Βιβλίο

«Το χρέος»

«Το χρέος»

της Σταυριανής Στεφάνου από τις εκδόσεις Λιβάνη

Η παρατεταµένη ανεργία του Κωνσταντίνου και της Σοφιάννας κλυδωνίζει και τελικά διαλύει τη σχέση τους. Εκείνη τον εγκαταλείπει αναζητώντας την τύχη της στην Ιορδανία. Εκείνος, πληγωµένος, θα ακολουθήσει τη µοναδική επαγγελµατική ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Με εφόδιο την αγάπη του για το περιβάλλον, φτάνει στην Κάρπαθο, µα εκεί ούτε που φαντάζεται τι του έχει γράψει η µοίρα.   

Όταν   ο καπετάν Ζαχαρίας θα του διηγηθεί την ιστορία ενός ακατοίκητου νησιού, της Σαρίας, θα ξεκινήσει για τον Κωνσταντίνο το ταξίδι της έμπνευσης και της συγγραφής µιας νουβέλας. Ιστορία και φαντασία θα τον οδηγήσουν χίλια χρόνια πριν, στον 10ο αιώνα…

Ανήµερα της τέλεσης ενός γάµου, αιµοδιψείς Σαρακηνοί πειρατές από τη Σαρία εισβάλλουν σε κάποιο χωριό της βόρειας Καρπάθου, αρπάζοντας τη νύφη κι άλλες είκοσι µία νεαρές Καρπάθιες. Το µέλλον των κοριτσιών είναι προδιαγεγραµµένο: σκλαβοπάζαρα και χαρέµια. Όταν ο πρωτοσύµβουλος του εµίρη σκίζει µε το γιαταγάνι το νυφικό της Σοφιάς, τα πάντα στην αιµοσταγή ψυχή του ανατρέπονται. Αλλόκοτα σχέδια και µηχανορραφίες θα στηθούν από µέρους του, µε σκοπό να τη γλιτώσει από τα σκλαβοπάζαρα της Μεσογείου.

Στο σουρεαλιστικό αυτό σκηνικό όλα µοιάζουν πιθανά…

Σαρία! Σαν κρυφή αγαπητικιά µου σε νιώθω. Με ιδιαίτερη λαχτάρα φτάνω εδώ κάθε φορά κι ό,τι αποζητώ είναι να µένω κι όχι να φεύγω. Πόσο θα ήθελα κάποιο βράδυ να κρυφτώ στην απαγορευµένη πόλη σου, που µήτρα έγινε της πρώιµης έµπνευσής µου! Ανακαλύπτω τον εαυτό µου να ψάχνει συχνά αυτό το κάτι το οποίο µε συνεπαίρνει όταν βρίσκοµαι εδώ, αυτό που ανοίγει παράθυρα σε όλους τους ορίζοντές µου. Ναι, τώρα το ξέρω µε σιγουριά,

εσύ, µοναχική κι απόκοσµη Σαρία, είσαι που µε οδήγησες στο µονοπάτι της πνευµατικής δηµιουργίας από το οποίο δε θέλω ούτε για µια στιγµή να λοξοδροµήσω κι ούτε να χαθώ σε δρόµους µε βουή…

∆ακρύζω και προχωρώ µέσα στου κόσµου τη σχετική αδράνεια και την ασέβεια, αναγνωρίζοντας πως για την αειγέννητη νύχτα της Γης που καταφθάνει θα πρέπει πλέον κι εγώ να αναλάβω το χρέος µου, όσο κοστοβόρο κι αν είναι αυτό για εµένα.

1η έκδοση 20.000 αντίτυπα

ISBN 978-960-14-3756-9

Σελίδες: 544

Η Σταυριανή Στεφάνου γεννήθηκε στον Πειραιά και ζει στην Αθήνα. Έχει δύο γιους, τον Γιάννη και τον Αλέξη. Εργάστηκε ως ιπτάµενη συνοδός στην Ολυµπιακή Αεροπορία, κατέχοντας και διοικητικές θέσεις ευθύνης.

Στη λογοτεχνία πρωτοεµφανίστηκε µε τη νουβέλα Μηνύµατα από το Περιθώριο (Εκδόσεις Λιβάνη, 1989). Ακολούθησαν τα µυθιστορήµατα Το Χαµόγελο της Ορχιδέας (Εκδόσεις ∆ιόπτρα, 2000), Ο Ήλιος της Σιωπής (Εκδόσεις ∆ιόπτρα, 2004), η συµµετοχή της στη συλλογή διηγηµάτων Ένα Κοµµάτι Ουρανού (Εκδόσεις Λιβάνη, 2007, προσφορά στον Σύλλογο «Φλόγα»), το µυθιστόρηµα Η Αλήθεια που δε Γνώριζα (Εκδόσεις Λιβάνη, 2010), το παραµύθι Ο Λοράν στο Βασίλειο του Λευκού Μάγου (2013, προσφορά στον Σύλλογο «Πίστη» και στα δηµοτικά σχολεία ∆ήµου Λυκόβρυσης – Πεύκης), το µυθιστόρηµα Όταν ο Θεός Έπλασε την Εύα (Εκδόσεις Λιβάνη, 2015). Επίσης, έχουν δηµοσιευτεί πολλά άρθρα της σε διά-φορα περιοδικά. Το 2006 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό ∆ιηγήµατος για το διήγηµά της «∆εν Ήταν Γήλοφος, Ήταν Βουνό».

Με ενδιαφέρον για τα κοινά και τον πολιτισµό, έχει ασχοληθεί µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άθληµά της η ορειβασία και αγάπη της τα ταξίδια – θεωρεί ότι τα αµέτρητα που έχει κάνει σε όλο τον κόσµο είναι ένας πολύτιµος θησαυρός.

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link