Συνεντεύξεις

Φραντζέσκα Μάνγγελ: «Ο συγγραφέας πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες των αναγνωστών του, αλλά να μην προδίδει τον εαυτό και τις ιστορίες του»

Φραντζέσκα Μάνγγελ: «Ο συγγραφέας πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες των αναγνωστών του, αλλά να μην προδίδει τον εαυτό και τις ιστορίες του»

Με αφορμή τη λέσχη αναγνωστών των εκδόσεων Bell που συνέπεσε με την 31η Οκτώβρη, τη νύχτα των αγαπημένων νεκρών για τους Κέλτες, συναντήσαμε τη Φραντζέσκα Μάνγγελ και μιλήσαμε για το βιβλίο της «Νύχτα του Σάουιν» (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κυρία Μάνγγελ, πείτε μας λίγα λόγια για τη «Νύχτα του Σάουιν».

Η Νύχτα αφηγείται την ιστορία μίας νεαρής ζωγράφου, από τα παιδικά της χρόνια μέχρι την ενηλικίωση και την επαγγελματική της καταξίωση, παράλληλα με την ιδιαίτερη σχέση της με τον καλύτερό της φίλο. Όταν η κοπέλα εξαφανίζεται, εκείνος ξεκινά μία απεγνωσμένη αναζήτηση η οποία τον οδηγεί μέχρι τη Βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το μυστηριώδες παρελθόν της και το τρομερό μυστικό που κρύβει ο τίτλος της τελευταίας της έκθεσης «Η Νύχτα του Σάουιν.» Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, μία σύγχρονη ερωτική ιστορία με φόντο την αρχαία κέλτικη γιορτή του Σάουιν και πυρήνα την απόλυτη, άνευ όρων, αγάπη.

Περιμένατε να κερδίσετε το Βραβείο Βιβλίου Public; Πώς νιώσατε όταν σας ανακοινώθηκε;

Δεν ήξερα τί να περιμένω. Η υποψηφιότητα, η πρόκριση, ήταν ήδη πολύ σημαντικές για μία πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα. Όπως είπε και ο κύριος Ανδρεαδάκης στους υποψήφιους λίγο πριν απονείμει το βραβείο, «εδώ που φθάσατε λίγο δεν είναι. Τόσο που κάνατε μεγάλη η δόξα».

Όταν ανακοινώθηκε το όνομά μου, η ένταση ήταν τόση που με δυσκολία κατάφερα να μιλήσω, να εκφράσω τα όσα ένιωσα εκείνη τη στιγμή. Χαρά, δικαίωση και πάνω απ’ όλα βαθιά συγκίνηση που οι αναγνώστες μου αγάπησαν τόσο τη «Νύχτα», ώστε να την οδηγήσουν εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Υπάρχουν αυτοβιογραφικά σας στοιχεία στους ήρωές σας;

Αυτοβιογραφικά είναι τα μέρη όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Το σπίτι των παιδικών χρόνων της ηρωίδας και οι πόλεις όπου σπούδασε, ήταν σημεία αναφοράς και της δικής μου ζωής. Η αγάπη επίσης της ηρωίδας μου για τη ζωγραφική είναι άλλο ένα κοινό μας στοιχείο. Από κει και πέρα όμως είμαστε δύο αντίθετοι άνθρωποι με εντελώς διαφορετικά βιώματα. Το φως που κυριαρχεί στη ζωή μου, στη δική της είναι σκοτάδι και αυτό αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για μένα: Να κατορθώσω να ζωντανέψω έναν χαρακτήρα εκ διαμέτρου αντίθετο.

Σε τί υπακούτε περισσότερο στη ζωή σας; «Στα θέλω, στα πρέπει ή στα συμβαίνοντα»;

Παλεύω για την ισορροπία. Παλιότερα πήγαινα μονάχα με τα θέλω. Νομίζω ότι τα θέλω είναι βασικό χαρακτηριστικό της νιότης. Με το πέρασμα των χρόνων και τα συμβαίνοντα παρακαταθήκη, πλέον προσπαθώ να σέβομαι και τα πρέπει και να τα λαμβάνω υπόψιν όταν πρέπει.

Σας επηρεάζουν τα σχόλια των αναγνωστών σας; Ποιο σχόλιο (αρνητικό ή θετικό) σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Φυσικά και με επηρεάζουν. Στην αρχή περισσότερο. Ένα αρνητικό σχόλιο μπορούσε να ποδοπατήσει τη διάθεση, την έμπνευση και την όρεξή μου για να γράψω. Να με κάνει ακόμη και να αισθανθώ πως όλα ήταν μάταια. Μέχρι να έρθει η επόμενη θετική κριτική που θα μου έδινε πίσω την ενέργειά μου. Με τον καιρό έχω κατορθώσει να το αποβάλλω σιγά σιγά αυτό. Πιστεύω πως ο συγγραφέας πρέπει να είναι λίγο αποστασιοποιημένος. Να αφουγκράζεται μεν τις ανάγκες των αναγνωστών του, αλλά να μην προδίδει τον εαυτό και τις ιστορίες του. Η λογοτεχνία εξάλλου, όπως κάθε μορφή τέχνης, είναι σχετική. Πάντα θα υπάρχουν θετικές και αρνητικές εντυπώσεις. Δεν μπορεί να ενδιαφέρουν και να αρέσουν όλα σε όλους. Για αυτό οφείλουμε να ακούμε, να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε κάθε άποψη δίχως όμως να τις αφήνουμε να μας αποθαρρύνουν ή να μεγαλοπιανόμαστε.

Όσο για το σχόλιο που έχω ξεχωρίσει, είναι κάτι το οποίο μου έχουν πει, όχι ένας, αλλά αρκετοί αναγνώστες. Ότι διάβασαν το βιβλίο δύο φορές. Μία για την ιστορία και μία για τη γραφή. Όταν άκουσα αυτά τα λόγια συγκινήθηκα. Ένιωσα πληρότητα.

Είναι η μεγαλύτερη δυστυχία ή λύτρωση να μη νιώθει κανείς τίποτα;

Σίγουρα η μεγαλύτερη δυστυχία. Τα συναισθήματα είναι ο άυλος πλούτος των ανθρώπων και αν στρίψουμε την πλάτη μας σε αυτά τότε δε λεγόμαστε πια άνθρωποι.

Τί να περιμένουμε από εσάς στη συνέχεια;

Αυτήν την περίοδο γράφω το νέο μου βιβλίο, το οποίο αποτελεί συνέχεια της Νύχτας του Σάουιν. Στόχος μου είναι να κυκλοφορήσει μέσα στο ’19.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα και εύχομαι καλή συνέχεια.

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews