Βιβλίο

«Έξι περίπατοι- Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς»

«Έξι περίπατοι- Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς»

του Αλέξανδρου Ίσαρη από τις εκδόσεις Κίχλη

Το βιβλίο Έξι περίπατοι – Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς περιλαμβάνει κείμενα που αξιοποιούν και μεταπλάθουν αυτοβιογραφική ύλη. Στο πρώτο κείμενο περιγράφο-νται αναμνήσεις από τους περιπάτους που έκανε ο Αλέξανδρος Ίσαρης σε τόπους που αγάπησε: από τον Οξύλιθο της Εύβοιας, όπου φιλοξενούνταν στο σπίτι της Μίνας Ζάν-να, από τον περίπατο που συνήθιζε να κάνει με φίλους στη γενέθλια πόλη των Σερρών, από το Βερολίνο, από τα καλοκαίρια στον Πύργο της Τήνου, από τις αλησμόνητες δια-μονές του στη Βιέννη, καθώς και από τη δεκαεξάχρονη περίοδο που έζησε στην προ του μεγάλου σεισμού μυθική Θεσσαλονίκη.

Το Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς γεννήθηκε από τη βαθιά βιωματική σχέση του Ίσαρη με την Τήνο. Σε αυτό διηγείται πώς οδηγήθηκε στην απόφαση να αγοράσει έναν τάφο στο νεκροταφείο του Πύργου. Πρόκειται για ένα αφήγημα που μιλάει για το θά-νατο μέσα από την κατάφαση της ζωής και μας προτρέπει, σύμφωνα με τη ρήση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, «να περάσουμε στο θάνατο με τα μάτια ανοιχτά».

Σελίδες: 80

ISBN: 978-618-5461-01-0

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης (Σέρρες, 1941) παρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1976 με την ποι-ητική συλλογή Όμιλος Φίλων Θαλάσσης – Ο Ισορροπιστής, που τιμήθηκε με το βραβείο Μαρίας Ράλλη (1977). Έχει εκδώσει επίσης τα ποιητικά βιβλία: Οι παρενέργειες της σιωπής (1984), Οι Τριστάνοι (1992), Θα επιστρέψω φωτεινός (2000) και Εγώ ένας ξένος. Ποιήματα 1967-2011 (2013). Έχουν κυκλοφορήσει ακόμη τέσσερα βιβλία του με διηγήματα: Ανάμεσά τους η μουσική (1991 και 1998), Βίνκελμαν ή Το Πε-πρωμένο (2010 και 2011), Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς (2012) και Ονειρολόγιο (2018). Έχει εκδώσει επιπλέον ένα δοκίμιο για τον Ράινερ Μαρία Ρίλκε με τον τίτλο Κάτω από τόσα βλέφαρα, καθώς και ένα βιβλίο με χειρόγραφα του Γιώργου Χειμωνά που βρίσκονται στο αρχείο του. Το 1998 κυκλοφόρησε ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τον τίτλο Πρόσωπα μιας εικοσαετίας. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει μεταφράσει βιβλία των συγγραφέων Μαξ Φρις, Τόμας Μαν, Ρόμπερτ Μού-ζιλ, Γκέοργκ Μπύχνερ, Λούντβιχ Τηκ, Πέτερ Χάντκε, Άρτουρ Σνίτσλερ, Τόμας Μπέρνχαρντ, Ελίας Κα-νέττι, Ρ. Μ. Ρίλκε κ.ά. Επίσης έχει μεταφράσει κείμενα μουσικών έργων των συνθετών Μπαχ, Χάυδν, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Βάγκνερ και Μάλερ.

Το 1997 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για το μυθιστόρημα του Τόμας Μπέρ-νχαρντ Μπετόν και το 2007 το Βραβείο Μετάφρασης του ΕΚΕΜΕΛ για το βιβλίο του Λούντβιχ Τηκ Ο ξανθός Έκμπερτ – Το Ρούνενμπεργκ. Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού Διαβά-ζω για το βιβλίο του Βίνκελμαν ή Το Πεπρωμένο. Για το ίδιο βιβλίο ανακηρύχθηκε «Συγγραφέας της χρονιάς» από το περιοδικό Status και ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του ΕΚΕΜΕΛ για το βιβλίο του Ράινερ Μαρία Ρίλκε Επιστολές σε έναν νεαρό ποιητή.

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης είναι επίσης ζωγράφος, γραφίστας και φωτογράφος. Από το 1962 έως το 1978 έζησε στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε ζει μόνιμα στην Αθήνα.

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews