Εκδηλώσεις

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών (21-24 Σεπτεμβρίου 2020)

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών (21-24 Σεπτεμβρίου 2020)

Αφιέρωμα στην ισπανόφωνη ποίηση- Ποιητικά αναλόγια σε εξωτερικούς χώρους και διαδικτυακές απαγγελίες 

Με τη θεσμική στήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και με σύνθημα «Ποίηση σε πείσμα των καιρών» το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών έρχεται κι αυτόν τον Σεπτέμβριο να βάλει την ποίηση στη ζωή μας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό λογοτεχνικό γεγονός, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης (2013) και φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο, καθιστώντας την Αθήνα σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας και ταξιδιωτικό προορισμό για τους λάτρεις της ποίησης. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Κύκλο Ποιητών, έχει την αιγίδα και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και διεξάγεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. 

Η φετινή χρονιά, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, ήταν μια πρόκληση για την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, που έπρεπε να βρει ευφάνταστες και δημιουργικές λύσεις για τον τρόπο διεξαγωγής του σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Αποφασίστηκε όμως το Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί πιο περιορισμένο, όχι μόνο με διαδικτυακές αναγνώσεις αλλά και με ποιητικά αναλόγια σε εξωτερικούς χώρους. 

Στο πρόγραμμα των διαδικτυακών αναγνώσεων (πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθείτε εδώ: http://www.poetscircle.gr), σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας ποίησης διαβάζουν ποιήματά τους μαζί με Έλληνες ομοτέχνους τους. Ανάμεσα στα ονόματα που συμμετέχουν ξεχωρίζουν ο ιρλανδός Πωλ Μολντούν, η νιγηριανή Άγιο Αγιόλα-Αμάλε, η ιρακινή Ντούνια Μιχαήλ, ο θρυλικός Τζακ Χίρσμαν κι ο διευθυντής του Ιowa Writing Program Κρίστοφερ Μέριλ απ’ τις ΗΠΑ, ο Ζαν Πορτάντ από το Λουξεμβούργο κι ο Νίκολα Ματζίροφ από τη Βόρεια Μακεδονία κ.ά. Η ισπανόφωνη ποίηση, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σήμερα λογοτεχνικές παραδόσεις, εκπροσωπείται από ποιητές που προέρχονται από την Ισπανία, το Μεξικό, την Κολομβία, την Αργεντινή, το Περού, την Ονδούρα και τη Βενεζουέλα. 

Στα ποιητικά αναλόγια συμμετέχουν Έλληνες ποιητές μαζί με ξένους. Ο διευθυντής του κροατικού Φεστιβάλ του Γκόραν, Μάρκο Πόγκατσαρ, η πολυμεταφρασμένη σλοβένα Μπάρμπαρα Πογκάτσνικ, η Μάρια Ντεγιάνοβιτς από το δίκτυο του Versopolis, ο Αντουάν Κασάρ από τη Μάλτα, οι αμερικανοί Αλίσια Στόλινγκς, Νταν Σκόφιλντ και Tζον Τριπουλάς θα διαβάσουν ποιήματα στην Ένωση Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, στο βιβλιοπωλείο «Επίκεντρο» και στην Πλατεία Κοτζιά. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια δημόσια συζήτηση για την ελληνική ποίηση με συνομιλητές τους Άννα Αφεντουλίδου, Κώστα Κουτσουρέλη, Νίκο Λάζαρη, Γιώργο Μπλάνα και συντονιστή τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Μπέκο. 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά απονέμεται το βραβείο ποίησης του Κύκλου Ποιητών «The Barbara Fields Siotis» που θεσπίστηκε στη μνήμη της Μπάρμπαρα Φιλντς Σιώτη (Μινεάπολη 1939 – Αθήνα, 2019), η οποία υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της αφοσιωμένος αναγνώστης, υπέρμαχος και πάτρωνας της ποίησης. Το βραβείο, με το συμβολικό ποσόν των 2.000 ευρώ, τιμά εναλλάξ Έλληνες και ξένους ποιητές για το σύνολο του έργου τους. Πέρσι το βραβείο απονεμήθηκε στην Ζέφη Δαράκη, φέτος θα δοθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του καιρού μας, τον κινέζο Bei Dao. Εκπρόσωπος μιας «σκοτεινής» ή «ομιχλώδους» ποίησης, ο Μπέι Ντάο (Πεκίνο, 1949) υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη νεότερη ποίηση της χώρας του αλλά και για την εξέγερση της πλατείας Τιενανμέν το 1989, γεγονός για το οποίο εξορίστηκε από την Κίνα, όπου μπόρεσε να επιστρέψει μόλις το 2006. Έχει επανειλημμένα προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ. Στα ελληνικά πρόκειται να κυκλοφορήσουν αυτό το φθινόπωρο ποιήματά του από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Αναστάση Βιστωνίτη. 

Τα ενημερωτικά βίντεο του Φεστιβάλ: 

Στο πρώτο, σημαντικές προσωπικότητες διαβάζουν τη «Φυγή» του Σεφέρη: ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, ο συγγραφέας Θανάσης Θ. Νιάρχος, ο καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός, ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης, η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Κατερίνα Ευαγγελάτου, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος συγκινούν με την ανάγνωσή τους και πετυχαίνουν τον στόχο του Φεστιβάλ να βάλουν την ποίηση στη ζωή μας. 

Στο δεύτερο, νέοι συγγραφείς και ηθοποιοί διαβάζουν απόσπασμα από τον «Λόγο περί κάλλους» του Οδυσσέα Ελύτη: οι Ελένη Βεργέτη (ηθοποιός), Γιάννης Παλαβός (συγγραφέας), Κώστας Βραχνός (συγγραφέας), Όμηρος Πουλάκης (ηθοποιός), Ιωάννα Αγγελίδη (ηθοποιός), Διονύσης Μαρίνος (συγγραφέας), Δανάη Σιώζιου (ποιήτρια), Ελένη Τζατζιμάκη (ποιήτρια), Μάνος Καρατζογιάννης (ηθοποιός) και Δημήτρης Τρίκας (δημοσιογράφος) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν το Φεστιβάλ. 

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews