Συνεντεύξεις

Σοφία Αλεξανιάν: «Ο άνθρωπος που είναι δίπλα σου αξίζει περισσότερα από την ύλη γύρω σου»

Σοφία Αλεξανιάν: «Ο άνθρωπος που είναι δίπλα σου αξίζει περισσότερα από την ύλη γύρω σου»

Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος το βιβλίο της Σοφίας Αλεξανιάν «Η ζωή αύριο, η ζωή χθες» (δείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ). Πρόκειται για μια συγκλονιστική μαρτυρία, για την πραγματική ιστορία της συγγραφέως- ηθοποιού, απ’ τα παιδικά της χρόνια στην Αμπχαζία το 1992, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γεωργία.

Κυρία Αλεξανιάν, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας, το οποίο αποτελεί μια προσωπική κατάθεση ψυχής.

Το βιβλίο «Η ζωή αύριο, η ζωή χτες» είναι μια προσωπική μαρτυρία των παιδικών μου χρόνων στο πόλεμο Αμπχαζίας – Γεωργίας που έγινε το 1992 στην Αμπχαζία. Πέρα από την αφήγηση του τρόπου ζωής των κατοίκων και της επιβίωσής τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, αναφέρω  πολλά ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με τον πόλεμο και τη διάσωση των Ποντίων. Το πιο γνωστό ιστορικό γεγονός που ίσως να το θυμάστε, είναι εκείνο με την «Επιχείρηση το Χρυσόμαλλο Δέρας» του 1993, που ένα ελληνικό καράβι που μετέφερε πρόσφυγες Παλιννοστούντες στις ακτές της Αλεξανδρούπολης. Ο κύριος στόχος όμως αυτού του βιβλίου δεν είναι μόνο η καταγραφή της ιστορίας, αλλά πώς να αντλήσει ένας άνθρωπος τη δύναμη να συνεχίσει να ζει μετά από οποιοδήποτε δυσάρεστο και να είναι οραματιστής ενός καλύτερου μέλλοντος.

 «Απαλλάσσεται ποτέ κανείς από τον πόνο της ανάμνησης»;

Αυτή η απορία με βασάνιζε πολύ! Νόμιζα πως με την καταγραφή μιας δυσάρεστης ανάμνησης (συγγραφή του βιβλίου) θα απαλλασσόμουν! Όμως αυτό δε συνέβη ιδιαίτερα. Εξακολουθώ να λυπάμαι τους μικρούς μου φίλους που σκοτώθηκαν μπροστά μου, νιώθω ενοχές που εγώ σώθηκα. Όμως εξακολουθώ να ζω και προσπαθώ να χαίρομαι τη ζωή παρ’ όλα αυτά.

Έχετε περάσει πάρα πολλά. Ποια συμβουλή θα δίνατε στους ανθρώπους γύρω σας;

Η ανθρώπινη ζωή έχει τη μεγαλύτερη αξία.  Εννοώ πως ο άνθρωπος που είναι δίπλα σου αξίζει περισσότερα από την ύλη γύρω σου. Εσύ ο ίδιος αξίζεις πολύ περισσότερα. Μην επιτρέπεις να σε εκμεταλλεύονται, πρόβαλλε αντίσταση σε ό,τι δε σε εκφράζει και δεν το νιώθεις. Κάνε αυτό που θα ήθελες εσύ να κάνεις με την καρδιά σου και όχι με την ανάγκη και υποχρέωση.  Να μιλάς με τον εαυτό σου και τη συνείδηση σου, κι αν δεν βρίσκεις ψάξτην. Δεν υπάρχει «καλό» και  «κακό», υπάρχει μάθημα – γρίφος που πρέπει απλά να λύσεις για να βρεις την πραγματική συνείδηση. Τετριμμένα λόγια και συμβουλές που τα έχουν πει και άλλοι. Απλά κι εγώ καταλήγω σε αυτές τις απόψεις.

Έχετε επισκεφθεί την Αμπχαζία από τότε;

Δυστυχώς όχι. Όμως θα ήθελα πολύ και νομίζω πως θα γίνει κάποια στιγμή μόλις μεταφράσω το βιβλίο στα Ρώσικα. Πάντα υπήρχε ένας φόβος πως αν γυρίσω θα μας επιτεθούν οι κατεστραμμένοι στρατιώτες που και μετά τον πόλεμο κυκλοφορούσαν για κάμποσα χρόνια με τα Καλάσνικωφ πολεμώντας πια με ανεμόμυλους.  Αλλά και το 2011 είχαν γίνει πάλι ένοπλες επιθέσεις από τους Γεωργιανούς.

Ως ηθοποιός υπάρχει ένας ρόλος που θα θέλατε να παίξετε ή να μην παίξετε λόγω των βιωμάτων σας;

Ναι υπάρχει. Και τον οποίο δυστυχώς θα τον παίξω αυτόν ρόλο στο άμεσο μέλλον,  γιατί δεν έχω άλλη επιλογή εκτός από το να μείνω άνεργη.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Το μυθιστόρημα «Μάρτιν Ίντεν» του Τζακ Λόντον. Είναι ένας αμόρφωτος εργάτης νεαρός μπλεγμένος σε καυγάδες και καπηλειά που μάχεται αρχικά με τον εαυτό του πως δεν ανήκει σε αυτόν κόσμο, αλλά στον κόσμο της αριστοκρατίας και των γραμμάτων.  Γνώσεις και φιλοσοφικές αλήθειες του δίνονται από ένα ανώτερο πνεύμα που καθρεφτίζονται στην δύστυχη και πολυτάραχη ζωή του. Ο Μάρτιν Ίντεν  καταφέρνει από ξεχασμένος  και αχρείαστος για όλο τον κόσμο να γίνει ένας  σπουδαίος  και περιζήτητος άνθρωπος που φεύγει από τη ζωή με δική του επιλογή και απόφαση.   Χαρακτηριστική και αγαπημένη φράση: « Όταν είχα ανάγκη να φάω ένα ξερό ψωμί κανείς δεν μου το πρόσφερε. Τώρα που μπορώ να προσφέρω στον εαυτό μου ότι φαγητό επιθυμεί, με προσκαλούν όλοι για δείπνο». Επίσης ο «Ήρωας» του Μπαλτάζαρ Γκρασιάν ένα φιλοσοφικό εγχειρίδιο που έχει όλες τις αρετές  και μειονεκτήματα για έναν αληθινό ήρωα.

Πού παίζετε αυτή την περίοδο;

Αυτό τον καιρό συμμετέχω σποραδικά στη καθημερινή σειρά του ALPHA «Έλα στη θέση μου» σ’ ένα ρόλο που λατρεύω μιας αστείας και παράδοξης μελλοντολόγου μέντιουμ ειδική στο μεταφυσικό, την Μπεάτα Σβήγκου.  Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον σκηνοθέτη Γιάννη Βασιλειάδη που δημιούργησε ένα τέτοιο ευτράπελο χαρακτήρα που με κάνει πολύ χαρούμενη. Παράλληλα ετοιμάζομαι για τα γυρίσματα μιας νέας σειράς που σύντομα θα κάνει την εμφάνιση της στη τηλεόραση ενός πολύ γνωστού σκηνοθέτη που ακόμα δεν μπορώ να αποκαλύψω.

Θα γράφατε άλλο βιβλίο;

Ναι με μεγάλη χαρά, ήταν πολύ όμορφη η διαδικασία της συγγραφής. Προς το παρόν γράφω μικρά διηγήματα ντέτεκτιβ που ευελπιστώ σύντομα να βρουν το κοινό τους και έχω προγραμματίσει ένα θεατρικό έργο κωμωδία με δύο πρόσωπα, διότι με περισσότερα πρόσωπα δεν βρίσκω παραγωγό… Παράλληλα παραμένει ανοιχτό ένα μυθιστόρημα αγάπης με αληθινά στοιχεία που δεν θα επισημανθούν. Εδώ που τα λέμε, όλα πάνω κάτω από μια αλήθεια πηγάζουν και αυτό είναι το κίνητρο που με παρακινεί να γράφω.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

 

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews