Ενδιαφέροντα

Η Αθηναϊκή Σκηνή θεσπίζει δύο δράσεις τιμώντας τη μνήμη του ιδρυτή της Θόδωρου Κάλβου!

Η Αθηναϊκή Σκηνή θεσπίζει δύο δράσεις τιμώντας τη μνήμη του ιδρυτή της Θόδωρου Κάλβου!

Η Αθηναϊκή Σκηνή (Θέατρο, Ανώτερη Δραματική Σχολή, Εργαστήρια), και ο συνιδρυτής της Μιχάλης Καλαμπόκης, τιμώντας τη μνήμη του ιδρυτή της Θόδωρου Κάλβου, Σκηνοθέτη, Ηθοποιού και Δάσκαλου Θεάτρου, θέσπισε δύο δράσεις με στόχο την ανάδειξη, προώθηση και βοήθεια της νέας γενιάς καλλιτεχνών, την οποία ο ίδιος πίστευε, προστάτευε και αγαπούσε.

Α. Το βραβείο Υποκριτικής της Αθηναϊκής Σκηνής “Θόδωρος Κάλβος” και

Β. Τη Σκηνή αποφοίτων, στο επαγγελματικό Θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής

Το βραβείο “Θόδωρος Κάλβος” πέρα από την τιμητική διάκριση, συνοδεύεται με υποτροφία της σχολής.

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψιν, πέρα από την απόδοση, είναι το πνεύμα συνεργασίας, η συμμετοχικότητα, η αντιληπτική ικανότητα και ετοιμότητα, η συνέπεια, το ήθος, η σκηνική ενέργεια, η πρόοδος και κυρίως το πάθος για την Τέχνη του Θεάτρου. Αξίες που δίδαξε ο Θόδωρος Κάλβος σε εκατοντάδες νέες και νέους για πάνω από πενήντα χρόνια.

Οι σπουδαστές της σχολής κατά τη διάρκεια των τριών ετών των σπουδών τους παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, δύο φορές το χρόνο μπροστά σε κοινό και συντελεστές του Θεάτρου της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Με τη θέσπιση της Σκηνής αποφοίτων, εντάσσονται οι παραστάσεις των τριτοετών στο ρεπερτόριο παραγωγών του επαγγελματικού Θεάτρου της Αθηναϊκής Σκηνής για την επόμενη χρονιά, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία.

Πρώτη σπουδάστρια που λαμβάνει το βραβείο ‘’Θόδωρος Κάλβος’’ και την υποτροφία φοίτησης, είναι η Έλενα Λιανού.

Η επιτροπή για το βραβείο απαρτίζεται από τους καθηγητές Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού και Μεθοδολογίας της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Αθηναϊκή Σκηνή:

Μιχάλης Καλαμπόκης: Διευθυντής Σχολής, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Ψυχολόγος

Κοραής Δαμάτης: Σκηνοθέτης, Συγγραφέας

Λίλλη Μελεμέ: Σκηνοθέτης, Ηθοποιός

Κώστας Γάκης: Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Μουσικός, Συγγραφέας

Ισίδωρος Σιδέρης: Σκηνοθέτης

Μάνος Καρατζογιάννης: Σκηνοθέτης, Ηθοποιός

Ερατώ Πίσση: Ηθοποιός

Γιώργος Παπαπαύλου: Ηθοποιός

Βέρα Λάρδη: Ηθοποιός, Ψυχολόγος, Ψυχοδραματίστρια

Αγγελική Καρυστινού: Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

Αλέξανδρος Μπαλαμώτης: Σκηνοθέτης, Ηθοποιός

Και από τους καθηγητές Τεχνικών και Θεωρητικών μαθημάτων:

Αλεξάνδρα Βουτζουράκη: Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Ψυχολόγος, Θεατρολόγος

Χριστίνα Βασιλοπούλου: Χορογράφος

Περικλής Μοσχολιδάκης: Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

Ευτυχία Μητρίτσα: Μουσικός

Οδυσσέας Στεφανής: Μουσικός, Κρουστά

Φαίη Τζανετοπούλου: Σκηνοθέτης κινηματογράφου και τηλεόρασης

Βίνα Παπαδοπούλου: Σκηνοθέτης Σπικάζ και Μεταγλωττίσεων

Βασίλης Σκαλτσής: Τεχνικός ήχου

Χάρης Γεωργιάδης: Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, καθηγητής σκηνικής πάλης

Μαρίνα Μηλιάρη: Makeupartist, φωτογράφος

Θόδωρο Κάλβος, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Δάσκαλος υποκριτικής.

Συνιδρυτής με το Μιχάλη Καλαμπόκη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης, του Θεάτρου και των Εργαστηρίων της ‘’Αθηναϊκής Σκηνής’’.

Γεννήθηκε στο Μελιγαλά Μεσσηνίας. Σπούδασε σε δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια υποκριτική και σκηνοθεσία στη σχολή του Εθνικού Ωδείου με ομόφωνη Αριστεία και συνέχισε τις σπουδές του στο Boston University στην Αμερική.

Επί σειρά ετών Προϊστάμενος του Καλλιτεχνικού τομέα του δήμου Αθηναίων, Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, όπου άφησε το στίγμα του με σημαντικό έργο και καινοτομίες.

Ως ηθοποιός έπαιξε δίπλα σε μεγάλες μορφές του Ελληνικού θεάτρου, όπως τους: Χορν, Αλεξανδράκη, Τσιφόρο, Γεωργούλη, Σταυρίδη, Καρζή, Κατράκη, Λαμπέτη, Βουγιουκλάκη, Ξανθόπουλο, Θάνο Τράγκα, Τσαλδάρη, Μοσχονά και άλλους.

Η ιδιαίτερη αγάπη του και αφοσίωσή του στο ποιητικό ρεπερτόριο και το Αρχαίο Δράμα, τον οδήγησε σε σημαντικές σκηνοθεσίες αλλά και επί πολλές δεκαετίες καθηγητή Αρχαίου Δράματος σε πολλές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας και σε σχολές και Πανεπιστήμια της Αμερικής.

Εμφανίστηκε σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και αργότερα ως σκηνοθέτης και θιασάρχης, με παράλληλη δράση στη διοίκηση του Καλλιτεχνικού τομέα του Δήμου Αθηναίων.

Έζησε και εργάστηκε επί σειρά ετών στις Η.Π.Α. ως ηθοποιός. Κινηματογραφικά συνεργάστηκε με τον Ηλία Καζάν, τον Κερκ Ντάγκλας, την Ντέμπορα Κερ και άλλους. Δίδαξε θέατρο στο Boston University και συντόνισε μαθήματα και παραστάσεις προώθησης του Ελληνικού πολιτισμού στο Harvard University και Boston college.

Εργάστηκε στη ΕΡΤ και στην ΕΡΑ ως παρουσιαστής όπως και στο Θέατρο της Δευτέρας. Έχει υπάρξει παρουσιαστής και στο σταθμό Wbc της Αμερικής. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ραδιοφωνικά θεατρικά έργα, και έχει χαρίσει τη φωνή του σε εκφωνήσεις, σπικάζ και μεταγλωττίσεις. Επίσης έχει συνεργαστεί με τις επιτροπές των Ολυμπιακών αγώνων ως καλλιτεχνικός οργανωτής και εκφωνητής.

Έχει υπάρξει ιδρυτής σημαντικών φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική με κύριο άξονα τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες. Παράλληλα, με πρωτοβουλίες του, χτίστηκαν πολλά ανοιχτά Θέατρα. Στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε η προσφορά και το καλλιτεχνικό του έργο και συνεργάστηκε πολλές φορές στο προεδρείο επιτροπών του Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Πολιτισμού, Βουλή των Ελλήνων και σε άλλα Υπουργεία.

Ο Θόδωρος Κάλβος ήταν ο κύριος εισηγητής της εισαγωγής της Θεατρικής εκπαίδευσης στα σχολεία αλλά και του πάρκου μυθολογίας στην Αθήνα και των προτομών των τριών τραγικών συγγραφέων μπροστά από τον Εθνικό κήπο.

Είχε μεγάλο καλλιτεχνικό και φιλανθρωπικό έργο και τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις στη Βοστώνη αλλά και στην Ελλάδα. Εκφραστής και εμπνευστής της Θεατρικής παιδείας εκπαίδευσε πάνω από πενήντα χρόνια εκατοντάδες επαγγελματιών ηθοποιών.

Η αγάπη που έδειχνε στους ανθρώπους με τους οποίους συνυπήρχε, τον οδήγησε σε σημαντικές παρεμβάσεις, από τη Θεατρική Παιδεία, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έως και την αγαπημένη του γειτονιά στο Παλαιό Φάληρο αλλά και τον τόπο καταγωγής του, ως πρόεδρος των εν Αθήναις Μελιγαλέων. Αλησμόνητη η βοήθεια που παρείχε σε όσους πίστευε αλλά και το ακούραστο πάθος του για τη διδασκαλία της Υποκριτικής.

Η αγαπημένη του “Αθηναϊκή Σκηνή” συνεχίζει με ορμή και καινοτομίες στη θεατρική εκπαίδευση αλλά και το θέατρο υπό τη Διεύθυνση του συνιδρυτή της Μιχάλη Καλαμπόκη.

Έλενα Λιανού – βραβείο Υποκριτικής “Θόδωρος Κάλβος”

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 2000. Μεγάλωσε στο Αγρίνιο και τα τελευταία χρόνια μένει στην Αθήνα. Είναι σπουδάστρια του δεύτερου έτους της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου- Καλαμπόκη. Σπούδασε για δύο χρόνια στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά το πάθος της για το Θέατρο και την Υποκριτική την οδήγησε στο να μεταγραφεί στο τμήμα Θεάτρου, παράλληλα με τις σπουδές της στην Υποκριτική Τέχνη.

Ασχολείται με τη ρυθμική γυμναστική και τα ακροβατικά, καθώς επίσης με τη θεωρία της μουσικής, την κιθάρα, τα κρουστά και το τραγούδι. Μιλά αγγλικά και ισπανικά.

Συμμετείχε για αρκετά χρόνια σε παραστάσεις του μαθητικού φεστιβάλ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου. Είχε την τιμή να συνεργαστεί με τον καθηγητή της στην Αθηναϊκή Σκηνή και σκηνοθέτη ΚώσταβΓάκη στο “Ikarus’ dream”, το οποίο αποτέλεσε την ελληνική συμμετοχή στο 17ο Gwangju International Peace Festival της Νότιας Κορέας.

Σχόλια

Ενδιαφέροντα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ενδιαφέροντα

Copyright © 2015-2016 Clevernews