Εκδηλώσεις

«Τοπία Ψυχής»

«Τοπία Ψυχής»

Το Art Space S265 Paros – Studio 265 & η  Art Appėl Gallery of Athens παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Γάλλου ζωγράφου και γλύπτη Frédéric Bootz 

Coordinator: Άννα Κοντολέων   

Τα έργα της έκθεσης είναι λάδια σε καμβά από την πρόσφατη δουλειά του καλλιτέχνη και ενδεικτικά από παλαιότερες ενότητές του καθώς και γλυπτικές κατασκευές από μάρμαρο και πέτρα Πάρου. 

Ο καλλιτέχνης, ολιγομίλητος και αθόρυβος, καταγράφει στα έργα του, ως ψυχογεωγραφία, με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και έντονη προσωπική γραφή την θεώρησή του για τον κόσμο και την φιλοσοφική του προσέγγιση για την ζωή, φιλτραρισμένες σκέψεις και γνώση από την πλούσια εμπειρία που έχει ζήσει σε πολλές χώρες. 

Στην Πάρο ήρθε την δεκαετία του ΄90 και από τότε μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται, τόσο στο Παρίσι, όσο και στην Πάρο. 

Τα έργα του πολλές φορές παραπέμπουν σε γιαπωνέζικους κήπους, αν και είναι πάντα έκδηλη η ψυχική διάσταση των τοπίων, ίσως γιατί ο Frédéric Bootz  είναι Γάλλος, αλλά και με καταβολές από την Ιαπωνία (η γιαγιά του ήταν από βασιλική οικογένεια της Ιαπωνίας). 

Είναι ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης του οποίου οι δραστηριότητες καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των εικαστικών τεχνών, από τη ζωγραφική και την γλυπτική μέχρι την σκηνογραφία. 

Ήταν μόνιμος συνεργάτης (από το 1964 μέχρι το 2013 που έκλεισε) της ιστορικής Galerie Ariel του Παρισιού, (140 boulevard Haussmann, συνεργάτες της : Appel, Debré, Alechinsky, Dubuffet Poliakoff) με γκαλερίστα τον Jean Pollak, ο οποίος είχε αναδείξει το κίνημα CO.M.BRA και διακινούσε τα έργα του Joan Miró. 

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις επίσης σε Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα, Art Appel Gallery, Αθήνα,  Dépôt Art gallery, Αθήνα, GK art gallery, Αθήνα, Galerie 3, Αθήνα, Galerie Ζαλοκώστα 7, Αθήνα, ART+, Aθήνα, Chroma Gallery, Kέρκυρα, Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου, Ναύπλιο, Galerie­ Ζ – Μ, Θεσσαλονίκη. 

Τιμητικές συμμετοχές: 1979   FIAC, Παρίσι, 1976   Σαλόνι των Νεορρεαλιστών, Παρίσι, 2001  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα,  2014  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αθήνα (Frederic Bootz & Πάνος Χαραλάμπους) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. 

Αναδρομικές εκθέσεις:  Πινακοθήκη Πατρέων, Πάτρα, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, Maison Descartes, Άμστερνταμ 

Έργα του υπάρχουν στη Fondation ARC (Μουσείο Grand Palais στο Παρίσι), στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του ΄Αμστερνταμ αλλά και σε ιδιωτικές  συλλογές σε Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Υόρκη και Ελλάδα.  

Επίσης έργα του έχουν πωληθεί σε διεθνείς δημοπρασίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Στον κινηματογράφο, έχει δημιουργήσει σκηνικά για τις ταινίες «40ος παράλληλος-Ο 

LES 40 EMES RUGISSANTS» του Jacques Perrin,, με τον Michel Serrault και την Julie Christie, 

«Η Υιοθεσία-L’Adoption» με την Geraldine Chaplin παραγωγή του Jacques Perrin, (στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε γιατί ήταν ό παραγωγός του έργου “Ζ” του Κώστα Γαβρά, που είναι βασισμένο στη ομώνυμη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού, και αναφέρεται στη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. 

Έχει φιλοτεχνήσει τις αφίσες και τα πόστερς για την ταινία: “Κατάσταση Πολιορκίας” του Κώστα Γαβρά, με τον Υβ Μοντάν, Ντοκυμανταίρ: Μαύρη Αφρική και σενάρια για τις ταινίες:  “le passage”, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ζ. Ρεβερζύ, “Ζαμπόν των Αρδεννών″ και “Επιστροφή στο Ρουασύ”. 

Ο Frederic Bootz συμπεριλαμβάνεται επίσης στο διεθνές εικαστικό λεξικό E.BENEZIT.  

Ο Nouvelle Observateur έχει γράψει για το έργο του: «Τα χρόνια δεν μοιράστηκαν καλά: μόνο ο Melville, ο Bachelard, ο Baudelaire θα μπορούσαν να συλλάβουν αυτά τα σχέδια και τις ζωγραφιές του Frederic Bootz. Απέναντι σ’ αυτά τα έργα, θα έπρεπε να συμβουλευτούμε αυτές τις μεγαλοφυΐες, γιατί τέτοια έργα αξίζουν την προσοχή τους». 

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020 και ώρα: 20:00 – 23:00 

Διάρκεια: 7 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2020 

Διεύθυνση: Art Space S265 Paros – Studio265 Επαρχιακή οδός Παροικιάς – Νάουσας 147, Πάρος, τηλέφωνο: 2284 024331 

Ώρες λειτουργίας: με ραντεβού (+30) 69 444 60 172 Anna Kontoleon 

Σχόλια

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews