Βιβλίο

«Oι 999άρηδες. Οι μονάδες Ανεπιθύμητων της Βέρμαχτ και η συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα (1942-1945)»

«Oι 999άρηδες. Οι μονάδες Ανεπιθύμητων της Βέρμαχτ και η συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα (1942-1945)»

του Hans-Peter Klausch από τις εκδόσεις Κέδρος

Τα τάγματα Ανεπιθύμητων 999 της Βέρμαχτ αποτελούνταν από Γερμανούς πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους. Είχαν επιστρατευτεί με τη βία για να σταλούν ως εφεδρεία σε διάφορα μέτωπα. Εκατοντάδες από αυτούς τους στρατιώτες βρέθηκαν στην Ελλάδα αναζητώντας ευκαιρία να πολεμήσουν τον ναζισμό. Ήρθαν σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό και τις αντιστασιακές οργανώσεις και προσπάθησαν να προκαλέσουν δολιοφθορές στον γερμανικό στρατό ενώ πολλοί αυτομόλησαν στους αντάρτες.

Η συναρπαστική και βαθιά τραγική ιστορία των μονάδων Ανεπιθύμητων 999 αποτελεί τον πυρήνα της εμβριθούς μελέτης του Χανς-Πέτερ Κλάους, υπό την επιστημονική φροντίδα του Ιάσονα Χανδρινού και της Άννας Μαρίας Δρουμπούκη.

ISBN: 978-960-04-5235-8

Σελ.: 624

Τίτλος πρωτοτύπου: Die 999er. Von der Brigade «Z» zur Afrika-Division 999: Die Bewährungsbataillone und ihr Anteil am antifaschistischen Widerstand

Μετάφραση: Δανάη Παναγιωτοπούλου

Επιστημονική επιμέλεια-Πρόλογος: Ιάσονας Χανδρινός

Επίμετρο: Άννα Μαρία Δρουμπούκη

Ο Χανς-Πέτερ Κλάους (1954-2016), ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, υπήρξε εξέχων μελετητής του ναζισμού και του Β Παγκόσμιου πολέμου. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, ιστορία και γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Όλντενμπουργκ, όπου έλαβε και τον διδακτορικό του τίτλο το 1987. Από το 1996 ως το 2000 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πηγές για την ιστορία και τον πολιτισμό του εβραϊσμού στη δυτική Κάτω Σαξονία». Συνέγραψε πλήθος μελετών με θέμα την ιστορία ποινικών και πειθαρχικών μονάδων της Βέρμαχτ, την αντιχιτλερική/αντιφασιστική δράση, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη θεσμική συνέχεια μεταξύ ναζιστικής και δυτικογερμανικής κοινωνίας μετά τον πόλεμο.

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews