Συνεντεύξεις

“Όλα στη ζωή είναι μια μορφή τέχνης”

“Όλα στη ζωή είναι μια μορφή τέχνης”

Ο Τάσος Λαζαρίδης, είναι ίσως ο μεγαλύτερος αν όχι ο πρώτος Fashion blogger στην Ελλάδα, το PoshFashion είναι το πιο γνωστό portal μόδας στην Ελλάδα  και είναι δικό του. Όπως πολλοί άλλοι, έτσι και εγώ, προτιμώ να τον αποκαλώ Mr.Posh, καθώς είναι ο ορισμός αυτής της λέξης.10533374_330566327119791_4658884279611296569_n

Τον συνάντησα στα Starbucks στο Παλαιό Φάληρο. Η συζήτηση μας δε περιορίστηκε σε θέματα μόδας και trends. Ο Τάσος- ή μάλλον ο Mr.Posh- είναι άνθρωπος αυτοδημιούργητος, δυναμικός, και πολύ μορφωμένος. Λάτρεις της τέχνης και των γραμμάτων, κάτι που διακρίνεται εύκολα και γρήγορα. Συζητήσαμε για τη γέννηση του PoshFashion, για την πολιτική, για την κοινωνία, για τα ανθρωπινά δικαιώματα και τα gay equal rights, για την Ευρώπη αλλά και για τη μόδα.

PoshFashion

“Στην αρχή, έγραφα μια στήλη μόδας αλλού. Πριν όμως από περίπου τέσσερα χρόνια, τον Ιανουάριο δηλαδή του 2011 ξεκινήσαμε το PoshFashion. Ο τρόπος που γεννήθηκε το PoshFashion, ήταν αν θες λίγο αστείος. Ένας πολύ καλός μου φίλος, ο Μανώλης (Εμμανουήλ Τσιμπίδης), κυριολεκτικά ενώ κοιμόμουν η τύχη μου δούλευε. Μου έφτιαξε τη πλατφόρμα και μου έδωσε τους κωδικούς. Κάπως έτσι λοιπόν αρχίσαμε και σήμερα δεν είμαστε απλώς ένα fashion blog, αλλά ένα portal που έχει μέσα όχι μόνο μόδα, αλλά και προτάσεις εστιατόριων, μπαρ, lifestyle, και πλέον και travel.”

 Τι σημάινει #posh;

“Posh, είναι μια αγγλική λέξη, ουσιαστικά σημαίνει κάτι το ευπρεπές. Όχι απαραίτητα κάτι ακριβό, αλλά κάτι “ψαγμένο”, κάτι elegant, επιμελημένο. Να πω ότι εκτός από το ντύσιμο, posh είναι και ωραίοι τρόποι, το savoir vivre. Για να δώσουμε και παράδειγμα, posh Ελληνίδα θεωρώ την Έλλη Στάη, τώρα στο εξωτερικό έχω περισσότερα παραδείγματα να δώσω. Αγαπημένη μου είναι η Αnna Wintour από το Vogue και η Suzy Menkes, η οποία λατρεύω και ως δημοσιογράφος και τα κείμενα της και εννοείται ότι Η posh είναι η Victoria Bechkam όπου και το nickname της είναι <<Posh>>.”

Είναι η μόδα στην Ελλάδα ένας κλειστός  extra Small κύκλος;

Και να θέλουμε πρακτικά δε γίνεται.  Στην Ελλάδα δεν είμαστε του extra small ή του skinny. Είμαστε όλοι από Medium και πάνω. Ακόμα και εγώ ο ίδιος. Το βλέπεις αυτό και παντού, ακόμα και σε βίντεο κλίπς. Δε θεωρώ λοιπόν ότι είναι κλειστός χώρος. Τα κιλά δεν έχουν να κάνουν με την αισθητική, δηλαδή κάποιος με παραπάνω κιλά δεν είναι και απαραίτητα αντιαισθητικός. Όλα είναι θέμα <<attitude>>, είναι ο αέρας που εκπέμπει ο άλλος. Βέβαια, δε μιλάμε για κλινικές περιπτώσεις όπου τίθεται και θέμα υγείας, γιατί να το τονίσουμε και αυτό ώστε να προσέχουμε, η Ελλάδα είναι δεύτερη στον παγκόσμιο χάρτη στα ψηλά ποσοστά παχυσαρκίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ταρακουνήσει όχι για θέματα αισθητικής, αλλά καθαρά για θέματα υγείας.”

Ο πλέον ειδικός μας απαντά για το τι είναι πραγματικά σέξι:

Σέξι ΔΕΝ είναι το ξεγύμνωμα. Το να πετάς όλα έξω είναι και Unposh, έτσι; Για εμένα πιο σέξι μου φαίνεται η σύγχρονη γυναίκα του YSL με το απλό μαύρο κοστουμάκι. Αλλά, απολύτως σέξι είναι το βλέμμα κάποιου, εγώ εκεί δίνω μεγάλη σημασία και φυσικά, στους καλούς τρόπους!”

 Η συζήτηση μεταφέρεται στη gay κοινότητα, η πρόσφατη ομοφοβική επίθεση ζευγαριού στο Παγκράτι είναι κάτι που μας προβληματίζει και τους δύο, ο mr.Posh είναι ανοιχτός με τη σεξουαλική του ταυτότητα μιλά ανοιχτά για εκείνον,  το coming out του, αλλά και τη σχέση με τον άνθρωπο του.

Εγώ το coming out μου το έκανα στα 20. Έκανα μια απόπειρα να πω την αλήθεια στα 18 στους δικούς μου αλλά τότε δεν ήμουν έτοιμος. Μεσολάβησε φυσικά για έναν χρόνο περίπου μια εμπόλεμη κατάσταση στην οικογένεια μου, σήμερα όμως οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές ακόμα και με τον σύντροφο μου. Η οικογένεια μου τον δέχεται κανονικά και μάλιστα το καλοκαίρι περάσαμε και ένα διάστημα μαζί. Όταν λες την αλήθεια ουσιαστικά απελευθερώνεις τον εαυτό σου, εγώ ζούσα θλιμμένος όταν το έκρυβα. Για αυτό και συμβουλεύω, παρά τις δυσκολίες, να κάνει κανείς το coming out του όταν είναι έτοιμος. Να είναι όμως 100% έτοιμος!  1174621_207522292757529_549600727_n

Είναι δύσκολο, και δε φταίνε απαραίτητα οι ίδιοι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να το δεχθούν αλλά και η κοινωνία. Γιατί δεν υπάρχει η θέληση να γίνει κάποια καμπάνια και ενημέρωση. Το σύστημα δεν φροντίζει να δώσει καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Δε βλέπω να υπάρχει και θέληση για κάτι τέτοιο. Από εκεί και έπειτα βλέπω πώς υπάρχουν και πολιτικοί που δεν τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν με αυτό το θέμα για καθαρα ψηφοθηρικούς λόγους και από την άλλη άλλοι πολιτικοί που επίσης καπηλεύονται αυτό το θέμα και πάλι για το προσωπικό και πολιτικό τους συμφέρον. 

Η κοινωνία μπορεί να φαίνεται πώς σιγά σιγά αρχίζει να δέχεται και αυτή την ομάδα, όχι όμως επειδή το επιθυμεί αλλά λόγω των συνθηκών που της το επιβάλλει. Οι κυρώσεις της Ευρώπης, οι διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Οπως έλεγε και ο Πλάτωνας και ύστερα και ο Αριστοτέλης για την ηθική φύση όλα είναι θέμα πρόθεσης. Αν θες για παράδειγμα  να με σκοτώσεις αλλά είναι δεμένα τα χέρια σου και τελικά δεν το κάνεις, δε σε κάνει καλό άνθρωπο. Καλό άνθρωπο σε κάνει να μη θες να σκοτώσεις, να μην έχεις τη πρόθεση ούτε τη σκέψη να το κάνεις ακόμα και με οπλισμένο χέρι.”

Gay γάμοι- Σύμφωνο συμβίωσης- Υιοθεσία

“Τι εννοόυμε με τη λέξη <<γάμος>>; Το πάρτι εκείνο, το event δηλαδή που στολιζόμαστε και πάμε; Γιατί εγώ έτσι βλέπω τον γάμο. Ή εννοούμε εκείνο το χαρτί που κατοχυρώνει κρατικά μας δικαιώματα; Αν εννοούμε αυτό τότε φυσικά και είμαι σύμφωνος, δε χρειάζεται όμως γάμος, ούτε να πιέσουμε την Εκκλησία να το δεχθεί. Σε κάθε event, υπάρχουν κάποιοι κανόνες, δε μπορούμε λοιπόν να υποχρεώσουμε την Εκκλησία και τους κληρικούς της να συμμετάσχουν. Επιβάλλεται όμως η Πολιτεία να μεριμνήσει για θέματα πια κρατικά μεταξύ αυτών των ζευγαριών. Είτε θέματα περιουσιακά ή κληρονομικά. Επιβάλλεται τώρα πια.

Τώρα για το θέμα των παιδιών, προς το παρών, επειδή βρίσκομαι σε μια πολύ δημιουργική φάση της ζωής μου δε νιώθω έτοιμος να αναλάβω ένα παιδί. Γιατί ένα παιδί έχει μεγάλες ευθύνες δεν το παίρνεις μόνο και μόνο για να το ντύσεις με baby dior και να το δείχνεις στον κόσμο. Έχεις υποχρεώσεις. Το προστατεύεις, το ανατρέφεις, το φροντίζεις. Τώρα αν με ρωτάς αν θέλω δικό μου ή να υιοθετήσω κάποια στιγμή, δε πιστεύω και τόσο στους δεσμούς αίματος, δε καταλαβαίνω κι όλας τι σημαίνει αυτό. Δε χρειάζεται να έχετε το ίδιο αίμα για να αγαπάς κάποιον! Εδώ σκυλί υιοθετείς και το έχεις σα παιδί σου, πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί, έναν μικρό άνθρωπο.”

Ρατσιστική επίθεση- Bullying

“Προσωπικά, δεν έχω δεχθεί ποτέ μου επίθεση. Δεν τολμούσε και κανείς κι όλας γιατί δεν είναι του χαρακτήρα μου. Από μικρός ήμουν αρκετά τσαμπουκαλής για να μου κολλήσει κάποιος. Το μυστικό για κάτι τέτοιο είναι να μη δείχνεις το φόβο ή την αδυναμία σου, αλλά να είσαι δυνατός. Ξέρεις οι άνθρωποι όπως και τα σκυλιά μυρίζονται τον φόβο και τον εκμεταλλεύονται. Εγώ δε φοβήθηκα ποτέ μου, φρόντιζα να είμαι καλά με τους δικούς μου φίλους, τις παρέες μου και ήξερα να κρατάω τους τύπους και τις αποστάσεις εκεί που έπρεπε.

Ακόμα και πρόσφατα, όταν δύο κοπέλες, υπάλληλοι στο ChillBox στη Μαρίνα Φλοίσβου, παρατήρησα ότι κοροϊδεύουν και κουτσουμπολεύουν όλους τους πελάτες μέσα στο μαγαζί ακόμα και εμένα με το σύντροφο μου και τη παρέα μου, νευρίασα. Φυσικά δεν το άφησα έτσι! Κινήθηκα όπως έπρεπε. Γενικά τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να αναφέρονται. Ήταν ανεπίτρεπτο! Φυσικά, η εταιρία μου είπε ότι θα διερευνήσει το περιστατικό, παρόλα αυτά δεν έχω κάποιο νεότερο. Ελπίζω όμως να φροντίσει να μη ξανά έχει τέτοια περιστατικά και να μη μείνει στα λόγια.”

Mr. Posh’s love story

“Με το σύντροφο μου γνωριστικάμε σε ένα καφέ κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Σε κοινή παρέα. Γνωριστήκαμε και μιλήσαμε για 2-3 ώρες. Την επόμενη μέρα τον πήρα τηλέφωνο για να πάμε σινεμά μαζί. Ξεκίνησε ναι μέν σιγά σιγά αλλά πολύ σταθερά. Μάλιστα τώρα συνεργαζόμαστε κι όλας με βοηθάει και στο portal, είναι ο πιο έμπιστος συνεργάτης μου αν μη τι άλλο, έχει αναλάβει τα social media και όλα τα updates. Με κέρδισε από τη πρώτη στιγμή, οι ωραίοι του τρόποι και η ευγένια του αλλά και η όμορφη επικοινωνία που έχουμε. Είναι άνθρωπος γλυκός! Η σχέση μας βασίζεται στην αληθινή αγάπη και την επικοινωνία.”

Κρίση- Πολιτική- Ελλάδα της Ευρώπης

“Εγώ να σου πώ την αλήθεια είμαι Ευρωπαϊστης. Η Ελλάδα ήταν σαν ένα κακομαθημένο παιδί που ζούσε σε έναν γυάλινο κλουβί σε ένα δικό του κόσμο. Ξαφνικά έρχονται από την Ευρώπη κάποιοι με μαστίγια. Νομίζω ότι μας χρειάζόταν λίγο μαστίγιο. Υπήρχαν άνθρωποι που όταν έλεγαν <<κρίση>> εννούσαν ότι δε μπορούν να πάνε weekend στη Μύκονο, ή ότι πρέπει να πουλήσουν το τρίτο αμάξι για να 528181_212930518883373_1874953472_nανταπεξέλθουν, ή οτι δε μπορούν να αγοράσουν το iphone 6. Για μερικούς η κρίση λειτούργησε και λίγο διορθωτικά.

Φυσικά και υπάρχουν και εκείνοι που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά και άδικα οικονομικά προβλήματα. Εννοείται ότι μερικά μέτρα είναι πολύ άδικα! Δε το συζητάμε αυτό. Η χειρότερη χρόνια κατά τη γνώμη μου είναι το 2012 και το πρώτο μισό του 2013. Από το δεύτερο μισό μέχρι και σήμερα -το 2014- βλέπουμε, στην αγορά κυρίως, ότι ανεβαίνουμε και πάλι. Ίσως να είναι και θέμα ψυχολογίας, ακούσαμε ότι πάμε καλά το πιστέψαμε και το δείξαμε. Αν ακούσουμε ότι το 2015 βγήκαμε από τη κρίση μπορεί να αρχίσουμε να μπουγελωνόμαστε με σαμπάνιες. Δε ξέρω, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος.

Προβλήματα φυσικά υπάρχουν όπως προ είπα, ακόμα και στα θέματα της Παιδείας που είναι και η δουλειά μου, κάθε χρόνο αλλάζουν οι νόμοι. Κάθε νέος μαθητής έρχεται αντιμέτωπος με κάτι καινούργιο. Ακριβώς όπως και στους φόρους, δε μπορεί κανείς να κάνει επενδύσεις γιατί δε ξέρει πραγματικά τι θα του ξημερώσει.”

Μελλοντικά σχέδια και projects για το PoshFashion:

“Καταρχάς να πω ότι από blog σήμερα είμαστε portal και την υπέροχη αυτή δουλειά ανέλαβε ο Μάξιμος που πραγματικά το άλλαξε εντελώς και έκανε μια πολύ Posh δουλειά, και θέλω με αυτό το βήμα να τον ευχαριστήσω.

Από εκεί και έπειτα ετοιμάζουμε πολλά και εγώ και οι συνεργάτες μου. Φέτος θα έχουμε εκτός από πολλά θέματα μόδας και θέματα για εστιατόρια, μπαρ, ταξίδια. Μάλιστα και μέσα στον επόμενο μήνα ετοιμάζουμε ταξίδια για να το μοιραστούμε με τους posh φίλους μας.

Σκεφτόμαστε, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα, στη πλατεία Ειρήνης να βρισκόμαστε μια φορά τη βδομάδα να πίνουμε το καφεδάκι μας, να συζητάμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα μόδας, κοινωνικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά, για τις τέχνες, για όλα. Θα είμαστε μια πολύ όμορφη παρέα, που θα συζητάμε μαζί με τον καφέ μας για θέματα που μας απασχολούν. Είναι νωρίς όμως ακόμα θα το δούμε και θα έχετε σύντομα νεότερα πάνω σε αυτό το κεφάλαιο.   579676_212791938897231_746584470_n

Φυσικά, όπως και πέρσι έτσι και φέτος θα έχουμε διάφορα events, αλλά όχι μόνο σε μπαρ και parties. Για αυτή τη χρονιά ετοιμάζουμε και βραδιές σινεμά και θεατρού. Γενικά στο PoshFashion είμαστε λάτρεις της τέχνης. Ακόμα και εγώ ο ίδιος, έχω σπουδάσει τέχνη όλη μου τη ζωή. Διδάσκω τέχνη του λόγου, ζώ για τη τέχνη. Όλα στη ζωή είναι μια μορφή τέχνης.”

Έχοντας μπροστά μου τον μεγαλύτερο fashion expert της χώρας, και ώς γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της αλλά και τις φίλες αναγνώστριες, δε μπόρεσα να μη ρωτήσω τίπς του χειμώνα και τα χρώματα που θα κυριαρχήσουν:

“Για φέτος το trend της μόδας είναι το normcore.  Για όσους δε ξέρουν, είναι η επιστροφή στο νορμάλ. Ένα απλό τζίν, ένα απλό άσπρο μπλουζάκι κλπ. Γενικά φέτος όλα είναι απλά, δηλαδή όταν θα κοιτιόμαστε στον καθρέφτη πάντα θα βγάζουμε κάτι. 

Tώρα τα χρώματα που κυριαρχούν φέτος το χειμώνα είναι το κυπαρισσί, το μπλέ, και οι αποχρώσεις του πορτοκαλιού που θα συνδυάζονται με το μαύρο. Το μαύρο είναι πάντα in fashion το χειμώνα. Είναι all time classic.”

10685453_10204848336995326_899547510471805708_n

ll Συνέντευξη: Ελένη Γκρήγκοβιτς
elgvits@clevernews.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews