Βιβλίο

«Η πεταλούδα»

«Η πεταλούδα»

του Wilhelm Busch από τις εκδόσεις Κίχλη

Ασφυκτιώντας μέσα στα στενά όρια του γενέθλιου τόπου, ο Πέτρος εγκαταλείπει το σπίτι του παρασυρμένος από μια ωραία και σπάνια πεταλούδα που λείπει από τη συλλογή του. Πάνω στο πάθος του κυνηγιού χάνει τον δρόμο της επιστροφής και ε-μπλέκεται σε ένα ταξίδι που του γνωρίζει τον κόσμο, από το οποίο όμως μόνο αλώβη-τος δεν βγαίνει. Στο τέλος της περιπλάνησής του διαπιστώνει πως ο κόσμος είναι από τη φύση του κακός και πως η επαφή μαζί του φέρνει την καταστροφή.

Η Πεταλούδα του Βίλχελμ Μπους, τελευταίο εκτενές κείμενο του διάσημου Γερμα-νού σκιτσογράφου, είναι ένα γοητευτικό όσο και σκληρό παραμύθι για ενηλίκους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο αποτελεί αλληγορία για το νόημα της ύπαρξης και του έρωτα, για την κακία και την ιδιοτέλεια, που κυβερνούν τον κόσμο, για την απόπειρα της τέχνης και της σκέψης να προσεγγίσουν το ασύλληπτο.

Μετάφραση: Γιάννης Κοιλής

επίμετρο: Γιώτα Κριτσέλη, Νικήτας Σινιόσογλου

Σελίδες: 264

ISBN: 978-618-5004-97-2

Ο Wilhelm Busch (1832-1908) εἶναι ἕνας ἀπὸ τοὺς σπουδαιότερους σατιρικοὺς συγγραφεῖς καὶ σκι-τσογράφους τῆς Γερμανίας, δάσκαλος τῆς –μοχθηρῆς συχνά– εἰρωνείας, καὶ πρωτοπόρος τῶν κόμικς.῍Αν καὶ ὑπῆρξε ἰδιαίτερα δημοφιλής, σὲ μικροὺς καὶ μεγάλους, σχετικὰ ἄγνωστα στὸ εὐρὺ κοινὸ παρέμειναν τὰ ἐκτενέστερα πεζὰ κείμενα ποὺ ἔγραψε πρὸς τὸ τέλος τῆς δημιουργικῆς ζωῆς του: Τὸ ὄνειρο τοῦ ᾽Εδουάρδου (Eduards Traum, 1891) καὶ ῾Η πεταλούδα (Der Schmetterling, 1895), ἀγαπημένα ἀναγνώ-σματα ἀνθρώπων ὅπως ὁ Kurt Tucholsky καὶ ὁ Ludwig Wittgenstein.

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

 • «Εμφάνεια»

  του Κωνσταντίνου Σύρμου από τις εκδόσεις Βακχικόν Μην τους πολεμάς κατά πρόσωπο θα σε νικήσουν Κρύψου Είναι...

 • «10 ανεπίδοτες επιστολές»

  του Κώστα Θ. Καλφόπουλου από τις εκδόσεις Gutenberg Οι 10 ανεπίδοτες επιστολές επαναφέρουν τον συγγραφέα ?και ταξιδεύουν...

 • «Λυρικά ελάχιστα»

  του Νίκου Βλαχάκη από τις εκδόσεις Βακχικόν Ανακεφαλαίωνα τις σιωπές του ορίζοντα στη νηνεμία νότιων θαλασσών σαν...

 • «Διαβολικός»

  του Chris Carter από τις εκδόσεις Bell Θα εύχεσαι να μην ήταν πραγματικός… Ένα παράξενο ατύχημα στο...

Copyright © 2015-2016 Clevernews