Βιβλίο

«Η επιστήμη κάτω από την ομπρέλα»

«Η επιστήμη κάτω από την ομπρέλα»

του Αντρέα Τζεντίλε από τις εκδόσεις Πατάκη

Όταν ήμουν παιδί, όπως τα περισσότερα παιδιά, ήθελα να μάθω και να καταλάβω. Ρωτούσα με απληστία, λίγο για να περάσει η ώρα, λίγο για να μπω στο νόημα του πώς λειτουργεί ο κόσμος. Είχα την τύχη οι γονείς μου να σχετίζονται με την επιστήμη. Και χάρη στις απαντήσεις τους ανοίχτηκε μπροστά μου ένας κόσμος φτιαγμένος από κανόνες, από αιτίες και αποτελέσματα, ένας κόσμος φυσικής, ιατρικής, χημείας και βιολογίας. Έτσι κι αλλιώς, πίσω από κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής κρύβεται ένα επιστημονικό μυστήριο – στις διακοπές, η απραξία και η πλήξη μάς κάνουν πιο περίεργους. Σ’ αυτή την περιέργεια που γεννήθηκε σε μια παραλία στην Τοσκάνη της δεκαετίας του ’90 οφείλεται το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Έχουμε λοιπόν εδώ μικρά παράθυρα σ’ έναν μυστηριώδη κόσμο. Δεν χρειάζεται να τα ανοίξουμε όλα, ούτε να τα ανοίξουμε με τη σειρά που προτείνω. Πηγαίνετε όπου σας οδηγεί το κύμα και ο άνεμος· πάντοτε θα υπάρχει χρόνος να πάτε πίσω και εμπρός, να πηδήξετε από το ένα θέμα στο άλλο, ακολουθώντας το νήμα που επιθυμείτε. Το πλαίσιο αφορά τέσσερις επιστημονικούς κλάδους: τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και το περιβάλλον. Αλλά μην ξεγελαστείτε από αυτή την πρακτική διάκριση. Κάθε κεφάλαιο περιέχει προτάσεις από διαφορετικές επιστήμες. Πάρτε το βιβλίο σαν μια ωραία μέρα που θα περάσετε κοντά στη θάλασσα. Από την εισαγωγή του Α.Τζ. Πώς σχηματίζονται τα σύννεφα; Γιατί στα κοχύλια ακούγεται η θάλασσα; Πού οφείλεται το γαλάζιο του ουρανού; Γιατί το θαλασσινό νερό είναι αλμυρό; Τι κάνουμε όταν μας τσιμπήσει μέδουσα; Πώς επιπλέουν τα θεόρατα και τόσο βαριά πλοία; Αυτά και άλλα πολλά αναρωτιέται ο Αντρέα Τζεντίλε, που μας δίνει συμβουλές για το κτίσιμο του τέλειου κάστρου στην άμμο και για το πώς να βρούμε το καλύτερο σημείο για να κάνουμε σέρφινγκ. Η φυσική, η χημεία, η βιολογία βρίσκονται γύρω μας και μέσα μας – και μας βοηθούν να καταλάβουμε τα βάθη του ωκεανού και τα ύψη του ουρανού. Τι περίεργο: δεν μπορούμε να πιούμε θαλασσινό νερό! Γιατί άραγε; Και, όταν βουτάμε στο νερό, βλέπουμε καλύτερα μακριά παρά κοντά… Ο Ιταλός συγγραφέας, δημοσιογράφος στο Wired.it και επιστήμονας μας τα εξηγεί όλα για τα κύματα, τους ανέμους,τις αμμουδιές!

Μεταφραστής: Σώτη Τριανταφύλλου

Σελίδες: 192

ISBN: 978-960-16-6383-8

Ο Αντρέα Τζεντίλε εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό Wired Italia. Ασχολείται με θέματα που αφορούν την επιστήμη, τον πολιτισμό και την επικαιρότητα. Μετά το πτυχίο του στην Υπολογιστική Νευροεπιστήμη και το μεταπτυχιακό του στην Επικοινωνία της Επιστήμης από τη Διεθνή Σχολή Ανωτέρων Σπουδών της Τεργέστης (SISSA), εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Galileo και της εκπομπής «Radio Scienza». Από το 2010 αρθρογραφεί στο περιοδικό Wired Italia, όπου διατηρεί επίσης μια στήλη αφιερωμένη στα πρωτότυπα κόμικς. Με το Il caso Stamina, ένα κόμικ που έγραψε μαζί με τους Φραντσέσκο Μπαρίλλι και Ματέο Φενόλιο, κέρδισε το 2014 το δημοσιογραφικό βραβείο O.Ma.R. (για την ευαισθητοποίηση σε σπάνιες ασθένειες).

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

 • «10 ανεπίδοτες επιστολές»

  του Κώστα Θ. Καλφόπουλου από τις εκδόσεις Gutenberg Οι 10 ανεπίδοτες επιστολές επαναφέρουν τον συγγραφέα ?και ταξιδεύουν...

 • «Λυρικά ελάχιστα»

  του Νίκου Βλαχάκη από τις εκδόσεις Βακχικόν Ανακεφαλαίωνα τις σιωπές του ορίζοντα στη νηνεμία νότιων θαλασσών σαν...

 • «Διαβολικός»

  του Chris Carter από τις εκδόσεις Bell Θα εύχεσαι να μην ήταν πραγματικός… Ένα παράξενο ατύχημα στο...

 • «Τί φοβάσαι να χάσεις;»

  του Nassim Nicholas Taleb από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος Ρίσκα και ασυμμετρίες στην καθημερινή ζωή Ο συγγραφέας Νασίμ...

Copyright © 2015-2016 Clevernews