Βιβλίο

«Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς»: Ένα βιβλίο που θα θυμόμαστε για καιρό…

«Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς»: Ένα βιβλίο που θα θυμόμαστε για καιρό…

«Το Άουσβιτς δε σκοτώνει μόνο αθώους, σκοτώνει την ίδια την αθωότητα».

Μερικές φορές αρκεί να είναι μια ιστορία πραγματική για να είναι ενδιαφέρουσα. Άλλες φορές, όμως, η πραγματικότητα είναι τόσο αποκρουστική που χρειάζεται η ιστορία να την κάνει ενδιαφέρουσα. Αυτό το πάντρεμα γίνεται στο βιβλίο του Antonio G. Iturbe «Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, το οποίο βασίζεται στη ζωή της Ντίτα Κράους, μιας έφηβης τότε Εβραιοπούλας στο στρατόπεδο του Άουσβιτς σε μετάφραση Αγγελικής Βασιλάκου (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

«Στο Άουσβιτς η ανθρώπινη ζωή έχει μηδαμινή αξία. Τόσο ελάχιστη, που ουδείς δεν πυροβολεί, γιατί μια σφαίρα είναι πολυτιμότερη από έναν άνθρωπο».

Ο Φρέντι Χιρς, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ταυτισμένη με το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, λειτουργούσε εκεί μυστικά ένα σχολείο, ως μια μορφή αντίστασης στο Γ’ Ράιχ. Στο πλαίσιο αυτό είχε καταφέρει να διασώσει οκτώ βιβλία, όχι όλα σε καλή κατάσταση, τα οποία μπορούσαν να δανείζονται οι κρατούμενοι. Αυτά τα βιβλία φρόντιζε να μεταφέρει και να κρύβει καθημερινά η Ντίτα Κράους, με κίνδυνο την ίδια της τη ζωή. Εκτός από αυτά, υπήρχαν και έξι «ομιλούντα» βιβλία, άτομα που ήξεραν καλά μια ιστορία και την αφηγούνταν στο ταλαιπωρημένο ακροατήριο, δίνοντας λίγο χρώμα στη μουντή και μαύρη καθημερινότητα του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

«Τα βιβλία δε χάνουν ποτέ τη μνήμη τους».

Η αφήγηση του συγγραφέα είναι τόσο καθηλωτική, σχεδόν ακούς τη μπότα του Γερμανού φαντάρου δίπλα σου και τρομάζεις, όπως τρόμαζε η μικρή Ντίτα. Τα γεγονότα δεν είναι αληθοφανή, είναι αληθινά και πρόκειται για καταγεγραμμένες μαρτυρίες κρατουμένων, αλλά και της ίδιας της Κράους.

«Η πραγματική ασθένεια είναι η έλλειψη ανοχής προς το διαφορετικό».

Επίσης, εξαιρετική δημοσιογραφική δουλειά έχει κάνει ο Iturbe στο τέλος του βιβλίου, όπου και παραθέτει επίμετρο ως Υστερόγραφο και Παράρτημα, στα οποία αναφέρει την επίσκεψή του στο χώρο του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, αλλά και τη γνωριμία του με τη Ντίτα Κράους, καθώς και τί απέγιναν κάποια βασικά πρόσωπα που αναφέρονται στο βιβλίο και έζησαν από κοντά τη βιαιότητα και τις φρικαλεότητες των Ναζί.

Το βιβλίο «Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς» μεταφράστηκε σε 22 χώρες και τιμήθηκε με το βραβείο TROA (Βιβλία με αξίες).

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews