Συνεντεύξεις

Πελαγία Μπότση: «Η αισθητική και η αυτοπειθαρχία νομίζω ότι είναι δύο σπουδαία εφόδια για τη ζωή»

Πελαγία Μπότση: «Η αισθητική και η αυτοπειθαρχία νομίζω ότι είναι δύο σπουδαία εφόδια για τη ζωή»

Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν το νέο παραμύθι της Πελαγίας Μπότση «Εδώ και εκεί» σε εικονογράφηση Γεράσιμου Γαλιατσάτου. Πρόκειται για μια ιστορία που μυεί τους μικρούς μας φίλους στον αποχωρισμό και το άγχος που αυτός δημιουργεί (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κυρία Μπότση, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο «Εδώ κι εκεί».

Με το “Εδώ κι Εκεί” πραγματεύομαι το αγκάθι του αποχωρισμού μέσω μίας παροιμιώδους φιλίας ενός αγοριού με ένα πουλάκι το οποίο υιοθετεί. Μέσα από τη δική τους ιστορία θυμόμαστε τον πρώτο δικό μας μεγάλο αποχωρισμό, το ξεκίνημα του σχολείου. Δεν πρόκειται απλώς ένα εκπαιδευτικό ταξίδι με κάποιες καινούριες φιλίες που θα γίνουν. Είναι η στιγμή που πάντα αναγκάζεται ο άνθρωπος να διερωτηθεί “ποιος είμαι”.

Διαβάζουν τα Ελληνόπουλα παιδικά βιβλία;

Οι σημερινοί γονείς αναμφίβολα ασχολούνται πολύ με το κομμάτι της πνευματικής καλλιέργειας των παιδιών και φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος και την αξία της συμβολής του βιβλίου και της τέχνης γενικότερα στην εξέλιξη ενός ανθρώπου. Το δυστυχές είναι ότι η ένταση με την οποία αγοράζουν παιδικά βιβλία μέχρι την νηπιακή ηλικία, με τα χρόνια αρχίζει να φθίνει μέχρι που τα παιδιά στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού σπάνια δέχονται για δώρο ένα βιβλίο. Παρ’όλα αυτά πιστεύω ότι μεγαλώνουμε μια γενιά ανθρώπων που με την πολύπλευρη κοινωνική μόρφωση την οποία τους προσφέρουμε θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Τι μήνυμα ευελπιστείτε να περάσει το βιβλίο σας στους μικρούς μας φίλους;

Στο βιβλίο αυτό γίνονται δύο παράλληλες αναγνώσεις. Ενώ το διαβάζει ο γονέας βρίσκει άλλα πράγματα και άλλα το παιδί που τον ακούει. Με αυτήν την ιστορία μπορεί ένα παιδί να αντιληφθεί ότι όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό να το περιποιούνται άλλο τόσο είναι και να το αφήνουν ελεύθερο να γνωρίσει τον κόσμο. Ο γονέας θυμάται ότι η αγάπη δίνει δυνατά φτερά και βαθιές ρίζες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας παιδικό παραμύθι;

Αγαπώ πολύ «Το δώρο της παπλωματούς» του Τζεφ Μπριμπό. Ξεχειλίζει από ομορφιά, ποίηση και αγάπη.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός;

Η νότια ακτή της Κρήτης. Διατηρεί ακόμα τη φυσική της ομορφιά και την αυθεντικότητα του παραδοσιακού στοιχείου.

Ποιο ήταν το πιο περίεργο σχόλιο που έχετε ακούσει από μικρό αναγνώστη σας;

«Αφού είσαι παιδί γιατί είσαι τόσο ψηλή;». Νόμιζε ότι ήμουν κάποιο παιδί σε σώμα μεγάλου, κάτι σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

Έχετε κάνει πλέον και δικά σας παιδιά. Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που θα θέλατε να τους περάσετε;

Η αισθητική και η αυτοπειθαρχία νομίζω ότι είναι δύο σπουδαία εφόδια.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Ναι, είμαστε στο στάδιο της εικονογράφησης από τον Γεράσιμο Γαλιατσάτο και θα είναι στην ίδια λογική με το “Εδώ κι Εκεί”. Σύντομα θα είναι κι αυτό στη διάθεση του κοινού.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews