Κινηματογράφος

27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Με αφορμή την πιο πρόσφατη συνεργασία τους, την ταινία Jimmy’s Hall, ο βραβευμένος στα Φεστιβάλ των Καννών και Βενετίας σεναριογράφος και μόνιμος συνεργάτης του KenLoach, Paul Laverty (Γλυκά δεκάξι, Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι, Το όνομά μου είναι Τζο, κ.α.) έρχεται στην Αθήνα στα πλαίσια του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. 

To Σάββατο 25 Οκτωβρίου στις 12.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, ο PaulLavertyθα μιλήσει για την τέχνη του κινηματογραφικού σεναρίου και τη συνεργασία του με τον Loach,σε ένα Masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο Όπερα, ο Laverty θα παραστεί στην Τελετή Λήξης του 27ουΠανοράματος, όπου και θα βραβευτεί για τη συνολική συνεισφορά του στον κινηματογράφο, και θα προλογίσει την πρεμιέρα τουJimmy’sHall.

Η ταινία μας διηγείται μια συγκλονιστική, αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται στην Ιρλανδία του 1921, όπου στην αίθουσα του πρωταγωνιστήJimmyGraltonμια επανάσταση συντελείται μέσα από το χορό. Σύμφωνα με τοIndiewire, «οι κοινωνικές / ρεαλιστικές τάσεις στο έργο του Βρετανού KenLoach γεννήθηκαν σχεδόν πριν από μισό αιώνα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως, παρά τη διάθεσή του να ασχολείται με σοβαρά ιστορικά ζητήματα, είναι απόλυτα ικανός να δημιουργεί και ψυχαγωγία, χωρίς να θυσιάζει την ευφυία του. Στα 77 του, ο Loachδεν έχει χάσει επαφή με αυτήν την ισορροπία, όπως φαίνεται στην διασκεδαστική αυτή ταινία εποχής».

Ο δικηγόρος και σεναριογράφος PaulLaverty υπήρξεεπί χρόνιαακτιβιστής σε ταραγμένες περιοχές του πλανήτη πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή για τη μεγάλη οθόνη. Έχει γράψειδέκα σενάρια για ταινίες μεγάλου μήκους με τον Loach. Για την ταινία «Γλυκά Δεκάξι» (2002) κέρδισε βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες. Το 2006,«Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι», το οποίο έγραψε μαζί με τον Loach, απέσπασετο Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών, και το 2007ο Lavertyβραβεύτηκε για το σενάριο του It’saFreeWorld στο Φεστιβάλ Βενετίας.Το 2010 η ταινία«Ακόμα και η Βροχή» της συντρόφου του, IcíarBollaín, την οποίας το σενάριο έγραψε οLaverty,κέρδισε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το βραβείο Κοινού.

Jimmy’sHall – Σύνοψη:

Ιρλανδία, 1921. Ο Jimmy Gralton χτίζει έναν χώρο, όπου οι νέοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, να συζητήσουν, να ονειρευτούν και πάνω από όλα να χορέψουν. Η εκκλησία όμως και ορισμένοι πολιτικοί έχουν αντιρρήσεις και ο Jimmy αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα. Η αίθουσα χορού κλείνει και εγκαταλείπεται. Δέκα χρόνια μετά, ο Jimmy επιστρέφει από την Αμερική, αποφασισμένος να φροντίσει τη μητέρα του και να κάνει μια ήσυχη ζωή. Η αίθουσα χορού είναι πια ένα ερείπιο και η κοινότητα πείθει τον Jimmy να την ανακαινίσει. Για δεύτερη φορά, ο Jimmy θεωρείται επικίνδυνος και μπορεί να χάσει τα πάντα…

Σκηνοθεσία: Ken Loach

Σενάριο: Paul Laverty

Παίζουν: Barry Ward, Francis Magee, Aileen Henry, Simone Kirby, Stella McGirl, Sorcha Fox, Martin Lucey

4 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews