Βιβλίο

 «Κωνσταντινούπολη 1453»

 «Κωνσταντινούπολη 1453»

της Μαρίζας Ντεκάστρο από τις εκδόσεις Κέδρος

29 Μαΐου 1453

Ποιος δεν την ξέρει;

Ποιος δεν ξέρει πως τότε η Νέα Ρώμη, η Βασιλεύουσα των πόλεων, η πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, σκιά του εαυτού της στα 1453, άλλαξε χέρια;

Πώς έζησαν οι κάτοικοι της πόλης εκείνους τους τρομερούς μήνες των μαχών και του αποκλεισμού;

Αιώνες πέρασαν, κι εμείς δεν ήμασταν βέβαια εκεί για να ξέρουμε.

Ήταν όμως άνθρωποι που τα έζησαν ή τα άκουσαν, που τα κατέγραψαν για να μην ξεχαστούν.

Η συγγραφέας, αντλώντας από τα παλιά χρονικά της Άλωσης και παρακολουθώντας τη δράση των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων, αναπλάθει τις τελευταίες δραματικές ημέρες της Κωνσταντινούπολης.

Εικονογράφηση: Σταμάτης Μπονάτσος

ISBN: 978-960-04-4775-0

σελ. 64

Για παιδιά από 10 ετών

Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1973 μέχρι το 1982 έζησε στο Παρίσι, όπου σπούδασε Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους στη Σορβόννη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση Ιστορία και Λογοτεχνία σε παιδιά του δημοτικού.

Έχει γράψει βιβλία γνώσεων για παιδιά, πάνω σε θέματα ιστορίας και τέχνης, και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους. Από το 1998 ασχολείται με την κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου (Tο Βήμα, Tα Nέα, Διαβάζω, Ithaka, Book Press, Ο Αναγνώστης). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και της IBBY-Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Βραβεία

2006 Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων, για το βιβλίο που έγραψε με τον Πάνο Βαλαβάνη Μικρέςιστορίες του μουσείου, εκδόσεις Κάστωρ.

2012 Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων «Βίτω Αγγελοπούλου», IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου, εκδόσεις Μεταίχμιο.

2014 Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου, Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, για το βιβλίο Θαύμα, εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της:

Αρχαιολογία. Ένα ταξίδι στο παρελθόν. Οδηγός για παιδιά (1988), Βυζαντινή τέχνη. Οδηγός για παιδιά (1990), Λαϊκή τέχνη. Οδηγός για παιδιά (1994), Τι και πώς στην Προϊστορία. Οδηγός για παιδιά (2013).

Ο Σταμάτης Μπονάτσος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Κατάγεται από τη Σκύρο. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ασχολείται με τη ζωγραφική από μικρή ηλικία. Είναι αυτοδίδακτος: έμαθε να ζωγραφίζει παρατηρώντας φωτογραφίες, έργα ζωγράφων, εικονογραφημένα βιβλία και κόμικς. Στη ζωγραφική, όπως και στη φωτογραφία, τον γοητεύει το παιχνίδι φωτός-σκιάς και ο τρόπος που αυτό μπορεί να αλλάξει τον όγκο ενός αντικειμένου και την αίσθηση που αυτό αποπνέει. Συχνά αντλεί τα πρότυπα και τα χρώματα των εικόνων του από την ελληνική φύση και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Προτιμά τις καθαρές γραμμές στα σχέδια και τη ρεαλιστική απόδοση των εικόνων. Έχει εικονογραφήσει παιδικά βιβλία, οδηγούς μουσείων για παιδιά και κάνει αποτυπώσεις αρχαιολογικών σχεδίων.

Είναι παντρεμένος με την αρχαιολόγο Χριστίνα Ρωμάνου και έχουν δύο παιδιά, τον Πάνο και τη Μυρσίνη.

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews