Εκδηλώσεις

Η Τράπεζα Της Ελλάδος τίμησε την Κική Δημουλά

Η Τράπεζα Της Ελλάδος τίμησε την Κική Δημουλά

“Εγώ σχεδόν τυχαία ανέλαβα να συσκευάσω το όποιο νόημα αποστέλλει η ποίηση, τυλιγμένο μέσα σε λέξεις ανθεκτικές” 

«Πώς γεννιέται η ποίηση;
Με τον ίδιο τρόπο που γεννιόμαστε και εμείς: εν αγνοία μας.
Και όταν εγώ η ίδια αναρωτιέμαι συχνά ποιος άραγε να έγραψε το πρώτο ποίημα, προεξοφλώ ότι το έγραψε η ανυπαρξία θέλοντας να υπάρξει».

Κική Δημουλά

Η Τράπεζα της Ελλάδος τιμά την επί 20ετία εργαζόμενη σε αυτήν, Κική Δημουλά σε μια καλλιτεχνική βραδιά υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Η γνωστή ποιήτρια συνδύασε επίσης για οκτώ χρόνια την εργασία της εκεί με την σύνταξη αρθογραφίας λογοτεχνικού οικονομικού περιεχομένου στο περιοδικό «Κύκλος» που εξέδιδε η Τράπεζα της Ελλάδος. Την εκδήλωση συντόνισε ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης. Οι ηθοποιοί ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου και Δημήτρης Καταλειφός προλόγησαν ποιήματα της κ. Δημουλά, ενώ ο ακαδημαϊκός Νάσος Βαγενάς αναφερόμενος στον «οικονομικό λόγο» της ποιήτριας, τόνισε: «η ποίηση αποτελεί την οικονομικότερη μορφή λόγου, καθώς με λιγότερες φράσεις μπορείς να πεις τα περισσότερα, όπως κάνει η Κική Δημουλά». Επίσης η μεταφράστρια και ποιήτρια Ιγγλέση-Μαργέλλου ανέλυσε την χιουμοριστική πλευρά των ποιημάτων της Κ. Δημουλά, ενώ τέλος προβλήθηκε αρχειακό υλικό με το έργο και τη ζωή της.

 

Ακολουθούν δηλώσεις από την ίδια την ποίητρια Κική Δημουλά, καθώς και άλλοι σημαντικοί παρευρισκόμενοι. «Δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες φωνές της παγκόσμιας ποίησης σήμερα, αλλά υπήρξε στο παρελθόν και μέλος της οικογένειας της Τράπεζας, καθώς υπηρέτησε σε αυτήν από το 1949 έως το 1974». Γεώργιος Προβόπουλος, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

 

«Καλούμαι, κύριε διοικητά, σε μια εποχή που η ευφρόσυνη έννοια των αναδρομικών έχει εκλείψει, να παραβώ αυτή την έλλειψη και να εισπράξω αναδρομικά την πολύ ακριβή διάκριση, που μου προσφέρετε, σε μια στιγμή μάλιστα που η λιτότητα είναι επιβεβλημένη. Μια διάκριση που δεν τη δικαιούμαι εγώ, αλλά η διάχυτη έννοια της ποίησης γενικά, για όσα εκείνη πράγματι θεραπεύει ή έστω καταπραΰνει. Εγώ σχεδόν τυχαία ανέλαβα να συσκεύασω το όποιο νόημα αποστέλλει η ποίηση, τυλιγμένο μέσα σε λέξεις ανθεκτικές, που να μη σκίζονται και να χάνεται η θεραπευτική πρόθεση του νοήματος, κατά τη διανομή του στους παραλήπτες. Τιμάτε, λοιπόν, απόψε έναν από τους αμέτρητους διανομείς της ποίησης που είμαι, με ανεξακρίβωτη την αποτελεσματικότητά του». Κική Δημουλά, για την εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Πηγή: skai.gr

Επιμέλεια άρθρου: Δανάη Σωπασή

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews