Ελλάδα

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Α.Τσίπρας!

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Α.Τσίπρας!

Για ‘πολιτική διαπραγμάτευση’ με τον Γιούνκερ

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα γνωστοποίησαν χθες βράδυ ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, θα μεταβεί σήμερα, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, όπου το βράδυ θα έχει έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επίσης γνωστοποιείται ότι ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην βελγική πρωτεύουσα «με την ελληνική πρόταση στις αποσκευές του».

Για το περιεχόμενο της πρότασης αυτής τηρείται από ελληνικής πλευράς σιγή ιχθύος. Χθες ο Πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μαξίμου μέλη της Ευρωομάδας της Αριστεράς, είπε ότι «έχουμε καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Το “non-paper” με το οποίο αναγγέλλεται η έκτακτη αναχώρηση του Πρωθυπουργού για Βρυξέλλες, έχει τίτλο «Γιούνκερ καλεί Τσίπρα για πολιτική διαπραγμάτευση».

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι ελληνικές προτάσεις που κομίζει στη βελγική πρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός, δεν είναι απάντηση «σε κάποιο δήθεν τελεσίγραφο» που εμφανίστηκε ότι του επιδόθηκε μετά την 5μερή συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι, το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Επισήμανε δε, η ίδια πηγή, ότι το περιεχόμενο των προτάσεων της κυβέρνησης δεν διαφέρει από εκείνο που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του της περασμένης Κυριακής στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Βασική κατεύθυνση των ελληνικών προτάσεων είναι η δέσμευση σε χαμηλότερα -και ως εκ τούτου εφικτά- πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 και το 2016 και σε υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω αναδιανομής των βαρών από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα, σε νομοθετική ρύθμιση που αντιμετωπίζει «την απάτη των τριγωνικών συναλλαγών», και στην εντατικοποίηση των τελωνειακών και  φορολογικών ελέγχων ώστε να περιοριστουν ουσιαστικά το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.

Στο άρθρο του στη Le Monde, ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, η Κυβέρνηση ως ένδειξη καλής θελήσεως έχει αποδεχτεί ότι μερικές πρέπει να γίνουν.

Ανέφερε ακόμα ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων που θα επιφέρουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων: Έκτακτη εισφορά στα πολύ υψηλά κέρδη, φόρο στο ηλεκτρονικό στοίχημα, εντατικοποίηση των ελέγχων των μεγαλοκαταθετών / φοροφυγάδων, μέτρα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, ειδικό φόρο πολυτελείας, διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες τις οποίες η τρόικα ξέχασε συμπτωματικά επί πενταετία και άλλα.

Τα μέτρα αυτά, σημείωσε στο άρθρο του,  όχι μόνο αυξάνουν τα έσοδα, αλλά ταυτόχρονα δεν δημιουργούν υφεσιακό αποτέλεσμα, αφού δεν μειώνουν ακόμη περισσότερο την ενεργό ζήτηση και δεν προσθέτουν περισσότερα βάρη στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Ακόμα, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι έχει συμφωνηθεί να υλοποιήσει η Αθήνα «μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, με την ενοποίηση ταμείων και την κατάργηση διατάξεων που κακώς επιτρέπουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που αυξάνει το πραγματικό όριο συνταξιοδότησης».

Ξένα ΜΜΕ, επικαλούμενα κοινοτικές πηγές, επέμεναν ως και χθες ότι τα προτεινόμενο μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση «είναι γενικόλογα και ανεπαρκή».

Πηγή ikypros

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews