Βιβλίο

«Το Μουσείο του Χρόνου και άλλα ποιήματα»

«Το Μουσείο του Χρόνου και άλλα ποιήματα»

του Αμίρ Ορ από τις εκδόσεις Βακχικόν

Ο Αμίρ Ορ ανήκει στους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές του Ισραήλ και είναι πολύ γνωστός στο πληροφορημένο αναγνωστικό της ποίησης στη χώρα μας τόσο από τα ποιήματά του που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά όσο και από τις διεθνείς ποιητικές αναγνώσεις στις οποίες συμμετείχε πολλές φορές. Αλλά, μολονότι έχει βιβλία του μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες, είναι η πρώτη φορά που μια εκλογή ποιημάτων του, έστω και με αρκετή καθυστέρηση, εκδίδεται στα ελληνικά. «Με καθυστέρηση», γιατί, όπως προκύπτει κι από το κείμενό του Επίσκεψη στο λιμάνι του γείτονα, που γράφτηκε γι’ αυτήν ειδικά την έκδοση, οι δεσμοί του με την Ελλάδα χρονολογούνται από πολύ παλιά. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

H γλώσσα λέει: πριν απ’ τη γλώσσα

βρίσκεται η γλώσσα. H γλώσσα είναι

λερωμένα χνάρια εκεί πέρα.

H γλώσσα λέει: άκου τώρα,

άκουσε: εδώ ήταν

η ηχώ.

Ο Αμίρ Ορ (1956) είναι Ισραηλινός ποιητής, συγγραφέας και δοκιμιογράφος, του οποίου τα έργα έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες, ενώ έχει λάβει δεκάδες εθνικά και διεθνή βραβεία. Το 2020 τιμήθηκε με το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Golden Wreath, ως μια διεθνώς αναγνωρισμένη φωνή της λογοτεχνίας.

Σπούδασε Φιλοσοφία και Θρησκειολογία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Έχει διδάξει ποίηση και

δημιουργική γραφή σε διάφορα πανεπιστήμια του Ισραήλ, της Αγγλίας και της Ιαπωνίας. Έχει εκδώσει 14 ποιητικές συλλογές, δύο μυθιστορήματα, δοκίμια και μεταφράσεις από τα αρχαία ελληνικά και τα αγγλικά.

H έκδοση υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο για τη Μετάφραση της Εβραϊκής Λογοτεχνίας, το Ισραήλ και την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link