Συνεντεύξεις

Άννα Ψαθά: «Ο πόνος είναι θεμελιώδες συστατικό μας»

Άννα Ψαθά: «Ο πόνος είναι θεμελιώδες συστατικό μας»

Αλήθεια, πόσες λέξεις και έννοιες μάς γεννούν έντονα συναισθήματα και δεν έχουμε συμφιλιωθεί μαζί τους; Το νέο βιβλίο της Άννας Ψαθά «Το εγχειρίδιο του καλού πόνου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος γραμμένο με χιούμορ, ανοίγει δρόμους για την αποδοχή δυσάρεστων καταστάσεων και καταστάσεων πόνου (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κυρία Ψαθά, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Είναι μια δροσερή βιωματική ιστορία, με χιουμοριστική διάθεση και αυτοσαρκασμό. Με απλό τρόπο γραφής και χωρίς να δίνει συμβουλές, προσφέρει την ευκαιρία στον αναγνώστη να προβληματιστεί. Να επεξεργαστεί μια άλλη οπτική και να γίνει αυτός ο ήρωας της ιστορίας! Με απλά λόγια, είναι μια προσπάθεια να έρθει ο κόσμος σε επαφή με έννοιες καθημερινές, όπως σώμα, πόνος, φόβος κτλ, αλλά και να γνωρίσει τί είναι το σώμα μας και πως το φροντίζουμε.

Αν βρίσκατε ένα τζίνι, ποιες 3 ευχές θα κάνατε;

Αν έβρισκα ένα τζίνι!!!!!!! Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα τζίνι μέσα μας….

Το ερώτημα δεν είναι τί ευχές θα έκανα, αλλά αν θα βρω το τζίνι μου!

Αν το βρω, από κει και μετά «το σύμπαν συνωμοτεί»…

Υπάρχει καλός πόνος;

Ο πόνος είναι θεμελιώδες συστατικό μας. Είναι μια ανθρώπινη εμπειρία που μας συνθέτει. Μας κάνει αυτό που είμαστε. Μας μεταφέρει ένα μήνυμα. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε το γιατί ήρθε ο πόνος. Αν λοιπόν αναλογιστούμε όλα αυτά, μόνο καλός μπορεί να είναι!

Πότε νιώθει κανείς ασφαλής;

Το σώμα ψάχνει ασφάλεια όταν ταλαιπωρείται, όταν καταπονείται, όταν δεν ξεκουράζεται. Όταν το μυαλό αγχώνεται, όταν η καρδιά στεναχωριέται. Όταν το περιβάλλον γύρω μας είναι τοξικό. Δεν υπάρχει καλύτερη ασφάλεια από την οριοθέτηση και τη φροντίδα των τριών πολύτιμων πραγμάτων που έχει ο άνθρωπος: νου, ψυχή και σώμα.

Ποιος κερδίζει συνήθως: το σώμα, η ψυχή ή το μυαλό;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος αγώνας μεταξύ των τριών(νου, ψυχή και σώμα), ώστε να υπάρξει και νικητής. Το νόημα δεν είναι η υπεροχή, αλλά η συνεργασία και η σύμπλευση. Η ύπαρξη μας εμπεριέχει και τα τρία ισοδύναμα. Όταν κάποιο υπολειτουργεί, χάνεται η ομαλή ροή (αρρώστια).

Ο ανταγωνισμός λειτουργεί εποικοδομητικά και δημιουργεί δράση ή καταστροφικά παράγοντας αντίδραση;

Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση είναι συνέχεια της προηγούμενης. Η λέξη ανταγωνισμός, εξ’ ορισμού εμπεριέχει αντίδραση. Επισημαίνω ότι το νόημα δεν είναι η πρωτιά, αλλά η συνεργασία.

Πιστεύετε ότι πρέπει να βιώνουμε ένα αρνητικό συναίσθημα ή να προστατευόμαστε απ’ αυτό αποφεύγοντάς το;

Φυσικά και χρειάζεται να βιώνουμε όλα μας τα συναισθήματα. Είμαστε όλα μας τα συναισθήματα. Μαθαίνουμε από όλα μας τα συναισθήματα. Η αποφυγή δεν είναι προστασία. Προστασία είναι η οριοθέτηση απέναντί τους. Προστασία είναι να εκπαιδευτούμε να τα αναγνωρίζουμε. Προστασία είναι να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Αυτό το βιβλίο είναι μια προσπάθεια να συστηθώ. Στόχος είναι να γνωρίσει ο κόσμος το αντικείμενο της δουλειάς μου. Οπότε τα μελλοντικά σχέδια είναι, ηρωίδα του βιβλίου, να συνεχίσει το ταξίδι της στον κόσμο. Εκεί θα συναντήσει διάφορους δασκάλους και θα έρθει σ΄ επαφή με τεχνικές και μεθόδους φροντίδας του σώματος. Με αυτό τον τρόπο προσδοκώ ο κόσμος να αρχίσει να έρχεται σε επαφή με το σώμα του. Να σκεφτεί ότι μπορεί να βρει τη κατάλληλη μέθοδο για αυτόν, για να τον «φροντίσει» .

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews