Κινηματογράφος

«Καταπληκτικές Γυναίκες» (20th Century Women)

«Καταπληκτικές Γυναίκες» (20th Century Women)

9 Μαρτίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Mike Mills (Beginners) επιστρέφει με μια αστεία, πολύπλευρη, συγκινητική ταινία, έναν φόρο τιμής στη γυναικεία φύση, την οικογένεια, τον χρόνο και τους δεσμούς που αναζητούμε μια ζωή. Ο Mills αναπαράγει τη θέρμη και το πάθος, την αίσθηση του επείγοντος και την ενέργεια τριών γενεών καθώς βρίσκονται στο χείλος μιας τρομερής μετάβασης. Η Annette Bening δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της, με τρομαχτική συναισθηματική δύναμη μέσα από την αγάπη χωρίς όρους που δείχνει για τον γιο της, μαζί με την αμηχανία της για τον κόσμο στον οποίο εκείνος ετοιμάζεται να μπει. Η Greta Gerwig, η Elle Fanning και ο Billy Crudup δίνουν καταπληκτικές ερμηνείες, συνθέτοντας περίπλοκους, μοναδικούς χαρακτήρες που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ανατροφή του νεαρού πρωταγωνιστή της ταινίας Jamie (o πρωτοεμφανιζόμενος Lucas Jade Zumann). Η ταινία είναι μια επιστολή αγάπης στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν και μας διαμόρφωσαν, καθώς αυτή η αυτοσχέδια οικογένεια σφυρηλατεί ευαίσθητους δεσμούς που αναστατώνουν, στοιχειώνουν και εμπνέουν τους εμπλεκόμενους για όλη τους τη ζωή.

1979, Santa Barbara. Η Dorothea Fields (Annette Bening) είναι μια αποφασιστική μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τον έφηβο γιο της (Lucas Jade Zumann), σε μία εποχή που σφύζει από κοινωνικές αλλαγές και επαναστατική διάθεση. Για να τα βγάλει πέρα με την ανατροφή του απευθύνεται σε δύο νεότερες γυναίκες. Στην Abbie (Greta Gerwig), ένα ελεύθερο πνεύμα και punk καλλιτέχνη και στην Julie (Elle Fanning), μια ξύπνια και προκλητική νεαρή γειτόνισσα.

1979: Μια στιγμή καθοριστικής μετάβασης. Είναι η τελευταία χρονιά του Jimmy Carter στον Λευκό Οίκο. Η Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν έχει ξεκινήσει, καθώς ισλαμιστές κρατάνε όμηρους στην Αμερικανική Πρεσβεία της Τεχεράνης. Η Αμερική μπαίνει σε ύφεση με την πετρελαϊκή κρίση. Ο Carter μιλάει για κρίση εμπιστοσύνης. Η έφηβος Brenda Ann Spencer ανοίγει πυρ στο δημοτικό σχολείο απέναντι από το σπίτι της με το όπλο που της έδωσε ο πατέρας της. Το πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Πενσιλβάνια είναι γεγονός. Η ψυχοθεραπεία διαδίδεται στα προάστεια. Οι υπολογιστές της Apple αγοράζονται από το ευρύ κοινό. Η Margaret Thatcher εκλέγεται Πρωθυπουργός. Και η αντικουλτούρα χάνει έδαφος.

Κατά κάποιο τρόπο, εκείνη ήταν η στιγμή που όλα τα ζητήματα, οι ανησυχίες, οι τεχνολογίες και οι πολιτιστικές δυνάμεις που τώρα ζούμε ως σύγχρονες, άρχισαν να γίνονται συγκεκριμένες. Ο Mike Mills λέει: «Το τέλος της δεκαετίας του ’70 είναι η αρχή του «τώρα»… και όμως είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που θα ακολουθήσει, με τις αλλαγές που επέφερε ο Reagan, την απληστία των 80s, την τραγωδία του AIDS, την επίδραση του διαδικτύου, την 11η Σεπτεμβρίου. Για αυτό η ταινία μπορεί να μοιάζει με ελεγεία μιας εποχής και μιας αθωότητας στην οποία δεν μπορούμε να επιστρέψουμε».

Εν τω μεταξύ, στην ηλιόλουστη Santa Barbara, η μποέμ μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τον γιο της αντιμετωπίζει τη δική της αλλαγή, μια σειρά από προσωπικές αναταραχές, καθώς παρακαλεί άλλες γυναίκες να βοηθήσουν τον γιο της να βάλει πλώρη για τον κόσμο… μόνο και μόνο για να τον δει να μπαίνει στον σαγηνευτικό κόσμο του punk, στα επικίνδυνα μονοπάτια τις τέχνης και του έρωτα, αλλά και στην ευθραυστότητα του κάθε τι.

Αυτό είναι το πεδίο του οικείου, κωμικού κόσμου της ταινίας, που τοποθετείται ανάμεσα στις κοινωνικές αλλαγές και την καθημερινότητα. Η ιστορία είναι ποτισμένη με αγάπη, μετάνοια και στιγμιαία σύνδεση με την οικογένεια. Μια ωδή στη γυναικεία δύναμη από γενιά σε γενιά. Και μια πολιτιστικά ηλεκτρισμένη μελέτη του πώς οι ζωές που ζούμε τώρα γίνονται, με σοκαριστική ταχύτητα, οι εποχές στις οποίες ανατρέχουμε με θαυμασμό στο μέλλον.

Η δεμένη ομάδα της ταινίας, αυτός ο μη παραδοσιακός οικογενειακός κύκλος, έχει για αρχηγό την τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ Bening σε μια καταπληκτική ερμηνεία ως μια επιφυλακτική γυναίκα που προσφέρει καταφύγιο σε όσους το έχουν ανάγκη. Ως Dorothea, η Bening είναι μία τέλεια εκπρόσωπος του πώς τα τέκνα της Οικονομικής Ύφεσης έγιναν οι γονείς της δεκαετίας του ’70, των οποίων τα παιδιά δημιούργησαν την εντελώς αλλαγμένη κοινωνία στην οποία ζούμε τώρα.

Η ταινία είναι μια επιστολή αγάπης, τόσο προς τη μητέρα του Mills όσο και  προς τις γυναίκες που τον μεγάλωσαν. «Κατά κάποιο τρόπο, αυτή είναι η ιστορία της συνάντησης της Γενιάς της Ύφεσης με την Γενιά Χ, της μητέρας μου που γεννήθηκε τη δεκαετία του ’20 και εμού που γεννήθηκα τέλος της δεκαετίας του ΄60.  Σε ένα επίπεδο, η ταινία είναι μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μία μητέρα και στον γιο της, μια ιστορία αγάπης που είναι βαθιά και μοναδική, κι όμως μπορεί να μην αποφέρει ποτέ τη σταθερότητα που λαχταρούν και οι δύο. Η ταινία προσπαθεί να αιχμαλωτίσει αυτές τις παροδικές στιγμές όπου νιώθεις πραγματική σύνδεση με κάποιον αγαπημένο, αυτές τις μικρές στιγμές ευφορίας, κατανόησης και σύνδεσης, που είναι πιο ευαίσθητες και εφήμερες απ’ αυτό που μας έχουν μάθει, αλλά όταν συμβαίνουν, ακόμα και φευγαλέα, είναι πραγματικά μεγάλες».

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Mike Mills

Παίζουν: Annette Bening, Lucas Jade Zumann, Elle Fanning, Greta Gerwig, Billy Crudup

Διάρκεια: 119’

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews