Βιβλίο

Η Τζούμπα Λαχίρι υποψήφια για το βραβείο Booker 2013

Η Τζούμπα Λαχίρι υποψήφια για το βραβείο Booker 2013

Το βιβλίο της Τζούμπα Λαχίρι «The Lowland» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι υποψήφιο για το βραβείο Booker 2013

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του βραβείου Man Booker 2013, που περιλαμβάνει έξι βιβλία, μεταξύ των οποίων και το μυθιστόρημα της Τζούμπα Λαχίρι The Lowland που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2014 από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου.

Γεννημένοι στην Ινδία, με διαφορά δεκαπέντε μηνών, οι ήρωες της Λαχίρι είναι αδέλφια αχώριστα, παρά τις διαφορές τους.  Μεγαλώνοντας, όμως, αυτές οι διαφορές τούς οδηγούν σε διαφορετικές  πορείες. Ο ένας, παρορμητικός, εντάσσεται στο κίνημα των Ναξαλιτών και παλεύει ενάντια στις ανισότητες και την αδικία με όλο και μεγαλύτερο πάθος· ο άλλος, πιο φρόνιμος και φιλήσυχος, εγκαταλείπει την Ινδία και πηγαίνει στην Αμερική για να σπουδάσει. Μια τραγωδία όμως θα του δείξει ότι ποτέ δεν μπορείς ν’ αφήσεις στ’ αλήθεια πίσω σου το παρελθόν, και θα τον αναγκάσει να επιστρέψει εσπευσμένα στη γενέτειρά του, για να προσπαθήσει να μαζέψει τα κομμάτια που άφησε πίσω ο χαμός του αδελφού του, αλλά και να βοηθήσει την έγκυο χήρα του.

Η Λαχίρι, μια συγγραφέας με απόλυτο έλεγχο της γραφής της, συνθέτει ένα συναρπαστικό, βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για τη μοίρα και τη βούληση, την εξορία και την επιστροφή.  Γραμμένο με την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια των καλύτερων από τα διηγήματά της, το The Lowland είναι ένα βιβλίο που ο αναγνώστης θα σκέφτεται για καιρό.

Ο τελικός νικητής του βραβείου θα ανακοινωθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Η Τζούμπα Λαχίρι (Jhumpa Lahiri), κόρη ινδών μεταναστών, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1967, αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο Διερμηνέας ασθενειών (Ελληνικά Γράμματα, 2001) κυκλοφόρησε το 1999 και βραβεύτηκε με τα βραβεία Pulitzer, Pen/Hemingway και The New Yorker Debut of the Year. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Η συνωνυμία (Ελληνικά Γράμματα, 2004). Ακολούθησε το 2008 η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της Unaccustomed Earth, η οποία βραβεύτηκε με το Frank O’Connor International Short Story Award και το Asian American Literary Award. Το φετινό The Lowland είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και γίνονται μπεστ σέλερ. Ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link