Βιβλίο

«Της Ιστορίας Κατορθωμένοι»

«Της Ιστορίας Κατορθωμένοι»

του Τάσου Μακράτου από τις εκδόσεις Λιβάνη

Στο νέο βιβλίο του Τάσου Μακράτου Της Ιστορίας Κατορθωμένοι συμπλέκεται ποιητικά η ανθρώπινη ύπαρξη και η έκφανσή της, με τους θυσιαστικούς αγώνες για την ελευθερία. Τα πλαίσια αυτής της μάχης καταλαμβάνουν ιδιαίτερη χρονικότητα, καθώς δομούνται από μίαν παράδοση ηρωισμού και από το όραμα μιας απελευθέρωσης κοινωνικής και εθνικής. Έτσι, οι παλαιοί ήρωες μάς συνοδεύουν στη σκληρή πορεία μας της εξέγερσης, αλλά και εμείς, οι σύγχρονοι μαχητές και πεσόντες, παρακολουθούμε τα τέκνα μας τα απόλυτα, που συνεχίζουν τον αγώνα τον καλό για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Ο Τάσος Μακράτος (λογοτεχνικό όνομα του Τάσου Μακρόπουλου) γεννήθηκε στον Πειραιά. Έλκει την καταγωγή του από Σμύρνη, Κεφαλλονιά και Μεσσηνία.

Σπούδασε Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα χρόνια 1985-1986 έκανε μεταπτυχιακές Σπουδές Νεοελληνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV).

Στα νεοελληνικά Γράμματα παρουσιάζεται με την νεανική ποιητική του σύνθεση Ο Υπαίτιος (1974) και ακολουθούν έως σήμερα άλλα εννέα έργα του. Κείμενά του (ποιητικά, κριτικά, φιλολογικά κ.λπ.) έχουν δημοσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταφράσεις έργων του έχουν γίνει στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ρουμανικά και Βουλγαρικά. Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, ως φιλόλογος – ερευνητής ασχολείται με έρευνα πάνω σε κείμενα Νεοελληνικής, Βυζαντινής και Γαλλικής Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών).

Το 1977 βραβεύεται στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Νεολαία ’77» με το ποίημά του Ειρηνοβόλο Σπέρμα και το φθινόπωρο του 1982 ταξιδεύει και παραμένει επί 3μηνο στη Νέα Υόρκη, όπου το λογοτεχνικό του έργο παρουσιάζεται στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και στο Ελληνικό Ραδιόφωνο (WEVD) της Νέας Υόρκης από τον ποιητή Νίκο Σπάνια. Το 1996 λαμβάνει το Α’ βραβείο Ποίησης από την Διεθνή Ακαδημία Διάδοσης του Πολιτισμού της Ρώμης για τον ποιητικό του ύμνο προς τη γυναίκα Δοξαστικόν ες Αεί.

Έργα του:

α. Ποίηση

Ο Υπαίτιος (1974)

Ο Προλετάριος (1977)

28 Ποιητές, συλλογ. έργο (1980)

Μυστικοί Έρωτες (4 τόμοι)

I. Ερωτιάζειν (1986)

II. Ερωμένες Ημέρες (1986)

III. Ο Παρατατικός του Έρωτα (2008)

IV. Παραλλαγές σ’ ένα ατέλειωτο Εμείς (2008)

Διάλογος με τον Διονύσιο Σολωμό και την Ελευθερία. Μεσολογγίου Ύμνος (2011)

Υπό έκδοση

Ο Χρόνος στα Άκρα (4 τόμοι)

Όταν η Μήδεια

Ουτοπία Άλφα

β. Μελέτη

La femme dans les romans byzantins de chevalerie (Univ. Paris IV, 1986)

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews