Βιβλίο

«Η κόμη της Αφροδίτης»

«Η κόμη της Αφροδίτης»

του Μίκαελ Σίσκιν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ερώτηση: Εξηγήστε εν συντομία τους λόγους για τους οποίους ζητάτε άσυλο στην Ελβετία.

Αυτή την ερώτηση καλείται να επαναλάβει πάμπολλες φορές καθημερινά ο διερμηνέας της ελβετικής υπηρεσίας προσφύγων. Ενώ μεταφράζει από τα ρωσικά τις τραγικές ιστορίες όσων έφυγαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση —κάποιοι ήρθαν στη Ζυρίχη από την Τσετσενία, άλλοι από ορφανοτροφεία, κάποιοι έχασαν τα σπίτια τους στον πόλεμο ή είναι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας των γονιών τους ή είναι οι ίδιοι θύματα βιασμού, βασανιστηρίων, διωγμών—, παρακολουθούμε και την πορεία της δικής του ζωής. Μετανάστης και ο ίδιος, λαχταρά την επανασύνδεσή του με τη γυναίκα του και τον γιο του, αλλά ο παράδεισος γι’ αυτόν και για τόσους άλλους είναι πια τόπος κλειστός.

Συνεντεύξεις, επιστολές, αναμνήσεις, ερωτικές ιστορίες συνθέτουν ένα αριστοτεχνικό μωσαϊκό αφηγήσεων στο οποίο όλοι συνδέονται. Μάστορας διαφορετικών στιλ, ο Σίσκιν γράφει μια ωδή στη λέξη και τον λόγο. Ο κόσμος μας είναι μαγικός επειδή μπορούν να ειπωθούν ιστορίες. Είναι απρόβλεπτος και ρευστός αλλά ό,τι υπήρξε θα υπάρχει για πάντα χάρη στον λόγο.

ISBN: 978-960-501-932-7

σελ.: 584

Βραβεία

•             Ρωσία

National Big Book Prize 2006

National Bestseller Prize 2005

•             Γαλλία

Halpérine-Kaminski Prize για την Καλύτερη Μετάφραση 2007

•             Γερμανία

Haus der Kulturen der Welt International Literature Award 2011

•             Ιταλία

Grinzane Cavour Prize 2007

•             Κίνα

The Prize of the People’s Literature Publishing House για το Καλύτερο Ξενόγλωσσο βιβλίο 2007

Ο Μίκαελ Σίσκιν γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1961 στη Μόσχα. Με έδρα την Ελβετία από το 1995, είναι ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας. Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή εργάστηκε ως δάσκαλος και ως δημοσιογράφος. Έκανε το ντεμπούτο του στη λογοτεχνία με το διήγημα Μάθημα καλλιγραφίας το 1993. Έκτοτε τα έργα του μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες παγκοσμίως, ενώ έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις για το έργο του.

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews