Βιβλίο

«Προαναγγελία θύελλας»

«Προαναγγελία θύελλας»

της Κρίστιν Σβάβα Τομασντότιρ από τις εκδόσεις Βακχικόν

Η ποιητική φωνή της Κρίστιν Σβάβα Τομασντότιρ καταφτάνει από τη μακρινή Ισλανδία δυνατή, τολμηρή – μάλλον προκλητική – και το σίγουρο είναι ότι έχει πολλά να πει. Ο λόγος της κουβαλά μια επαναστατικότητα, μια ορμή, όχι όμως με την έννοια της αντίδρασης, αλλά της αμφισβήτησης, που συνδυάζεται με μια μεστή ωριμότητα: η ποιήτρια παρουσιάζει τις σκέψεις της ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιδεών στο οποίο έχει αμετάκλητα κατασταλάξει.

Παγερός μπλε χειμώνας

ατελείωτη νύχτα έξω απ’ τα παράθυρα

οι στοίβες ρούχων υψώνονται

Οι λάμπες εκρήγνυνται η μία μετά την άλλη

κι εγώ παρακολουθώ το σκοτάδι να κυριεύει το διαμέρισμα

Πρόλογος: Χρυσάνθη Ιακώβου, ποιήτρια – βιβλιοκριτικός

Μετάφραση:

Μαρία Πανοπούλου

Εξώφυλλο: Ihor Malytskyi

Σελίδες: 48

ISBN: 978-618-5662-12-7

Η Κρίστιν Σβάβα Τομασντότιρ (Kristín Svava Tómasdóttir, 1985) είναι δραστήρια στην ισλανδική ποιητική σκηνή από τα 14 της. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία ποίησης: Blótgælur (2007), Skrælingjasýningin (2011), Stormviðvörun (Προαναγγελία θύελλας, 2015) – το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από την Phoneme Media (2018) – και Hetjusögur (2020).

Για την αγγλική έκδοση της Προαναγγελίας θύελλας, η μεταφράστρια κέρδισε το Βραβείο του αμερικανοσκανδιναβικού Ιδρύματος Leif and Inger Sjöberg και περιλήφθηκε στη longlist του PEN America Literary Award for translated poetry. Ποιήματά της έχουν επίσης μεταφραστεί στα δανικά, γερμανικά, φινλανδικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά, ενώ έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και ανθολογίες.

Η Κρίστιν Σβάβα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Η μονογραφία της για την ιστορία της πορνογραφίας στην Ισλανδία, που εκδόθηκε το 2018, κέρδισε το Βραβείο Hagthenkir στην κατηγορία του non-fiction.

Στα ελληνικά, κυκλοφόρησαν πρώτη φορά ποιήματά της στην Ανθολογία νέων Ισλανδών ποιητών (εκδόσεις Βακχικόν, 2020).

Σχόλια

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link