Βιβλίο

«Νυχτερινό Ταχυδρομείο»

«Νυχτερινό Ταχυδρομείο»

της Hoda Barakat από τις εκδόσεις Κέδρος

Επιστολές προς τη μητέρα, τον πατέρα, τον αδελφό, την ερωμένη, που γράφτηκαν ως πράξη εξομολόγησης, αυτοπροσδιορισμού και εξιλέωσης.

Ανεπίδοτες επιστολές που χάθηκαν στη δίνη του χρόνου, όπως και οι άνθρωποι που τις έγραψαν: μετανάστες, εξόριστοι της ζωής, παραβάτες, άνθρωποι ηττημένοι από τις συνθήκες και τις προσωπικές τους επιλογές, που αναζητούν τον δρόμο της επιστροφής, την πορεία προς τη λύτρωση και τη συγχώρεση, και νοσταλγούν έναν κόσμο που έχει χαθεί οριστικά.

Με γλώσσα ανεπιτήδευτη, λιτή και υπαινικτική η Χόντα Μπαρακάτ θίγει θέματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος Άραβας, εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας του, χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που πασχίζει να αφήσει πίσω της τα τραύματα του παρελθόντος και να ορθοποδίσει.

ISBN: 978-960-04-5143-6

Σελ.: 168

Τίτλος πρωτοτύπου: Barid Al Layl

Γλώσσα πρωτοτύπου: αραβικά

Μετάφραση: (από τα αραβικά) Κουμούτση, Πέρσα

Βραβείο: Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας (IPAF) 2019

H Χόντα Μπαρακάτ γεννήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου το 1952. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου και εργάστηκε ως δημοσιογράφος, μεταφράστρια και καθηγήτρια. Το 1989, λίγο πριν τη λήξη του εμφύλιου πολέμου του Λιβάνου, έφυγε για το Παρίσι, όπου διαμένει έκτοτε. Γράφει στα αραβικά, και ένα από τα κεντρικά θέματα που διερευνά είναι το τραύμα από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και κυρίως από τον εμφύλιο που συντάραξε τη χώρα της. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία. Το Νυχτερινό ταχυδρομείο πήρε το Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας (IPAF) το 2019. Το 2015 ήταν υποψήφια για το The Man Booker International Price. Έχει διδάξει σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια ως επισκέπτρια καθηγήτρια. Στα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Σιωπή στη χώρα των πολέμων (Βραβείο Naguib Mahfouz 2000) σε μετάφραση της Πέρσας Κουμούτση

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

 • «Σκόνη»

  Οι Εκδόσεις Anubis παρουσιάζουν τη θριαμβευτική κατάληξη της τριλογίας ΕΦ Wool του Hugh Howey που σύντομα θα...

 • «Πίσω από τον ήχο του νερού»

  της Γεωργίας Τάτση από τις εκδόσεις Βακχικόν Ένας εξηντάχρονος επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο για να πουλήσει το...

 • «Dragonlance Legends»

  H τριλογία που ξεπέρασε τις 7.000 πωλήσεις στην Ελλάδα επιστρέφει στην πιο επίκαιρη μορφή της Το ταξίδι...

 • «Η στιγμή και το στίγμα»

  του Γιάννη Μανέτα από τις εκδόσεις Κέδρος Γιατί ο γερο-Μοσχονάς, καθηγητής παλαιάς κοπής, έστειλε φοιτητές του να...

Copyright © 2015-2016 Clevernews