Βιβλίο

Βαγγέλη Γιαννίση, τί δουλειά έχεις στη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας 173»;

Βαγγέλη Γιαννίση, τί δουλειά έχεις στη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας 173»;

Ο συγγραφέας που έχει γράψει μερικά από τα πιο δημοφιλή βιβλία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας ξαναχτυπά, αυτή τη φορά γράφοντας ένα πρωτότυπο βιβλίο, το «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ). Πρόκειται για μια συλλογή πέντε αστυνομικών ιστοριών, που βασίζονται σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν το Πανελλήνιο, αλλά ιδιαιτέρως το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, γραμμένες όχι από τη σκοπιά ενός συγγραφέα, αλλά από τη σκοπιά ενός αστυνομικού ερευνητή. Ο Βαγγέλης Γιαννίσης συνεργάζεται με κορυφαίους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ , καταφέρνει άλλη μια φορά να τραβάει την προσοχή μας και μας χαρίζει ένα απολαυστικό βιβλίο.

Βαγγέλη, επιτέλους σε εγχώρια ύδατα. Πες μας λίγα λόγια για το νέο σου βιβλίο.

Το «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173» είναι ένα true crime βιβλίο με… ανατροπή. Αφενός επειδή ανήκει στο λεγόμενο creative non-fiction είδος, χρησιμοποιεί δηλαδή λογοτεχνικές αφηγηματικές τεχνικές προκειμένου να εξιστορήσει πραγματικά γεγονότα, και αφετέρου επειδή ξεφεύγει από το παραδοσιακό καλούπι του true crime, που θέλει το έγκλημα ή τον δολοφόνο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Εδώ δεν μας ενδιαφέρει τόσο το έγκλημα ή το να βρούμε ποιος το διέπραξε, αλλά το πώς ερευνά το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και ποια είναι τα πρόσωπα της υπόθεσης: τα θύματα, οι συγγενείς τους και οι αστυνομικοί που εργάστηκαν για την εξιχνίαση των ανθρωποκτονιών.

Με τη συνεργασία σου με τους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών υπήρξε κάποιο στερεότυπο που είχες για την Ελληνική Αστυνομία το οποίο;

«Καλημέρα ζωή» φαντάζομαι έχεις δει. Θυμάσαι τις σκηνές των ανακρίσεων με τον ταξίαρχο Στάθη Θεοχάρη; Αυτό. Ναι, μπορεί να ψυλλιαζόμουν ότι το Ανθρωποκτονιών δεν χρησιμοποιεί τακτικές που φημολογείται πως συνηθίζονται σε άλλα τμήματα, αλλά το να μαθαίνω από πρώτο χέρι τις διαδικασίες της ανάκρισης από αξιωματικούς που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο στο Quantico πήγε την εμπειρία σε άλλο επίπεδο.

Να υποθέσουμε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ανδροκρατούμενη; Ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών εκεί;

Δυστυχώς είναι. Οι περισσότερες γυναίκες που υπηρετούν στο Ανθρωποκτονιών ανήκουν είτε στο πολιτικό προσωπικό είτε είναι υπαξιωματικοί. Την περίοδο της παρουσίας μου στη ΓΑΔΑ δεν υπήρχε γυναίκα αξιωματικός στις ομάδες έρευνας. Τα υψηλόβαθμα στελέχη δεν είναι μεγαλύτερα των 43 ετών – οι περισσότεροι είναι τριαντάρηδες.

Υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία προηγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός, τεχνογνωσία και τεχνικές ανάκρισης, όπως στο εξωτερικό και στις αστυνομικές σειρές που παρακολουθούμε;

Μπορώ να μιλήσω μονάχα για το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και να πω πως ναι, τεχνογνωσία υπάρχει. Το πώς γίνεται μία έρευνα ανθρωποκτονίας στην Ελλάδα δεν απέχει από τη μεθοδολογία στη Γερμανία, για παράδειγμα. Απέχει από το πώς βλέπουμε την έρευνα στην τηλεόραση, αλλά και από το πώς πιστεύουμε ότι γίνεται. Πολλοί πιστεύουν πως, επειδή διάβασαν πέντε σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα και είδαν δύο true crime σειρές στο Netflix, έμαθαν και πώς γίνεται η έρευνα· μακάρι να ήταν όλα τόσο απλά και ξεκάθαρα.

Ποια είναι η πιο συγκλονιστική υπόθεση που διαδραματίστηκε στην Ελλάδα κατά τη γνώμη σου;

Η δολοφονία του Άλεξ στη Βέροια. Το γεγονός πως δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα το πτώμα του θύματος, αλλά και η φύση του εγκλήματος –δολοφονία ανηλίκου από ανήλικους– καθιστούν την υπόθεση τρομακτική – τουλάχιστον για μένα. Ας μη μιλήσουμε για το ότι δεν έχει αποδοθεί ακόμα δικαιοσύνη, παρόλο που οι ένοχοι είναι γνωστοί.

Πιστεύεις ότι οι κακοποιοί δρουν ευκολότερα σε περιβάλλον που γνωρίζουν λόγω οικειότητας ή το αποφεύγουν υπό το φόβο της αναγνώρισης και της σύλληψης;

Εδώ παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις ανάλογα με το προφίλ του κάθε κακοποιού. Μιλάμε για πορτοφολάδες, διαρρήκτες, ληστές, βιαστές ή δολοφόνους; Πρόκειται για ευκαιριακούς ή για κατ’ εξακολούθηση κακοποιούς; Γενικεύοντας (με κάθε επιφύλαξη), μπορούμε να πούμε πως για έναν ευκαιριακό κακοποιό δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το περιβάλλον όσο η ευκαιρία.

Ασχολείσαι με τη μετάφραση. Πώς διαχειρίζεσαι το χρόνο σου με γράψιμο και μεταφράσεις;

Με μία λέξη: δύσκολα. Μεταφράζω την ημέρα και γράφω τη νύχτα. Σαν τον Μπάτμαν, απλώς χωρίς τη στολή και τα εκατομμύρια στην τράπεζα! Η μετάφραση δεν είναι απλή δουλειά, πρέπει να κοπιάσεις για να βρεις τις σωστές λέξεις και να μείνεις πιστός στη φωνή του συγγραφέα. Με κάποια βιβλία αυτό γίνεται με τρόπο φυσικό. Κάποια άλλα είναι πιο απαιτητικά. Τις δε μέρες που υπάρχει και αδυναμία συγκέντρωσης ζω ένα δράμα. Συνήθως την πληρώνουν οι φίλοι μου όταν πέφτει πολλή δουλειά, όχι το γράψιμο.

Πώς βίωσες την περίοδο της καραντίνας; Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν περάσει όλο αυτό;

Με φόβο και υπομονή. Μετράω τις μέρες μέχρι τη δεύτερη δόση (ανήκω στους «Astrazenecans», οπότε η αναμονή ήταν αρκετά μεγάλη), ώστε να μπορώ να φοβάμαι λιγότερο. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι θα κάνω, πότε θα περάσει και αν θα περάσει όλο αυτό. Ίσως ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ένα roadtrip στη Σκοτία (αν και ίσως αυτό τελικά αποδειχθεί επικίνδυνο – να γλιτώσω από τον Covid και να πάω επειδή εκεί οδηγούν από την ανάποδη πλευρά δεν λέει!) ή στην Ιταλία θα ήταν το ιδανικό.

Ετοιμάζεις νέο βιβλίο;

Πυρετωδώς! Το έχω πάει λίγο πίσω η αλήθεια είναι (καταραμένες υποχρεώσεις, αλλά κάπως πρέπει να βγει ο άρτος ημών ο επιούσιος)! Πάντως ο σχεδιασμός του πάει καλά και ελπίζω πως αρχές Αυγούστου θα αρχίσω να το γράφω.

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews