Συνεντεύξεις

Οδυσσέας Κορακίδης: «Καλύτερα αποτελεσματικός διαχειριστής παρά «μάγκας» σαν αυτούς που μας χρεοκόπησαν!»

Οδυσσέας Κορακίδης: «Καλύτερα αποτελεσματικός διαχειριστής παρά «μάγκας» σαν αυτούς που μας χρεοκόπησαν!»

Ο Οδυσσέας Κορακίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αλίμου μιλά στο clevernews για τη τελεσθείσα θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά και για τη νέα εκλογική αναμέτρηση στην οποία μετέχει.

Τι θεωρείτε το πιο σημαντικό που κάνατε στη θητεία σας;

Τη δουλειά μας στους παιδικούς σταθμούς. Και βάζω «μας» γιατί ήταν ομαδική δουλειά, διοίκησης και προσωπικού.

Από την αρχή της κρίσης το 2011, μειώσαμε τα τροφεία στα χαμηλά εισοδήματα και απαλλάξαμε άνεργους και ευπαθείς ομάδες. Εντάξαμε πάνω από 500 οικογένειες σε πρόγραμμα επιδότησης τροφείων μέσω ΕΣΠΑ – ΕΕΤΑΑ.

Καταφέραμε οι δύο στους τρεις γονείς να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τη φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Και αυτά δεν είναι υποσχέσεις, τα έχουμε κάνει ήδη. Είναι η αληθινή κοινωνική πολιτική που την κάναμε χωρίς δανεικά, χωρίς να φουσκώσουμε και άλλο το χρέος των σταθμών. Το αντίθετο μάλιστα, παραλάβαμε 860.000 χρέος και το περιορίσαμε στις 160.000, ενώ υπογράψαμε πρόσφατα τη δημιουργία ενός ακόμη Δημοτικού Παιδικού σταθμού του δεύτερου επί θητείας Δημάρχου Θάνου Ορφανού.

Αυτό είναι λοιπόν το σπουδαιότερο για μένα. Καταφέραμε να σταθούμε σε όσους μας έχουν ανάγκη και το κάνουμε εδώ και 3 χρόνια.

Τι θεωρείτε το πιο σημαντικό που έγινε στο δήμο κατά τη θητεία σας

Τη μείωση του χρέους του Δήμου κατά 70%! Το 2011 όταν ορκιστήκαμε ως Διοίκηση βάλαμε έναν στόχο. Τον δραστικό περιορισμό ή δυνατόν και μηδενισμό του χρέους μας.

Θα θυμόσαστε ίσως ότι εκείνη την περίοδο ο Δήμος Αλίμου ήταν μέσα στους «κόκκινους» από πλευράς χρεών, Δήμους. Τότε λοιπόν ανοίξαμε όλα τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της πόλης που κανείς δεν είχε αγγίξει. Εκκρεμεί δάνεια, ζητήματα γης, περικοπές δαπανών, οικονομίες κλίμακας, ενοποιήσεις μέσω Καλλικράτη. Και τα καταφέραμε. Σήμερα οι υποχρεώσεις του Δήμου από 41.000.000 ευρώ, έχουν περιοριστεί στα 14.000.000, σχεδόν 70% δηλαδή μείωση χρέους, με 60% ετήσιες περικοπές στους κεντρικούς πόρους!! Το Δεκέμβρη κλείσαμε για πρώτη φορά με ταμείο 2,7 εκ ευρώ! Τώρα γιατί είναι σημαντικά όλα αυτά πέρα από τα προφανή; Γιατί όπως γνωρίζεται απόκλιση άνω του 10% στο Δημοτικό προϋπολογισμό σημαίνει αύξηση Δημοτικών τελών. Όσοι λοιπόν υπόσχονται ασύστολα ως νέοι «Μαυρογιαλούροι» μας κρύβουν που θα βρουν τα χρήματα και ποιος θα πληρώσει την κεραμίδα.

Ευτυχώς νομίζω ότι οι εποχές των βλαχοδήμαρχων που υπόσχονταν από διορισμούς στο Δημόσιο μέχρι γεφύρια και ποτάμια έχουν περάσει.

Οπότε καλύτερα αποτελεσματικός διαχειριστής παρά «μάγκας» σαν αυτούς που μας χρεοκόπησαν!

Βλέπουμε ότι επιμένετε στα οικονομικά!

-Ναι ασφαλώς και επιμένω. Δεν μπορούν αντιλήψεις που μας χρεοκόπησαν στο παρελθόν και αναφέρομαι στις σπατάλες, στην κακοδιαχείριση, στις υπερβολές, δεν μπορούν αυτά να αποτελέσουν σήμερα την λύση. Δουλεύουμε τον κόσμο αν λέμε κάτι τέτοιο. Του λέμε κατάμουτρα ψέματα για να του υφαρπάξουμε την ψήφο του. Εμείς λοιπόν που κόψαμε από την πρώτη στιγμή τα έξοδα ακόμα και στα γραφεία τύπου και δημόσιες σχέσεις και επιλέξαμε να πάρουμε όλες τις δύσκολες αποφάσεις νομίζω σήμερα δικαιωνόμαστε γιατί αν πράτταμε διαφορετικά σήμερα μπορεί να μιλάγαμε για ένα χρέος διπλάσιο απ’ ότι παραλάβαμε, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες διοικήσεις και έναν Δήμο που ούτε παιδικούς σταθμούς θα είχε, ούτε δημόσια σχολεία σε αυτό το επίπεδο, ούτε κοινωνική αλληλεγγύη, ούτε καθαριότητα.

Σήμερα μιλάμε για έναν νοικοκυρεμένο Δήμο, που μπορεί να σταθεί στα πόδια του, να παρέχει κοινωνική στήριξη, να αντλεί δεκάδες Ευρωπαϊκά προγράμματα, να κάνει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, να αντιμετωπίζει τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα και ας κάνουμε και λάθη στα μικρά, αλάνθαστος δεν είναι κανείς.

Οι στόχοι σας για τον Άλιμο μετά τις εκλογές;

-Πρώτο και κύριο να συνεχιστεί η εξυγίανση. Ο Δήμος Αλίμου για πρώτη φορά μετά το 1994, εποχή Βασίλη Ξένου, να κλείσει ξανά με περίσσευμα και όχι με οφειλές.

Αυτό όμως εκτός από υπεύθυνη και έντιμη πολιτική σημαίνει ακόμη περισσότερες πηγές νέων εσόδων. Και όπως αξιοποιήσαμε πάνω από 10 Ευρωπαϊκά προγράμματα φέρνοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ στην πόλη μας έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε.

Πως; Κάνοντας πράξη το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών εντός του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Έχουμε το χώρο, έχουμε τις μελέτες, προχωράμε μαζί με τους 3 όμορους Δήμους και ελπίζω άμεσα να μπούμε στο τελικό στάδιο. Γιατί τι λέμε εμείς; Εμείς λέμε ξεκάθαρα πως τα εκατομμύρια των σκουπιδιών για τα οποία τσακώνονται όλοι οι μεγαλοεργολάβοι να μην πάνε στις τσέπες τους αλλά στους Δήμους και τους Δημότες

Αυτή είναι η θέση μας ξάστερη και έντιμη. Με ενδιαφέρον περιμένω να ακούσω θα δεσμευτούν με την ίδια θέρμη και οι υπόλοιπες παρατάξεις για δημοτικό χαρακτήρα στην εκμετάλλευση των σκουπιδιών ή προτιμούν τα ιδιωτικά συμφέροντα;

Προχωράμε επίσης τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) πάλι εντός του πρώην Αεροδρομίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αντί να κάνουν 80 χιλιόμετρα ημερησίως τα απορριμματοφόρα μας, τα σκουπίδια θα συμπιέζονται και θα μεταφέρονται με ειδικό όχημα στη Φυλή. Αυτό σημαίνει μείωση των εξόδων μεταφοράς και περισσότερα απορριμματοφόρα και προσωπικό στους δρόμους του Αλίμου.

Στον ίδιο χώρο επίσης έχουμε ξεκινήσει και τις διαδικασίες για κοιμητήριο. Όχι μόνο γιατί θα φέρει νέα έσοδα αλλά και γιατί θα λύσει ένα πρόβλημα που έχει η πόλης μας και δοκιμάζεται κάθε φορά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Επίσης δίνουμε τη μάχη να έχουμε συμμετοχή στην αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου. Η μεγαλύτερη μαρίνα της νοτιανατολικής Ευρώπης εγκαταλειμμένη για χρόνια από το κεντρικό κράτος. Όλο το παραλιακό μέτωπο είναι ένα μεγάλο και ανοιχτό ζήτημα για μας. Γιατί δεν έχει κανένα ουσιαστικό ανταποδοτικό όφελος η τοπική κοινωνία από την παραλία και δεν μπορούμε να είμαστε φιλοξενούμενοι στην ίδια μας την αυλή.

Η αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου επίσης δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, πρέπει να δουν στην πράξη ότι η όποια αξιοποίηση θα τους καλυτερεύσει τη ζωή.

Είναι πολλά και μεγάλα τα ανοιχτά μέτωπα και με τη θέληση των συμπολιτών μας και την εμπειρία που πλέον έχουμε νομίζω μπορούμε να κάνουμε πράξη όσα οι άλλοι θα υπόσχονται την επαύριον.

Εμείς λέμε ξεκάθαρα πως τα εκατομμύρια των σκουπιδιών για τα οποία τσακώνονται όλοι οι μεγαλοεργολάβοι να μην πάνε στις τσέπες τους αλλά στους Δήμους και τους Δημότες.

Από τους «κόκκινους» Δήμους στα οικονομικά περάσαμε σε μείωση χρέους σχεδόν 70% και ταμειακά διαθέσιμα 2,7 εκ ευρώ.

Όσοι υπόσχονται ασύστολα ως νέοι «Μαυρογιαλούροι» μας κρύβουν που θα βρουν τα χρήματα και ποιος θα πληρώσει την κεραμίδα.

Σήμερα μιλάμε για έναν νοικοκυρεμένο Δήμο, που μπορεί να σταθεί στα πόδια του, να παρέχει κοινωνική στήριξη, να αντλεί δεκάδες Ευρωπαϊκά προγράμματα, να κάνει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό

Μεγάλος μας στόχος ο Δήμος να κλείσει με μηδενικές οφειλές και ταμείο για πρώτη φορά μετά την εποχή Βασίλη Ξένου.

Ο Οδυσσέας Κορακίδης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αλίμου με το συνδυασμό «Άλιμος: εδώ ζούμε!»του Θάνου Ορφανού.

 

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews