Συνεντεύξεις

Γιάννης Μπούζας: «Η απόφαση για τη λύση ενός προβλήματος έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια τη λύση»

Γιάννης Μπούζας: «Η απόφαση για τη λύση ενός προβλήματος έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια τη λύση»

Πόσες φορές άραγε σας προβλημάτισε ένα θέμα, του οποίου η λύση σας έφερε σε αδιέξοδο; Αυτή ήταν και η σκέψη του συγγραφέα Γιάννη Μπούζα, ο οποίος μας χάρισε πρόσφατα το μυθιστόρημα «No Problem Manager» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος (για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κύριε Μπούζα, πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το βιβλίο;

Η ιδέα γεννήθηκε το 2006 χωρίς σκέψη, πρότερη διεργασία ή κόπο. Θα τολμούσα να πω, σύλληψη αυτούσια. Τότε θυμάμαι ήμουν συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Σε συζήτηση που είχα με δυο φίλες συναδέλφους για τα καθημερινά ανθρώπινα προβλήματα, είπα αυθόρμητα: No Problem Manager. Θα δίνει λύσεις στα προβλήματα των άλλων και θα κερδίζει χρήματα. Την ίδια ημέρα έγραψα μιάμιση σελίδα, που ξεχάστηκε όμως στα συρτάρια της μνήμης ενός pc και του μυαλού μου για πολλά χρόνια. Την ύπαρξή της μου τη θύμισε εντελώς τυχαία η σύζυγός μου το 2014. Έτσι, ξεκίνησα να γράφω τον «No Problem Manager». Η μιάμιση εκείνη σελίδα, που με μικρές διορθώσεις παρέμεινε ανέπαφη μέχρι να εκδοθεί, είναι η αρχή του μυθιστορήματος.

Εσείς για ποιο θέμα θα συμβουλευόσασταν τον «No Problem Manager»;

Ο No Problem Manager είναι ο κρυμμένος «άλλος» μας εαυτός. Γνωρίζει, άλλοτε συνειδητά κι άλλοτε ασυνείδητα, τις ανησυχίες μας και τα διλλήματά μας, τα άγχη και τις αγωνίες μας. Πορεύεται με βάση το τρίπτυχο: Πρόβλημα, απόφαση, λύση. Τον εμπιστεύομαι και τον συμβουλεύομαι σε όλα τα θέματα που με απασχολούν. Κι εκείνος μου ανταποδίδει την εμπιστοσύνη που του δείχνω και μου λέει: «Η απόφαση για τη λύση ενός προβλήματος έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια τη λύση».

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη κοινωνική συνέπεια της οικονομικής κρίσης;

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο κοινωνικό σύνολο είναι πολλές. Δεν χρειάζεται να τις αναλύσουμε. Τις βιώνουμε καθημερινά. Ανεργία, φτώχεια, εγκληματικότητα, άγχος, αυτοκτονία, προβλήματα υγείας. Είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε ποια συνέπεια έχει με-γαλύτερη ένταση από την άλλη; Αν ναι, θα βροντοφώναζα την κατάθλιψη. «… άνθρωποι με κατάθλιψη είναι βόμβες έτοιμες να εκραγούν στα χέρια του συνόλου» αναφέρω στο βιβλίο μου, για να δείξω ότι τις συνέπειες στον ψυχολογικό τομέα κανένας δεν τις υπολογίζει. Πώς να μιλήσεις στον καταθλιπτικό για τις μυρωδιές των λουλουδιών, όταν το ενδιαφέρον του για τη ζωή έχει χαθεί; Και εκεί εμφανίζεται ο No Problem Manager για να του φανερώσει τη μηδαμινή ελπίδα που έχασε, να θεριέψει το ένστικτο της επιβίωσης και να του πει: «Είμαι δίπλα σου. Προχωράμε μαζί και όπου μας βγάλει».

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Θα έλεγα ότι ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η ανεργία. Προκαλεί οικονομική και ψυχολογική εξαθλίωση, κατάπτωση και παρακμή. Τη φωτιά που καίει τον άνεργο δεν την αντιλαμβάνεται κανείς.

Έχετε κάποιο γνωμικό/μότο στη ζωή σας;

Πίσω από τα γνωμικά κρύβονται αλήθειες, αλληγορίες, συμβολισμοί και πείρα ανθρώπων κάθε εποχής. Είναι πηγή γνώσης για όλους μας. Θα χρειαζόμουν σελίδες ν’ αναφέρω όσα με χαρακτηρίζουν.

Αγαπημένος σας συγγραφέας και βιβλίο;

Είναι πολλοί οι συγγραφείς και τα βιβλία που μου αρέσουν, χωρίς διάκριση σε συγκεκριμένες σχολές. Οι κύριες προτιμήσεις μου όμως είναι το «Έτσι μίλησεν ο Ζαρατούστρα» του Φρ. Νίτσε σε μετάφραση Άρη Δικταίου, η «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη και «Σιντάρτα» του Έρμαν Έσσε.

Ετοιμάζετε επόμενο βιβλίο;

Το έχω ήδη ολοκληρώσει και βρίσκομαι στο στάδιο της τελικής διόρθωσης. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα πάρει το δρόμο του.

Να είναι καλοτάξιδο, σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews