Συνεντεύξεις

Η Βιβή Μήλιου μάς μιλά για το «Τατόι στα όρια- 4 εποχές»!

Η Βιβή Μήλιου μάς μιλά για το «Τατόι στα όρια- 4 εποχές»!

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, εν είδει λευκώματος, αφού έχει ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, χάρτες και τοπογραφικά διαγράμματα, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Περίπλους. Η αρχιτέκτων Βιβή Μήλιου μάς χάρισε το «Τατόι στα όρια- 4 εποχές», στο οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα από τις σελίδες του στις εγκαταστάσεις των πρώην ανακτόρων (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κυρία Μήλιου, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο.

Το «Τατόι στα Όρια, 4 εποχές» είναι μία μελέτη, μία βιωματική βόλτα στο Κτήμα Τατόι. Από μία άλλη οπτική, την εικαστική, φιλοδοξεί να καταστήσει το Κτήμα γνωστό και οικείο στο ευρύτερο κοινό. Να ευαισθητοποιήσει τον αναγνώστη, να αποτελέσει έναν οδηγό περιήγησης στον χώρο για τον επισκέπτη και μία αρχή σκέψης για το πώς μπορεί ο χώρος αυτός να λειτουργήσει ξανά με την συνεργασία όλων μας.

Πόσο καιρό σας πήρε η συγγραφή;

Η συγγραφή του βιβλίου ήταν ένα υπέροχο ταξίδι τριών γεμάτων χρόνων σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς είναι συνδυασμός πολλών στοιχείων και μέσων, εκ των οποίων κάποια ήταν άγνωστα σε εμένα, τα οποία προκειμένου να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα, έπρεπε να μάθω.

Παράλληλα, αισθάνομαι ευεργετημένη, καθώς είχα την αμέριστη στήριξη φίλων και χορηγών που έκαναν το εγχείρημά μου πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την καθοδήγηση του Εκδοτικού Οίκου «Περίπλους» και του κ. Διονύση Βίτσου.

Πώς προέκυψε η ιδέα για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η δημιουργία του βιβλίου ήταν η φυσική συνέχεια μίας μελέτης και στη συνέχεια πτυχιακής εργασίας στην ΑΣΚΤ, στο εργαστήριο γλυπτικής της γνωστής γλύπτριας καθηγήτριας της κας Αφροδίτης Λίτη, που διήρκησε έναν ολόκληρο χρόνο, 4 εποχές, όπως αναφέρεται και στον τίτλο του βιβλίου. Καθημερινά και για έναν ολόκληρο χρόνο επισκεπτόμουν το Κτήμα Τατόι, αποτύπωνα εγγράφως τις σκέψεις μου, τα βιώματα και τα στοιχεία της γενικότερης έρευνας του χώρου.

Υπήρχε κάτι στην έρευνα και στις επισκέψεις σας που είδατε και σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

Το Κτήμα Τατόι είναι ένας πανέμορφος, ανεξάντλητος χώρος, υπέροχης, ποικιλόμορφης φύσης που σε κάθε επίσκεψή μου ανακάλυπτα κάτι καινούριο. Είναι εντυπωσιακό πώς 37 κτίρια απλώνονται διάσπαρτα, πλήρως ενταγμένα στον χώρο και εναρμονισμένα απόλυτα με το περιβάλλον, ενώ οι χρήσεις τους ήταν διαφορετικές και κάλυπταν τις ανάγκες μίας ολόκληρης κοινότητας. Οι αρχιτεκτονικές περίτεχνες λεπτομέρειες χαρακτηρίζουν αδιακρίτως όλα τα κτίσματα του χώρου. Και ενώ η δυνατότητα επαναλειτουργίας είναι κατά τη γνώμη μου εφικτή, εντούτοις η καταστροφή και η εγκατάλειψη έχει γράψει στον χώρο και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθότι είναι γνωστό ότι μέχρι το έτος 2003, όταν περιήλθε και τυπικά στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου, γινόταν ακόμα χρήση κάποιων κτιρίων.

Υπήρξε κάτι που σας «φόβισε», σας έκανε να νιώσετε άβολα στο χώρο;

Στη διάρκεια των πρώτων επισκέψεων στο κτήμα Τατόι αγωνιούσα να καλύψω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση των 16.000 περίπου στρεμμάτων του κτήματος, παρεκκλίνοντας από τα χαραγμένα μονοπάτια. Επέλεγα να κινούμαι απομακρυσμένη από τον πυρήνα του κτήματος με αποτέλεσμα κάποιες φορές να χάνομαι και να αδυνατώ να εντοπίσω την τοπογραφική μου θέση και κατά συνέπεια τον δρόμο της επιστροφής. Αυτό με την πάροδο του χρόνου άλλαξε, καθώς ο χώρος έγινε οικείος σε εμένα, ενώ ήμουν πια σε θέση να αναγνωρίζω απόλυτα όλα τα κτίρια και τον μαγικό περιβάλλοντα χώρο του κτήματος με μία αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας.

Στο βιβλίο προτείνετε και εξαιρετικό τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης του χώρου. Το έχετε προτείνει επίσημα στις αρμόδιες Αρχές;

Η πρόταση αποκατάστασης μπορεί και θα ήταν μεγάλη μου χαρά να χρησιμοποιηθεί ολόκληρη ή μέρος αυτής σε περίπτωση που ζητηθεί, καθώς και γενικά όλο το φωτογραφικό υλικό, το οποίο έχει παραχθεί προκειμένου να γραφτεί το παρόν βιβλίο. Ομοίως τα διασωθέντα «θραύσματα μνήμης», πολύτιμα στη στοιχειοθέτηση της γενικότερης εικόνας του χώρου, είναι στη διάθεση όποιου δημόσιου φορέα και οργανισμού εμπλέκεται με σκοπό τη διάσωση του Κτήματος Τατόι. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους στόχος του βιβλίου.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Πράγματι ετοιμάζω κάτι νέο, το οποίο και αυτό θα πρέπει να ωριμάσει στη διάρκεια του χρόνου.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σας ευχαριστώ για την ξεχωριστή τιμή και καλή συνέχεια σε ό,τι δημιουργικό κάνετε!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews