Θέατρο

«Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας»

«Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας»

Νέος κύκλος παραστάσεων για το έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2015) Λευκορωσίδας δημοσιογράφου και συγγραφέως Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, «Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας», μια δουλειά, που επανέρχεται στο θέατρο «Φούρνος» σε σύλληψη και ερμηνεία Κάτιας Γέρου – Ναταλίας Γεωργοσοπούλου.

“Το χαμένο δεν ήταν χαμένο,

η καρδιά είναι ένας τόπος οχυρός.”

Paul Celan

Την δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας.

Δύο γυναικείες φιγούρες στη σκηνή καταθέτουν ένα σύγχρονο μαρτυρολόγιο για τη συμμετοχή της σοβιετικής γυναίκας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αφηγούνται την τραγική ιστορία της θηλυκότητας μέσα στα πεδία των μαχών, δημιουργώντας ένα τοπίο μνήμης, όπου συνδέονται το παρόν με το παρελθόν, το πραγματικό με το ονειρικό.

Ο σκηνικός χρόνος, γεμάτος ρωγμές και ρήγματα, δημιουργεί τον τόπο όπου ανασαίνει η ανθρώ-πινη ψυχή. Οι δύο θηλυκές φιγούρες αποκαλύπτουν προσωπικά βιώματα γεμάτα συγκρούσεις και αντιφάσεις και την ίδια στιγμή φωτίζουν το ανείπωτο βάθος των συναισθημάτων τους, των από-κρυφων επιθυμιών και των ονείρων τους.

Μεταξύ έρωτα και πολέμου, μνήμης και ιστορίας, οργής και χιούμορ, οι γυναίκες αυτές επαναδιεκ-δικούν τις ζωές τους, τα σώματά τους, τα συναισθήματά τους, τους εαυτούς τους. Κατά τη διάρκεια της παράστασης η σκηνή μετατρέπεται σε χώρο εξέγερσης του ανθρώπινου πάθους απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι ένα πολυφωνικό ντοκουμέντο, μια εξομολόγηση της γυναικείας μνήμης από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Κυκλοφορεί σε μετάφραση Ελένης Μπακοπούλου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου

Σύλληψη- Ερμηνεία: Κάτια Γέρου, Ναταλία Γεωργοσοπούλου

Kαλλιτεχνική Επιμέλεια: Σάββας Στρούμπος

Δραματουργική επεξεργασία: Παντελής Μπουκάλας

Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης

Σκηνική εγκατάσταση: Ηλίας Παπανικολάου

Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου

Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης/ ΟΡΚΗ

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαόφης

Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας (Cont Act)

Οργάνωση παραγωγής: Ομάδα θεάτρου Άλας

Το σκηνικό της παράστασης είναι εμπνευσμένο από την εικαστική εγκατάσταση του Κυριάκου Κατζουράκη “Ιερά οδός”. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του.

Ευχαριστούμε θερμά το «Θέατρο Φούρνος» για την συμβολή του στην υλοποίηση της παράστασης.

Παραστάσεις: Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια: 65 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15€γενική είσοδος, 10€φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ & συνοδός ΑμΕΑ, άνω των 65. Ισχύουν εκπτώσεις σε ομαδικές κρατήσεις άνω των 7 ατόμων.

Προσφορά Προπώλησης: 10€

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, τηλ. 210646 0748, 6947656041

Θέατρο

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

  • «Λέμονγκρας»

    Μια παράσταση της Ηρούς Κισσανδράκη βασισμένη σε αληθινή ιστορία – Κυμβοπώγων… Τι περίεργη λέξη… – Ανθοπωλείο Λέμονγκρας,...

  • «Έγκλημα Λάθους»

    Η ζωή και ο τραγικός θάνατος της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη παρουσιάζονται μέσα από τη ματιά της...

  • «Τα πάθη της αγάπης»

    «Τα πάθη της αγάπης» ένα μουσικοθεατρικό έργο εμπνευσμένο από τα Θεία Πάθη. Η ποίηση, η μουσική, το...

  • «Aπόρρητο (Νέα Τάξη Πραγμάτων)»

    Το αριστούργημα του Ivan Vyrypaev “Απόρρητο” (Νέα Τάξη Πραγμάτων), θα παρουσιαστεί από τις 6 Φεβρουαρίου στο θέατρο...

Copyright © 2015-2016 Clevernews