Θέατρο

«Πινόκιο»

«Πινόκιο»

με την υπογραφή του Βασίλη Μαυρογεωργίου στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ

Ένα δυνατό παραμύθι που αγαπήθηκε ανά τους αιώνες, διαχρονικό όσο και σύγχρονο, τον «Πινόκιο» επέλεξε να ανεβάσει στην Παιδική Σκηνή του κατά τη φετινή χειμερινή σεζόν ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ, σε συνεργασία  με τον σκηνοθέτη και δημιουργό της δημοφιλούς «Κατσαρίδας», Βασίλη Μαυρογεωργίου. H πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Ο «Πινόκιο» έχει ως θέμα του τη συναρπαστική, όσο και γεμάτη εμπόδια πορεία προς την ενηλικίωση και έχει ως ήρωά του το γνωστό ξύλινο ανθρωπάκι που, παρά τις συμβουλές του πατέρα του Τζεπέτο, παρασύρεται από τον κόσμο του θεάματος, μαγεύεται από την ομορφιά του χρήματος και γίνεται μια άβουλη μαριονέτα, μέχρι να φτάσει στο τέλος στη συνειδητοποίηση.

«Με τον ήρωα της ιστορίας θα ήθελα να ταυτιστούν όλες οι ηλικίες. Το σύμπαν του Πινόκιο είναι μια παραμόρφωση του δικού μας κόσμου γεμάτο συμβολισμούς, η χώρα των ατελείωτων παιχνιδιών, τα παιδιά που μεταμορφώνονται σε γαϊδούρια, το τεράστιο ψάρι, όλα συμβάλουν στο να αισθάνεται ο θεατής ότι δεν μπορεί να φανταστεί τι παραμονεύει στην επόμενη γωνία, καθώς τα πάντα είναι αναγνωρίσιμα, αλλά και ξένα». επισημαίνει για την παράσταση ο σκηνοθέτης, Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Ο «Πινόκιο» γράφτηκε από τον Κάρλο Κολόντι το 1883 στη Φλωρεντία, την πόλη που έχει συνδέσει, όσο καμία άλλη στον κόσμο, τη θρησκεία με την τέχνη μεγάλων αναγεννησιακών δημιουργών. Φανερά επηρεασμένος από τη λαϊκή σοφία, ο Κολόντι δανείζεται τεχνάσματα από τους θρησκευτικούς μύθους. Έτσι ο «Πινόκιο» είναι ένα παραμύθι γεμάτο μαθήματα ηθικής που στοχεύουν στην εξέλιξη του ήρωα και δεν βασίζονται στην επιχειρηματολογία, αλλά περισσότερο σε «μαγικές απειλές» που για να νουθετήσουν το μικρό αγόρι του ασκούν φόβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο δεν είχε γραφτεί για παιδιά, αλλά εκδιδόταν τότε σε  εφημερίδα για ενήλικες που διασκέδαζαν με τα παθήματα του μικρού ξύλινου ψεύτη. Πολλές προσπάθειες έγιναν να χρησιμοποιηθεί ο Πινόκιο σαν παιδικό παραμύθι, με πιο γνωστή αυτή του Ντίσνεϊ που τον εδραίωσε ως την συμπαθητική μαριονέτα που θέλει να γίνει αγόρι.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Σκηνικά- κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος

Μουσική: Απόλλων Ρέτσος

Διανομή: Γιάννης Σαρακατσάνης (Πινόκιο), Κατερίνα Γερονικολού (Νεράιδα),

Γιώργος Μακρής (Τζεπέτο), Γιάννης Δενδρινός (Αστυνομικός, Μαριονέτα, Αλεπού, Αγρότης, Μαθητής, Αμαξάς), Στράτος Παλαιολόγος (Θεατράρχης, Αστυνομικός, Ζητιάνος, Σερβιτόρος, Αγρότης, Μαθητής), Έλλη Χατζεϊπίδου  (Γρύλλος, Ζητιάνος, Σερβιτόρος, Μαθητής), Νικόλας Πιπεράς (Φυτίλης, Κράχτης, Ζητιάνος, Σερβιτόρος, Αγρότης), Κωνσταντίνος Ρεπάνης (Τόνος, Μαριονέτα, Ζητιάνος, Σερβιτόρος, Αγρότης, Δάσκαλος), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Γάτα, Μαριονέτα, Αγρότης, Μαθητής), Μπέτυ Αποστόλου (Μαντάμ Αντούλ, Μαριονέτα, Ζητιάνος, Αγρότης, Μαθητής)

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο, στις  3 μ.μ. και κάθε Κυριακή, στις 11.30 π.μ. και στις 3 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: Ενήλικες 12 ευρώ, παιδιά 10 ευρώ, σχολεία 7 ευρώ

Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, τηλ. 210.3643700

Σχόλια

Θέατρο

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

 • «Φάουστ»

  Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις, από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή, παρουσιάζει το έργο...

 • «Frida ΚΙ ΑΛΛΟ»

  Μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με συνεχόμενα sold-out! και περιοδεία σε όλη...

 • “Καφρόκρεμα”

  O Δημήτρης Δημόπουλος έρχεται για πρώτη φορά στη Δάφνη με την Καφρόκρεμα για μία Stand –up παράσταση...

 • «Άνθρωποι Χωρίς Όνομα»

  Μία θεατρική παράσταση από την Ομάδα ΈρΜα αφιερωμένη στους ανθρώπους εκείνους που φροντίζουν ασθενείς – μέλη της...

Copyright © 2015-2016 Clevernews