Κινηματογράφος

«Mπλε φεγγάρι» (Crai Nou)

«Mπλε φεγγάρι» (Crai Nou)

H Weirdwave, από τις 9 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει στους κινηματογράφους το ψυχολογικό δράμα Μπλε Φεγγάρι της Αλίνα Γκριγκόρε από τη Ρουμανία.

Όταν μια κακοποιημένη κοπέλα χάνει σταδιακά την ανθρωπιά της…

Η Ιρίνα προσπαθεί να περάσει στο Πανεπιστήμιο για να ξεφύγει από τις βίαιες συνθήκες που επικρατούν στην οικογένεια της. Μία αμφιλεγόμενη σεξουαλική εμπειρία με έναν καλλιτέχνη θα πυροδοτήσει την επιθυμία της να ανταποδώσει τη βία που εισπράττει από το οικογενειακό της περιβάλλον.

Η ταινία, που αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της νεαρής σκηνοθέτριας, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ συμμετείχε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η Ιρίνα ζει σε μια «τοξική» οικογένεια, εγκλωβισμένη στην οικογενειακή επιχείρηση, ένα ορεινό ξενοδοχείο. Για να ξεφύγει από τη βία που την περιβάλλει, επιδιώκει να περάσει στο Πανεπιστήμιο, στο Βουκουρέστι. Μία παράξενη σεξουαλική εμπειρία με έναν παντρεμένο καλλιτέχνη που γνωρίζει σε ένα πάρτι, θα τη φέρει σε σημείο να απαντήσει στη βία των ανδρών που υπάρχουν στη ζωή της. Παρακινημένη από το γυναικείο της ένστικτο, αλλά και το εύστροφο μυαλό της, σιγά – σιγά τους παρασύρει όλους σε ένα ανεπαίσθητο αλλά επικίνδυνο ψυχολογικό παιχνίδι. Και χωρίς να το καταλάβουν, οι θύτες μεταμορφώνονται σε θύματα…

Καθαρόαιμος ρουμάνικος ρεαλισμός, σε μια ταινία με ηρωίδα μια κοπέλα που από μικρή βιώνει μια καθημερινότητα κακοποίησης: βία, σωματική και ψυχολογική, ουρλιαχτά, καταπίεση, αδιάκοπη και υποχρεωτική εργασία, και μια διαρκής άρνηση από το περιβάλλον της στις αγωνιώδεις παρακλήσεις της να φύγει για να σπουδάσει. Η μητέρα, κατ’ ουσίαν απούσα, την αφήνει στο έλεος των ανδρών της οικογένειας, ενώ ακόμα και η πρώτη σεξουαλική της επαφή δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρξε συναινετική. Η κοπέλα υφίσταται πολλά, αλλά λέει λίγα, ενώ όλοι γύρω της κραυγάζουν. Όμως η σκηνοθέτρια μας παρασύρει σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, όπου η έκρηξη είναι αναπόφευκτη…

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν

*Προβολή εκτός συναγωνισμού στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Αλίνα Γκριγκόρε

Σενάριο: Αλίνα Γκριγκόρε

Ηθοποιοί: Iοάννα Κίτου, Μιρτσέα Ποστελνίκου, Μιρτσέα Σιλάγκι, Βλαντ Ιβάνοφ

Διάρκεια: 85‘

Κινηματογράφος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews