Βιβλίο

«Ο μικρός Έλληνας»

«Ο μικρός Έλληνας»

του Βασίλη Αλεξάκη από εκδόσεις Εξάντας

Η επιστροφή του Βασίλη Αλεξάκη στην Ελλάδα σηματοδοτεί παράλληλες δραστηριότητες με τη συγγραφή του.  Θα του επιτρέψει να συνεχίσει τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής που ξεκίνησε φέτος και γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α  & Σικίνου 35Α  Κυψέλη, 2130040496 (το επόμενο θα διεξαχθεί από 8 έως 14 Ιανουαρίου 2014).

Μέσα στα σχέδια του είναι επίσης η δημιουργία ενός χώρου, αντίστοιχου με αυτόν που υπάρχει στο Παρίσι, όπου οι άστεγοι να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους, ένα είδος καφενείου της απόλυτης μοναξιάς.

«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ», το καινούργιο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη, γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση και συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές του αναγνωστικού κοινού. Πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2012 και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ.

Υπάρχουν άραγε όρια ανάμεσα στον κόσμο της φαντασίας και αυτόν που θεωρούμε πραγματικό; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί τον αφηγητή του Μικρού Έλληνα, έναν συγγραφέα προσωρινά ανάπηρο που περιφέρεται κούτσα-κούτσα στον περίφημο παρισινό κήπο του Λουξεμβούργου. Εκεί συναντά όλους τους ήρωες της παιδικής του ηλικίας, είτε επειδή σύχναζαν στον κήπο, όπως ο Γιάννης Αγιάννης και ο Λυσιέν ντε Ρυμπαμπρέ, το κεντρικό πρόσωπο των Χαμένων ψευδαισθήσεων του Μπαλζάκ, είτε επειδή κατοικούσαν στα πέριξ, όπως οι Τρεις Σωματοφύλακες, είτε επειδή εμφανίζονται στο κουκλοθέατρο που λειτουργεί εκεί, όπως ο Μιχαήλ Στρογκόφ, ο Ροβινσώνας Κρούσος, ο Δον Κιχώτης.

Το Λουξεμβούργο παραπέμπει τον συγγραφέα στον κήπο της Καλλιθέας, όπου μεγάλωσε, και όπου τον περιμένει ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό παιδί-φάντασμα, που, γερασμένο πια, μονολογεί για τη σημερινή κρίση της Ελλάδας. Όπως σε όλα τα περιπετειώδη μυθιστορήματα, ο θάνατος είναι κι εδώ παρών, υπό τη μορφή μιας λευκής μαριονέτας που συνεχώς μεγαλώνει, όπως ακριβώς και η Αλίκη του Λιούις Κάρολ. Ο αφηγητής αναρωτιέται μήπως ανήκει κι ο ίδιος στα μυθιστορηματικά πρόσωπα, δεδομένου ότι η μοίρα τον οδηγεί εντέλει, όπως και τον Αγιάννη, στους υπονόμους του Παρισιού.

Ο Μικρός Έλληνας κέρδισε το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας που απονέμει από το 1986 επιτροπή ακαδημαϊκών με την υποστήριξη της πόλης Μπριβ, και ο γαλλικός Τύπος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και θερμά σχόλια τη νέα δουλειά του Βασίλη Αλεξάκη.

ISBN 978-960-256-711-1

Σελίδες 312

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews