Όσοι γνώρισαν τη Σμύρνη από κοντά ευτύχησαν να αποθαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές της. Ο πολυταξιδεμένος και ανοιχτόμυαλος Ηρόδοτος έγραψε πως δεν αντίκρισαν τα μάτια του ωραιότερη πόλη. Ο μέγιστος ρήτορας Κικέρων κατέθεσε ότι δεν υπάρχει σημείο της πόλης που ο ταξιδιώτης δεν θα γοητευθεί από κάτι, τοπίο, αρχαιότητες ή ανθρώπους. Ο Σικελιανός στον πρόλογο του μυθιστορήματος Αιολική γη του Βενέζη έγραψε: «Είναι η γλυκιά ιωνική ατμόσφαιρα, είναι η κρυφή, χαμένη θαλπωρή της μυστικής του κόσμου σάρκας που απροσδόκητα ξανάρχεται και πάλι σ’ επαφή μητριαρχική μαζί μου».
Θωμάς Κοροβίνης
Το βιβλίο είναι μια αντιπροσωπευτική ανθολόγηση κειμένων που γράφτηκαν για τη Σμύρνη από συγγραφείς όλων των εποχών. Δομημένο σε τέσσερα μέρη παρακολουθεί την πορεία της πόλης μέχρι σήμερα, που η Σμύρνη είναι πλέον ένα σύγχρονο τουρκικό άστυ με ευρωπαϊκό χαρακτήρα, με ενδιάμεσους σταθμούς την περίοδο της μεγάλης της ακμής, με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο, και την καταστροφή της το 1922.
Συμπληρώνεται από πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.
Επιλογή κειμένων: Θωμάς Κοροβίνης
σελίδες: 376
ISBN: 978-618-03-0430-5
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 1988 μέχρι το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί, το 2011 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του Ο γύρος του θανάτου, με θέμα την υπόθεση του Δράκου του Σέιχ-Σου, Αριστείδη Παγκρατίδη και το 2013 με το Βραβείο Νίκου Θέμελη (Δήμος Άνδρου και περ.Διαβάζω/Ο αναγνώστης) για το μυθιστόρημά του ’55. Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Έγραψε τα βιβλία: Τουρκικές παροιμίες, Κανάλ Ντ’ Αμούρ, Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Οι ασίκηδες, Οι ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας, Όμορφη νύχτα, Ο γύρος του θανάτου, Το αγγελόκρουσμα, ’55, Το πρώτο φιλί κ.ά.

Facebook
Twitter
Tumblr
RSS