Βιβλίο

«Το γυάλινο κλειδί»

«Το γυάλινο κλειδί»

του Dashiell Hammett από τις εκδόσεις Μεταίχμιο Σκηνικό: Μια μικρή αμερικάνικη πόλη, την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, βυθισμένη στη διαφθορά• αστυνομία, δικαιοσύνη, δημοτικές αρχές, Τύπος δρουν (ή κλείνουν τα μάτια) κατ’ εντολήν του υποκόσμου… Οι εκλογές πλησιάζουν και ο Πολ Μάντβιγκ, ο άνθρωπος που κατ’ ουσίαν ελέγχει την πόλη, έχει στοχεύσει ακόμα πιο ψηλά: αν βοηθήσει τον γερουσιαστή Χένρι να επανεκλεγεί, εκείνος θα του δώσει την κόρη του, καθιστώντας τον «κληρονόμο» μιας πολιτικής δυναστείας. Ο φόνος του γιου του γερουσιαστή, όμως, θα κάνει τα πράγματα δύσκολα για τον Μάντβιγκ, καθώς οι υποψίες πέφτουν επάνω του και οι αντίπαλοί του θα κάνουν τα πάντα για να τον εξουδετερώσουν και να αναλάβουν εκείνοι τον έλεγχο της πόλης… Μπορεί ο επιστήθιος φίλος του Νεντ Μπόμοντ να τον βοηθήσει; Θα διακινδυνεύσει ακόμα και τη ζωή του γι’ αυτόν, αλλά η αλήθεια για τον δολοφόνο του υιού Χένρι δεν είναι εύκολο να βγει στο φως και δεν είναι καθόλου βολική για κανέναν…

Συμπαγής πλοκή, κρυστάλλινη γραφή και ήρωες έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για το χρήμα και την επιτυχία αποτελούν τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού διαμαντιού της αστυνομικής λογοτεχνίας.

ISBN: 978-960-566-379-7

σελ.: 416

Ο Dashiell Hammett (1894-1961), ο πατέρας της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, δημοσίευσε την πρώτη του αστυνομική ιστορία στο περιοδικό Black Mask τον Οκτώβριο του 1923. Πρωταγωνιστές των αστυνομικών μυθιστορημάτων του που ακολούθησαν ήταν: ο ανώνυμος αρχετυπικός ντετέκτιβ Κοντινένταλ Οπ (Ο κόκκινος θερισμός, Η κατάρα των Ντέιν), ο Σαμ Σπέιντ (Το γεράκι της Μάλτας), ενώ στο κύκνειο άσμα του, στο μυθιστόρημα Ο αδύνατος άντρας, το μυστήριο αναλαμβάνουν να λύσουν ο δαιμόνιος έλληνας Νικ Τσαρλς, δηλαδή Νίκος Χαραλαμπίδης, και η όμορφη σύζυγός του Νόρα. Πολλά από τα έργα του διασκευάστηκαν για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ο ίδιος εργάστηκε και ως σεναριογράφος ταινιών του Χόλιγουντ.

Για τις πολιτικές του πεποιθήσεις (ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος) έγινε στόχος της αντικομμουνιστικής καμπάνιας του ΜακΚάρθι και προτίμησε να περάσει πέντε μήνες στη φυλακή παρά να καταθέσει σε βάρος τεσσάρων συντρόφων του.

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews