Κινηματογράφος

“Tέχνη versus Πόλεμος”

“Tέχνη versus Πόλεμος”

4o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ροζάβα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ροζάβα παρουσιάζει την 4η εκδοχή του με ειδικό τίτλο “Τέχνη vs Πόλεμος” και φέτος μεταφέρεται σε όλον τον κόσμο, καθώς μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέρος που γεννήθηκε, στην εξεγερμένη αυτόνομη επάρχία Ροζάβα της Βόρειας Συρίας.

Έτσι στις 13 Νοεμβρίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 22:30, θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο (Συγγρού 106, Αθήνα) επιλεγμένη προβολή ταινιών παράλληλα με προβολές σε δεκάδες χώρες (Γαλλία, Βραζιλία, Ισπανία, Πολωνία, Μεξικό, κ.α.) σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης του Φεστιβάλ και των κατοίκων της περιοχής.

Θα προβληθούν μικρού μήκους ταινίες από το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αποσπάσματα συνεντεύξεων από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, που μεταφέρουν αυτούσιο το πνεύμα που επικρατεί στη Ροζάβα.

Η είσοδος στην εκδήλωση πραγματοποιείται με ελεύθερη συνεισφορά, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Rojava Film Commune για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Το Δυτικό Κουρδιστάν  ή Ροζάβα (Rojava)  αποτελεί αυτόνομη περιοχή στη Βόρεια και Βορειοδυτική Συρία που απέκτησε την αυτονομία της το 2013 ως μέρος της συνεχιζόμενης Κουρδικής εξέργεσης, για τη θέσπιση μιας κοινωνίας που βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων και της βιωσιμότητας. Το Δυτικό Κουρδιστάν δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως αυτόνομο από την Συριακή κυβέρνηση και συμμετέχει στον αγώνα για την αυτοθέσμιση του κουρδικού λαού.

Από το 2015, το Rojava Film Commune, που διοργανώνει το Φεστιβάλ, εργάζεται για την επανοικειοποίηση της εικόνας, της ιστορίας, των γλωσσών και των πολιτισμών των κατοίκων της περιοχής. Παρά τις συγκρούσεις και τον πόλεμο στη Συρία, το Φεστιβάλ επιμένει να αγωνίζεται για την κοινωνική ανασυγκρότηση της περιοχής και τον εκδημοκρατισμό της τέχνης.

Η επιλογή της 13ης του Νοέμβρη δεν είναι τυχαία. Γιορτάζει τη μνήμη των 280 παιδιών που πέθαναν στη φωτιά του κινηματογράφου του Amude, τη δεκαετία του ’60.

Τετάρτη 13/11 στον Μικρόκοσμο

Κινηματογράφος Μικρόκοσμος (Μikrokosmos Cinema), Λεωφόρος Συγγρού 106, τηλ: 210 92 300 81

Σχόλια

Κινηματογράφος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews