Συνεντεύξεις

Ίρις Καλβά: «Εμείς επιλέγουμε τον έρωτα, όμως το χρέος μας επιλέγει εκείνο»

Ίρις Καλβά: «Εμείς επιλέγουμε τον έρωτα, όμως το χρέος μας επιλέγει εκείνο»

Μία ακόμη ιστορία αγάπης, αλλά και μυστηρίου μας χάρισε η αγαπημένη συγγραφέας Ίρις Καλβά. «Το Μυστικό Τάγμα» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bell και πραγματεύεται τη σκληρή μάχη ανάμεσα στον έρωτα και το «χρέος», αλλά και την αιώνια πάλη μεταξύ του καλού και του κακού (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κυρία Καλβά, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Το νέο μου βιβλίο «Το Μυστικό Τάγμα» είναι διαφορετικό αλλά και σε πολλά «ίδιο» με τα δύο προηγούμενα. Ναι είναι μεταφυσικό μυστηρίου, όμως παραμένει κοινωνικό, έχει το γνωστό ταξίδι στο σήμερα και το παρελθόν που με χαρακτηρίζει, και φυσικά έναν απόλυτα συγκλονιστικό κι απόλυτα απαγορευμένο έρωτα, γιατί διαφορετικά η «μάχη» με το χρέος δε θα είχε νόημα. Τον «Ιάκωβο» τον έχουν ερωτευτεί οι περισσότερες αναγνώστριες μου, όπως μου γράφουν. Πρέπει να πω ότι μου αρέσει να γράφω διαφορετικά είδη, κι ότι σαν άτομο με γοητεύει η εξερεύνηση. Δεν θα ήθελα ποτέ να τυποποιηθώ σε ένα είδος. Μου αρέσει πάντα να περιμένουν με ενδιαφέρον και περιέργεια, τί βιβλίο θα γράψω. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα ξαναγράψω σαν τα προηγούμενα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος. Γεννιούνται στο μυαλό μου ιδέες κι αρχίζω να τις ερευνώ. Ο υπολογιστής μου είναι γεμάτος σκαλέτες, προσχέδια, πληροφορίες κ.λ.π. Έτσι θα πω μεν ότι «Το Μυστικό Τάγμα» το έγραψα σε ένα χρόνο περίπου, όμως ο αληθινός χρόνος που το δούλευα στο μυαλό μου και το έψαχνα, είναι πολύ περισσότερος.

«Ό τι δε γνωρίζεις δε σε τρομάζει». Η γνώση ή η άγνοια σας τρομάζει περισσότερο;

Πάντα η άγνοια με τρομάζει. Την τρέμω την άγνοια. Η γνώση πολλές φορές μπορεί, όπως λέει και ο Καβάφης, να είναι μία νέα δοκιμασία. Όμως σε βοηθάει να ξέρεις, να επιλέξεις εσύ, κι όχι να επαναλαμβάνεις τα λάθη προγενεστέρων επειδή έτσι τα έμαθαν ή έτσι τα κατάλαβαν και στα μετέδωσαν. Η γνώση είναι δύναμη. Πάντα!

Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στον έρωτα και το χρέος, τί θα διαλέγατε;

Φυσικά το χρέος. Ο έρωτας είναι η δύναμη και η χαρά της ζωής, σε κάθε μορφή του. Και δεν μιλάω μόνο για τον έρωτα ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα. Μιλάω γενικά για τον έρωτα. Π.χ. Έρωτας είναι και η συγγραφή, η ζωγραφική, οι τέχνες γενικότερα, όμως έρωτας είναι και το όποιο επάγγελμα ή χόμπι μας γεμίζει χαρά και πάθος. Έρωτας είναι – αν γίνεται από αγάπη – και η διδασκαλία, η ιατρική, οι υπολογιστές, τα πάντα. Εμείς επιλέγουμε τον έρωτά μας. Όμως το χρέος μας επιλέγει εκείνο, γιατί δεν αφορά μόνο εμάς κι εκεί δεν έχουμε, ηθικά, το δικαίωμα της επιλογής.

Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω, τί θα αλλάζατε στη ζωή σας;

Ίσως να είχα αποκτήσει δύο παιδιά. Ένα παιδί το θεωρώ έγκλημα, αν γίνεται φυσικά από επιλογή, γιατί φεύγοντας από την ζωή, αφήνεις το «παιδί» μόνο. Ανεξάρτητα από την ηλικία που γίνεται αυτό. Ζούμε σε μία πολύ μοναχική εποχή. Τα παντός είδους μηχανήματα δεν αντικαθιστούν τους ανθρώπους.

Κηφισιά ή Αίγινα;

Λατρεύω την Αίγινα, λατρεύω τα νησιά γενικότερα. Όμως σαν το μέρος που γεννήθηκες και μεγάλωσες, κι εσύ και οι γονείς και οι παππούδες σου, δεν είναι πουθενά. Κηφισιά λοιπόν.

Ετοιμάζετε νέο βιβλίο;

Αυτή την στιγμή το γράφω και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι ακριβώς εδώ, στο τώρα και στο σπίτι μου, «ταξιδεύω» μαζί με τους ήρωές μου στην πανέμορφη χώρα της φαντασίας και τους ακολουθώ στο μαγευτικό ταξίδι τους.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews