Βιβλίο

«Ο μπαλιούλιας»

«Ο μπαλιούλιας»

του Δημήτρη Μαργαριτόπουλου από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Μυθιστόρημα για έναν αιώνα. Μια μαρτυρία ζωής με αναδρομή στον χρόνο. Καμβάς η Ελλάδα της αγροτιάς, της φτώχιας, της κοινωνικής ανισότητας, της προσφυγιάς, της κατοχής, του εμφύλιου, του μίσους για τα πολιτικά πιστεύω των αντιφρονούντων, αλλά και των μεταναστών, των περίφημων γκασταρμπάιτερ (φιλοξενούμενων εργατών) στη μεταπολεμική Γερμανία της ανάπτυξης και του οικονομικού θαύματος. Συντελεστές του έργου άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους από τις «αλησμόνητες»  πατρίδες, φτωχοί, αγράμματοι, ακόμα κι ακοινώνητοι, όμως άνθρωποι γνήσιοι, χωρίς συμπλέγματα κι εμμονές, που μάχονται για την επιβίωση μέσα σ’ έναν κοινωνικό περίγυρο με έντονα τα στοιχεία της ανισότητας, των πολιτικών παθών, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Συνδετικός κρίκος των ετερόκλιτων ιστορικών, γεωπολιτικών και κοινωνικών διεργασιών αυτής της ταραγμένης εποχής, με τα βιώματα, τα πεπραγμένα και τον ψυχισμό των κύριων συντελεστών του έργου, ο έρωτας. Το θαυματουργό ελιξίριο που αγνοεί το διαφορετικό, καταργεί τις κοινωνικές αποστάσεις, απαλύνει τους καημούς και τα βάσανα, λειαίνει τη σκληράδα, τη βία και την αδικία, γαληνεύει τα εσώψυχα, και προσδίδει ουσία και περιεχόμενο στον ασήμαντο και πρόσκαιρο βίο των ανθρώπινων όντων από καταβολής κόσμου.

Αριθμός Σελίδων: 455

ISBN: 978-960-616-283-1

Ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Βαπτιστή Κιλκίς.

Ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γεωπονία στο πανεπιστήμιο Hohenheim (Χόενχαϊμ) της πρώην Δυτικής Γερμανίας. Το παρόν μυθιστόρημα είναι το ένατο βιβλίο του.

Προηγήθηκαν:

Ένα πηλήκιο άγριες φράουλες, 2001, μυθιστόρημα, εκδόσεις Πατάκη.

Οι τελευταίοι της μεγάλης τρέλας, 2003, ιστορικό μυθιστόρημα, εκδόσεις Πατάκη.

Ακρόπολις εξπρές, 2004, μυθιστόρημα, Εκδόσεις Κοχλίας (Σαββάλας).

Σκοτσέζικο ντους, 2005, συλλογή διηγημάτων, εκδόσεις Κοχλίας (Σαββάλας).

Αχ Θράκη μου, 2011, ιστορικό μυθιστόρημα, εκδόσεις ΑΛΔΕ.

Οι απέναντι, 2013 μυθιστόρημα, εκδόσεις ΑΛΔΕ.

Φλογισμένες θάλασσες, ιστορικό μυθιστόρημα, εκδόσεις Historical Quest.

Φαίδρα, η εγγονή του μακεδονομάχου, μυθιστόρημα, εκδόσεις ΑΛΔΕ.

Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σ’ εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.

Είχε ουσιαστική συμμετοχή στα γυρίσματα των ντοκιμαντέρ “Τα χρόνια της μετανάστευσης” και “Το όνειρο της φυγής” του σκηνοθέτη Άρη Καραϊσκάκη για λογαριασμό της ΕΡΤ3, καθώς και στο ντοκιμαντέρ “Ιστορίες στις ράγιες” της Κατερίνας Λοτσοπούλου-Ρενιέρη, επίσης για λογαριασμό της ΕΡΤ3.

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews