το ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα ερμήνευσε η Κατίνα Παξινού.

Σε μουσική Τάκη Μπινιαρη

χορογραφίες Δημήτρης Ιβανωφ

στιχοι τραγουδιών Τακης Μπινιαρης-Βασιλης Καπερναρος

Tραγούδι Nανα Γεωργιαδη-Τάκης Μπινιαρης

κινησιολογία Σίμωνα Πάτροκλου

Πρωταγωνιστούν: Τζένη Καλλεργη. Τιτίκα Σαριγκουλη, Κυριακή Γασπαρη, Μαρία Δρακοπούλου, Μαρία Συμεών, Δεσποινα Χαριατη, Κατερίνα Βολικα, Άννα Μαρία Βιδάλη, Έφη Χαντζουλη, Αναστασία Χατζηαθανασιου, Σιμων Πάτροκλος

Θέατρο Αθήναιον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35, τηλ.: 2310 832 060

Σχόλια

Θέατρο

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews