Συνεντεύξεις

Άγγελος Μανουσόπουλος: «Τελικά στη ζωή δεν παίζει ρόλο η σωστή ή η λάθος στροφή, αλλά η γενικότερη πορεία…»

Άγγελος Μανουσόπουλος: «Τελικά στη ζωή δεν παίζει ρόλο η σωστή ή η λάθος στροφή, αλλά η γενικότερη πορεία…»

«Ένα μυθιστόρημα για τη μετανάστευση; Ή μήπως ένα δυστοπικό μυθιστόρημα; Ερωτική ιστορία; Αστυνομικό μυστήριο; Το «Στην πόλη των ξένων» είναι όλα αυτά μαζί».  Αυτή είναι η περιγραφή από το οπισθόφυλλο του πρώτου βιβλίου του Άγγελου Μανουσόπουλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κύριε Μανουσόπουλε, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο βιβλίο σας «Στην πόλη των ξένων».

Το μυθιστόρημα «Στην πόλη των ξένων» διαδραματίζεται σε μία φανταστική πόλη, την Ξενιάδα, μία πόλη περιφραγμένη από φράχτες και συρματοπλέγματα, όπου ζουν οι εισερχόμενοι παράνομοι μετανάστες μέχρι να κριθεί η τύχη τους. Η ιστορία περιγράφει τις σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους τρία πρόσωπα: ένας αστυνόμος της Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, μία δικηγόρος, μέλος ΜΚΟ που βοηθά μετανάστες, και μία μετανάστρια που αναζητά το χαμένο γιο της.

Πόσο καιρό σας πήρε η συγγραφή;

Η πρώτη γραφή ολοκληρώθηκε σε δεκαοκτώ μήνες και οι διορθώσεις και αλλαγές περίπου ένα χρόνο. Αν σκεφτεί κανείς ότι είχα ήδη συντάξει λεπτομερές σχεδιάγραμμα της υπόθεσης, είναι μάλλον μεγάλο το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε. Είναι όμως αναμενόμενο, όταν γράφεις το πρώτο σου βιβλίο, να υπάρχει συνεχής αμφιβολία και έντονη αυτοαμφισβήτηση που δυσχεραίνει τη διαδικασία. Το επόμενο είμαι σίγουρος ότι θα γραφτεί σε πολύ λιγότερο.

Υπάρχει σωτηρία αν «πάρουμε τη λάθος στροφή στη ζωή»;

Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές, άλλες σημαντικές κι άλλες ασήμαντες, σαν τις διασταυρώσεις που συναντά ένας ταξιδιώτης στην πορεία του. Μόνο που στη ζωή δεν υπάρχει οδοσήμανση και συνήθως ούτε καθορισμένος προορισμός. Ο ήρωας βασανίζεται συχνά από το ερώτημα της λάθος στροφής, καθώς δύο βασικές επιλογές του, το επάγγελμα και η σύζυγος, ήταν μάλλον εσφαλμένες. Πάντως καταλαβαίνει ότι όχι μόνο υπάρχει σωτηρία, αλλά τελικά στη ζωή δεν παίζει ρόλο η σωστή ή λάθος στροφή, αλλά η γενικότερη πορεία.

Ποιο είναι το πιο ακραίο ρατσιστικό περιστατικό που έχετε ζήσει ή ακούσει;

Παρόλο που η εργασία μου έχει σχέση με μετανάστες δεν μπορώ να πω ότι έχω ζήσει κάποιο ακραίο ρατσιστικό περιστατικό (ή τουλάχιστον τόσο σημαντικό ώστε να το θυμάμαι). Εντούτοις, συχνά έχω ακούσει χαρακτηρισμούς για τους μετανάστες σοκαριστικά υποτιμητικούς να εκφέρονται με απόλυτη φυσικότητα. Έναν τέτοιο χαρακτηρισμό έβαλα στα χείλη δυο ακροδεξιών στο βιβλίο: μπαμπουΐνοι. Δυστυχώς έχω ακούσει και χειρότερους.

Η αγάπη δε νικά πάντα; «Νικιέται από το ψέμα και την υποκρισία»;

Θεωρούμε αυτονόητη την ειλικρίνεια σε μία σχέση. Κι έτσι είναι. Ωστόσο το ερωτικό σκέλος της ιστορίας του βιβλίου αναφέρεται σε μία περίεργη κατάσταση όπου ο ήρωας, για να κατακτήσει τη γυναίκα που ερωτεύτηκε πρέπει να της πει ένα «ζωτικό ψεύδος» και μετά από αυτό όλα τα συνεπαγόμενα ψέματα. Μάλιστα, το ψέμα του έχει εκ προοιμίου «κοντά ποδάρια», αφού η σχέση που θα κερδίσει μπορεί να έχει μάξιμουμ διάρκειας ένα μήνα. Βρίσκεται στην ιδιάζουσα κατάσταση να πρέπει να υποκριθεί ότι δεν είναι αυτός που είναι για να κερδίσει μια σχέση απελπιστικά βραχύβια. Πάντως, αν βρισκόμουν εγώ στο δίλημμα, θα έκανα το ίδιο.

Ποιο βιβλίο περιλαμβάνει η βαλίτσα των φετινών διακοπών;

Από τα αδιάβαστα που συσσωρεύτηκαν το χειμώνα, πήρα μαζί μου ένα βιβλίο που με κέρδισε από τις πρώτες γραμμές της υπόθεσής του. Μία μάνα στο Ισραήλ, μόλις ο γιος της που είναι στρατιώτης φεύγει σε μία επικίνδυνη επιχείρηση, ξεκινά μία περιπλάνηση στη χώρα για να μην ακούσει τα κακά μαντάτα. Έτσι νομίζει ότι θα ξορκίσει το επερχόμενο κακό. Πραγματικά, πρόκειται για μία πρωτότυπη και συγκινητική περίπτωση στρουθοκαμηλισμού! Μιλάω για το μυθιστόρημα «Στο τέλος της γης» του Νταβίντ Γκρόσμαν (Εκδόσεις Καστανιώτης). Η (εντελώς) τραγική ειρωνεία είναι ότι ο γιος του συγγραφέα σκοτώθηκε σε στρατιωτική επιχείρηση όταν ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου.

Γράφετε κάτι αυτήν την περίοδο;

Παρόλο που δεν μου αρέσουν τα σίκουελ στη λογοτεχνία, τελειώνοντας την «Πόλη των ξένων» διαπίστωσα ότι πολλά από τα θέματα της ιστορίας είναι εκμεταλλεύσιμα περαιτέρω. Αποφάσισα λοιπόν να επιχειρήσω τη σύνταξη ενός πλάνου για τη συνέχεια της ιστορίας. Εκτός των άλλων, είναι μία ευκαιρία να κλείσουν ζητήματα που (εσκεμμένα) έμειναν ανοικτά στο τέλος του βιβλίου. Εάν βγει κάτι που θα μου αρέσει, το φθινόπωρο θα ξεκινήσει να γράφεται η «Επιστροφή στην πόλη των ξένων».

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews