Βιβλίο

«Όταν ο Θεός έπλασε την Εύα»

«Όταν ο Θεός έπλασε την Εύα»

της Σταυριανής Στεφάνου από τις εκδόσεις Λιβάνη

Η τυχαιότητα μας προκαλεί κι εμείς ή ακολουθούμε την πρόκληση, παίρνοντας το ρίσκο, ή την προσπερνάμε, παραμένοντας αδρανείς στην ασφάλειά μας…

Το διαζύγιο της Άννας γίνεται η αφορμή για να συνειδητοποιήσει την αδυναμία της να αντλεί ερωτική απόλαυση στις σχέσεις της με το άλλο φύλο. Στην προσπάθειά της να βρει τι φταίει, θα έρθει αντιμέτωπη με όλες τις γυναικείες φιγούρες της οικογένειάς της – καθεμιά τους και μια όψη, ένα κύτταρο της Εύας, της πρώτης και αιώνιας γυναίκας.

Από την Πέργαμο και τη Σμύρνη ως τη Βηρυτό και την αμαρτωλή Τρούμπα του Πειραιά θα χρειαστεί να αναζητήσει τους κώδικες αυτών των χαρακτήρων και να τους ξεκλειδώσει, για να ελευθερωθεί από όλα εκείνα τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα που έχουν γραπωθεί μέσα της και της στερούν τη χαρά του σεξ.

Μοιάζει τόσο δύσκολο…

Άννα, τελικά πηγαίνεις εκεί όπου δεν θα ήθελες ποτέ να βρεθείς.

Σκέφτεσαι αυτό το οποίο δεν θα ήθελες ποτέ να περάσει από το μυαλό σου και οδηγείσαι στο τέλος σαν νερό ταχύρροο στο ρείθρο, όταν πάντα αποζητούσες να μείνει στάσιμη η αρχή. Υποτάσσεσαι –εξαναγκάζεσαι, ορθότερα– να δεχτείς τα αδιακρίβωτα δεδομένα της ζωής σου, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις νέες εξελίξεις.

Ολόκληρη η ύπαρξή σου πάλλεται από την απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσεις τη συζυγική αγάπη. Όμως η πληγή διαπυήθηκε. Απελπισμένη τώρα επιταχύνεις το βήμα, με μοναδικό συνοδοιπόρο τον άφωνο πόνο σου.

Σελίδες: 496

Η Σταυριανή Στεφάνου, με καταγωγή από τη Σινώπη του Πόντου και τη Σμύρνη, γεννήθηκε στον Πειραιά. Εργάστηκε επί είκοσι πέντε χρόνια ως ιπταμένη συνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία, κατέχοντας και διοικητικές θέσεις ευθύνης.

Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε με τη νουβέλα Μηνύματα από το Περιθώριο (εκδ. Λιβάνη, 1989). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Το Χαμόγελο της Ορχιδέας (εκδ. Διόπτρα, 2000) και Ο Ήλιος της Σιωπής (εκδ. Διόπτρα, 2004), η συμμετοχή της στη συλλογή διηγημάτων Ένα Κομμάτι Ουρανού (εκδ. Λιβάνη, 2007, προσφορά στον Σύλλογο «Φλόγα»), το μυθιστόρημα Η Αλήθεια που δε Γνώριζα (εκδ. Λιβάνη, 2010) και το παραμύθι Ο Λοράν στο Βασίλειο του Λευκού Μάγου (έκδ. Σ.Σ. Ε.Α.Π.Α.Ε., 2013, προσφορά στον Σύλλογο «Πίστη»· έκδ. Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, 2014, προσφορά στα δημοτικά σχολεία της περιοχής). Έχει γράψει πολλά άρθρα σε διάφορα περιοδικά. Το 2006 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος για το διήγημά της «Δεν ήταν γήλοφος, ήταν βουνό».

Με ενδιαφέρον για τα κοινά και τον πολιτισμό, έχει ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Άθλημά της η ορειβασία και αγάπη της τα ταξίδια – θεωρεί ότι τα αμέτρητα που έχει κάνει σε όλο τον κόσμο είναι ένας πολύτιμος θησαυρός.

Ζει στην Αθήνα και έχει δύο γιους.

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews