Βιβλίο

«Το Ημερολόγιο της Γουχάν- Ανταπόκριση από μια πόλη σε καραντίνα»

«Το Ημερολόγιο της Γουχάν- Ανταπόκριση από μια πόλη σε καραντίνα»

της Fang Fang από τις Εκδόσεις Anubis 

Μια αφήγηση λεπτό προς λεπτό από την πόλη όπου ξέσπασε η πανδημία του COVID-19… 

Στις 25 Ιανουαρίου 2020, όταν η κυβέρνηση της Κίνας επέβαλε γενικό lockdown στη Γουχάν, η Fang Fang ξεκίνησε να καταγράφει τα γεγονότα και τις σκέψεις της στα social media με τη μορφή ημερολογίου. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι νυχτερινές δημοσιεύσεις της έδωσαν φωνή στους φόβους, την αγωνία, την οργή και τις ελπίδες εκατομμυρίων συμπολιτών της, αντανακλώντας τον ψυχολογικό αντίκτυπο της καθημερινότητας στην επ’ αόριστον απομόνωση χωρίς αξιόπιστες πληροφορίες για την κατάσταση «εκεί έξω» – αφού, εκτός από μοναδικό παράθυρο στον έξω κόσμο, το διαδίκτυο αποτελούσε και βασική πηγή παραπληροφόρησης. 

Με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται συνεχώς και την ανασφάλεια να κορυφώνεται, η συγγραφέας αντλούσε κουράγιο από το σθένος φίλων, επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και εθελοντών. Παράλληλα, θεώρησε καθήκον της να εκφραστεί ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες και την κατάχρηση της εξουσίας, ερχόμενη σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Καθώς η Fang Fang εξιστορεί τις απαρχές της πανδημίας, εντοπίζουμε μοτίβα και λάθη τα οποία επανέλαβαν πολλές από τις χώρες που αντιμετώπισαν στη συνέχεια τον νέο κορονοϊό. Όπως μας θυμίζει η ίδια, ο εχθρός είναι κοινός για όλη την ανθρωπότητα και ο μόνος τρόπος να τον κατανικήσουμε είναι να συνεργαστούμε αρμονικά. 

Ένα χρονικό για το ξεκίνημα της φονικής πανδημίας γραμμένο από το χέρι μιας από τους πιο καταξιωμένους συγγραφείς της Κίνας παρά τις απόπειρες λογοκρισίας του καθεστώτος. 

Για πολλούς στην Κίνα, οι άμεσες, απερίφραστες και συνάμα συγκρατημένες αναρτήσεις της Fang Fang στα social media έγιναν γρήγορα η ανεπίσημη πηγή πληροφοριών για τα γεγονότα στην Γουχάν, δημοσιοποιώντας σε πραγματικό χρόνο τις λανθασμένες αρχικές αναφορές των αξιωματούχων της Γουχάν, και της ταλαιπωρίας και απόγνωσης που ακολούθησε. 

 «Το Ημερολόγιο της Γουχάν» κυκλοφόρησε ήδη στα αγγλικά και γερμανικά, ενώ αναμένεται να μεταφραστεί σε 15 γλώσσες. 

Μετάφραση: Ορέστης Μανούσος 

ISBN: 978-960-623-207-7 

Σελίδες: 448 

H Fang Fang (φιλολογικό ψευδώνυμο της Wang Fang) αποτελεί μία από τους πιο καταξιωμένους συγγραφείς της Κίνας, έχοντας αφιερώσει περισσότερα από 35 χρόνια στη συγγραφή. Γράφει ποιήματα από το 1975, ενώ το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Da Peng Che Shang, και πέντε χρόνια αργότερα ακολούθησε το αριστούργημά της, Feng Jing, με το οποίο κέρδισε το εθνικό βραβείο για το καλύτερο μεσαίου μήκους μυθιστόρημα. Τα έργα της συνέχισαν να έχουν μεγάλη επιτυχία στην Κίνα και τo 2010 βραβεύτηκε με το Lu Xun Literary Prize. Η Fang καταπιάνεται συχνά με τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ στο Ημερολόγιο της Γουχάν -το οποίο μεταφράστηκε τάχιστα στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα- τοποθετείται ανοιχτά ενάντια στο κατεστημένο και καλεί την κυβέρνηση της Κίνας να δώσει τέλος στη λογοκρισία του διαδικτύου που επιβάλλει στη χώρα. 

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link